Linkuri accesibilitate

Replica Chinei pentru NATO: exagerează cu „amenințarea chineză”


Beijingul a acuzat marţi NATO că exagerează „teoria ameninţării chineze". Poziția Chinei a fost exprimată de misiunea Chinei în Uniunea Europeană a doua zi după summitul Alianţei Nord-Atlantice, care a făcut referire la o „provocare sistemică" reprezentată de regimul comunist, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Liderii NATO au adoptat luni o poziţie puternică faţă de Beijing într-un comunicat, la primul summit al preşedintelui Statelor Unite Joe Biden cu alianţa.

Ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul asertiv prezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli şi pentru securitatea alianţei”, au spus liderii NATO.

Noul preşedinte american a îndemnat liderii NATO să reziste autoritarismului şi puterii militare din ce în ce mai mari a Chinei, o schimbare de focalizare pentru alianţa creată pentru a apăra Europa de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Declaraţia NATO a „calomniat” dezvoltarea paşnică a Chinei, a evaluat greşit situaţia internaţională şi a indicat o „mentalitate de Război Rece”, au reacţionat reprezentanţii Chinei printr-un comunicat postat pe site-ul misiunii. Ambasada Chinei a acuzat NATO că încearcă să „creeze artificial confruntări".

China este întotdeauna angajată în favoarea unei dezvoltări paşnice, a scris ambasada chineză. „Nu reprezentăm o 'provocare sistemică' pentru nimeni, dar dacă cineva va dori să reprezinte o 'provocare sistemică' pentru noi, nu vom rămâne indiferenţi", a continuat misiunea chineză la UE, potrivit Reuters.

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să atenueze efectul declaraţiei finale a summitului, notează AFP.

China nu este adversarul nostru, duşmanul nostru. Dar noi trebuie să facem faţă provocărilor puse de China pentru securitatea noastră", a spus el.

„Rusia şi China caută să ne divizeze, dar alianţa noastră este solidă. NATO este unită şi Statele Unite s-au întors", a declarat preşedintele american Joe Biden la conferinţa sa de presă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Românii și politica
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
XS
SM
MD
LG