„2024 este varianta foarte ambițioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, luni seară la Digi 24.
Predicția sa a fost provocată de anunțul făcut de directorul FMI, Kristalina Georgieva, de naționalitate bulgară, care a anunțat că țara sa intră din acest an în „sala de așteptare” a zonei euro, adică în mecanismul ERM-2, ce precede intrarea în zone euro, până la sfârșitul lunii aprilie, pentru ca în 2023 să adopte moneda euro.
Cîțu a explicat că Bulgaria a avut Consiliul monetar și moneda locală legată de euro, cu o rată fixă de schimb, în timp ce situația României este alta. Ministrul spune că abia după aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2022, se poate discuta de trecerea la euro.
Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023, după ce va intra în acest an în „sala de așteptare” a zonei euro, a declarat duminică Kristalina Georgieva, directorul general al FMI. Georgieva a spus că președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” demersul Bulgariei pentru intrarea în zona euro și i-a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos că „se pare că bulgara va fi vorbită curând în sala unde au loc întâlnirile zonei euro”.
Georgieva a mai spus că intrarea în zona euro va fi benefică pentru țară, că va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.
Leva, moneda Bulgariei, este deja legată de euro, îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse, însă țara este una dintre cele mai sărace state membre ale UE.