Case, școli, spitale distruse. Orașe întregi golite de oameni.
Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, începută acum trei ani, lasă în urmă distrugeri uriașe – estimările arată că cel puțin una din fiecare zece case din toată țara a fost avariată sau distrusă.
Deși în unele orașe și orășele din Ucraina a început reconstrucția, imaginile din satelit arată nivelul distrugerilor provocate de invazia rusă pe parcursul acestui război.
Orașul Bahmut, din estul Ucrainei, a fost locul uneia dintre cele mai sângeroase lupte din războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cunoscut pentru industria extrem de dezvoltată a vinului, Bahmutul era, înainte de invazie, un oraș cu 70.000 de locuitori. În mai 2023, primarul orațului, Olexi Teva, a declarat că Bahmutul este acum o grămadă de „ruine și cenușă”, o localitate în care mai erau 500 de oameni.
576 de școli și grădinițe au fost distruse sau avariate numai în 2024, spun specialiștii în drepturilor omului. Mai mult decât dublu decât în anul precedent.
Reprezentanții organizației non-guvernamentale Salvați Copiii spuneau luna trecută că mii de copii din Ucraina învață acum în sistem online sau în școli amenajate în stații de metrou.
„Bombardarea instituțiilor de învățământ din Ucraina este contrară dreptului umanitar internațional și este absolut inacceptabilă – atacurile trebuie să înceteze imediat”, declara recent Sonia Khush, directorul din Ucraina al organizației.
Școala nr. 66 din Mariupol, orașul port de la Marea Azov (estul Ucrainei), a fost renovată în 2018 și se spunea despre ea că este cea mai modernă unitate de învățământ din țară. A fost bombardată pe 10 martie 2022. Urmările sunt vizibile și acum.
Într-un raport comun din februarie 2024 al Băncii Mondiale, Națiunilor Unite și Comisiei Europene, costurile reconstrucției Ucrainei erau estimate la 486 de miliarde de dolari.
În orașul Marinka din estul Ucrainei trăiau înainte de invazia Rusiei, din februarie 2022, circa 9.000 de oameni. Până în noiembrie același an, orașul, aproape complet distrus, rămăsese nelocuit. E pustiu până în ziua de azi.
Viceprim-ministrul Ucrainei, Olexi Cernișov, a declarat la începutul lunii februarie 2025 că Ucraina ar trebui să își dubleze produsul intern brut pentru a se putea reconstrui. Cerinișov a scris într-o postare pe Facebook că, la nivelul curent al producției, Ucrainei îi lipsesc 4,5 milioane de muncitori.
Orașul minier Soledar din estul Ucrainei a fost scena unor lupte intense de la invazia totală a Rusiei, cea mai mare parte a infrastructurii sale a fost devastată.
Un sondaj făcut în primăvara anului 2024 arată că mulți locuitori din Irpin, o suburbie a Kievului, și din orașul Harkov, situat în sud-est, și-au reconstruit locuințele din fonduri proprii.
Aproximativ o treime dintre locuitorii Harkovului intervievați pentru sondaj și jumătate din cei din Irpin au declarat că au aplicat pentru asistență la programul guvernamental eRecovery. Dar mai bine de 70% dintre cei care și-au refăcut casele din banii lor au spus că nu cred că fondurile le vor fi rambursate.
Unele dintre cele mai intense lupte și distrugeri din orașul Rubijne din estul Ucrainei au avut loc în martie 2022. Orașul a rămas sub ocupație rusă din luna mai a aceluiași an.
Mai mult de una din fiecare zece case din Ucraina a fost avariată sau distrusă complet de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, spune o estimare a Băncii Mondiale, a guvernului ucrainean, a Comisiei Europene și a ONU, făcută în decembrie 2024.
Severodonețk, oraș din regiunea estică Lukansk, e bombardat constant de Rusia din 2022 încoace. Forțele rusești au fost împinse din oraș pentru o scurtă perioadă, în iunie 2022, dar apoi au recucerit localitatea.
Secretarul american de stat Marco Rubio a declarat într-un interviu acordat la începutul lunii că Statele Unite doresc să participe la independența pe termen lung a Ucrainei prin investiții în economia acesteia, inclusiv în potențiale întreprinderi comune pentru drepturile de exploatare minieră ucrainene.
Rubio a adăugat că acest lucru ar ajuta Washingtonul să recupereze miliardele de dolari pe care le-a cheltuit în Ucraina și că o parte din acești bani ar fi reinvestiți înapoi în Ucraina pentru a reconstrui toate orașele distruse.
Cândva cămin pentru 14.000 de oameni, Orikhiv, situal în regiunea Zaporijia din sudul Ucrainei, a fost un oraș de linia întâi de la începutul invaziei Rusiei din februarie 2022. Informații din zonă arată că doar câteva sute de oameni mai sunt acolo acum.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.