Linkuri accesibilitate

Cine este Octavian Ursu, muzicianul născut la București, care va fi primarulul orașului Goerlitz


Octavian Ursu are 52 de ani, s-a născut la București, unde a absolvit școala și Conservatorul, și a emigrat în Germania în 1990
Octavian Ursu are 52 de ani, s-a născut la București, unde a absolvit școala și Conservatorul, și a emigrat în Germania în 1990

Ursu a câştigat duminică turul doi al alegerilor, obţinând peste 55 la sută din voturi. Pentru rivalul lui Ursu de la partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania, Sebastian Wippel, au votat 44,8 % dintre alegători

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru funcţia de primar general al oraşului Görlitz, Octavian Ursu, a ieşit învingător în turul al doilea al alegerilor municipale.

Pentru Ursu, muzician originar din România, au votat 55,2 la sută dintre alegătorii din Görlitz, oraş situat în landul federal est-german Saxonia. Octavian Ursu va fi primul român care în următorii cinci ani se va afla în fruntea unui mare oraş din Germania. Adversarul lui Ursu a fost candidatul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel. Acesta a fost votat de 44,8 la sută dintre alegătorii care s-au prezentat la vot.

În prima rundă a alegerilor care au avut loc în paralel cu scrutinul european, pe data de 26 mai, Octavian Ursu, în vârstă de 51 de ani, s-a plasat pe locul doi, obţinând 30,3 la sută din voturi. Pe primul loc ieşise atunci Sebastian Wippel, candidatul Alternativei pentru Germania (AfD), un comisar de poliţie, în vârstă de 36 de ani (cu 36,4 procente).

Ecologista Franziska Schubert (cu 27,9 %) şi candidata Partidului Stângii, Jana Lübeck (cu 5,5 %) au ocupat locurile 3 şi 4. Ele au renunţat să mai participe la turul doi, cerând alegătorilor să-l voteze pe Ursu.

Pentru Ursu s-au pronunţat şi numeroşi artişti şi intelectuali care au lansat un apel adresat alegătorilor cu scopul de a împiedica ascensiunea dreptei radicale şi instalarea unui partid ultraconservator, eurosceptic, anti-migraţie, xenofob şi anti-musulman.

După ce a votat duminică la prânz, candidatul creştin-democraţilor, Octavian Ursu, a declarat postului est-german de radio-televiziune, MDR: „Ştiu că, în primul rând, la acest scrutin nu m-am aflat eu în vizor. Şi nici domnul Wippel. În vizor s-a aflat, în primul rând, viitoarea direcţie a oraşului. Rămînem o societatea deschisă sau vrem să ne izolăm?”

Şi Sebastian Wipper a făcut o declaraţie după vot, spunînd aceluiaşi post de radio: „În cursul campaniei electorale s-a constat o polarizare accentuată. Susţinătorii lui Wippel contra adversarilor Alternativei pentru Germania (AfD). Asta nu e frumos. Sper că vom reuşi să depăşim divizarea previzibilă a oraşului.”

Cine este Octavian Ursu?

Viitorul primar al oraşului Görlitz s-a născut pe 28 octombrie 1967, la Bucureşti. După terminarea liceului, în 1986, s-a înscris la Universitatea Naţională de Muzică, unde a studiat muzică şi pedagogie şi unde şi-a dat şi licența.

Octavian Ursu, alături de copii, în Munții Carpați
Octavian Ursu, alături de copii, în Munții Carpați

Ursu, care editează un blog personal, cuprinzând note autobiografice şi politice, spune acolo că a fost educat în spirit conservator şi ortodox. Viitorul primar, mai afirmă, între altele, că a participat la revoluţia română din 1989. „Revoluţia paşnică din RDG din toamna anului 1989 şi răscoala populară din decembrie, din România”, scrie Ursu, „mi-au schimbat complet viaţa şi au contribuit la faptul că în primăvara anului 1990 am putut veni la Görlitz”.

După ce s-a stabilit la Görlitz, Ursu a activat ca trompetist în cadrul orchesterei filarmonicii locale (Neue Lausitzer Philharmonie). În paralel, s-a înscris la facultatea „Robert Schumann” din Düsseldorf, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu, obţinînd titlul academic de muzician cu diplomă (Diplom-Musiker).

Între anii 1998 şi 2014, Octavian Ursu a fost şi cadru didactic la Universitatea pentru muzică bisericească şi la şcoala de muzică „J. A. Hiller“ din Görlitz. Între anii 2000 şi 2010 fusese preşedinte al consiliului de administraţie a Teatrului Muzical din Görlitz, iar apoi, până-n 2014 preşedinte al consiliului general al Teatrului „Gerhart Hauptmann” din Görlitz-Zittau.

ROMANIA - Octavian Ursu, mayor of Goerlitz, together with his wife
ROMANIA - Octavian Ursu, mayor of Goerlitz, together with his wife

În urmă cu 15 ani, a obţinut cetăţenia germană. Ursu este căsătorit şi are doi copii. Familia nevestei sale este originară din Silezia şi s-a stabilit după război în Turingia. În 1956, s-a refugiat în partea occidentală a Germaniei.

Activitatea politică a lui Ursu începe în anul 2009, odată cu înscrierea sa în Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Face carieră în plan local, devenind şeful circumscripţiei creştin-democrate orăşeneşti, iar în 2014 a fost ales ca deputat în landtag-ul din Saxonia.

În timpul campaniei electorale, Ursu a anunţat că, dacă va fi ales primar, va renunţa la mandatul său parlamentar şi se va ocupa, în exclusivitate, de administrarea oraşului Görlitz.

Scrutinul din Görlitz a fost urmărit cu mare atenţie în toată Germania

Existau temeri că un oraş important ar putea avea pentru prima dată ca primar pe un reprezentant al unui partid naţionalist-autoritar. Temerile justificate aveau la bază rezultatele pentru Parlamentul european din landul federal Saxonia. La aceste alegeri, formaţiunea cîştigătoare a fost Alternativa pentru Germania (AfD) care a obţinut 25,3 la sută din voturi. Astfel, acest partid naţionalist-autoritar a depăşit Uniunea Creştin-Democrată (CDU) cu peste 2 procente. Pentru CDU a votat numai 23,0 la sută din electoratul saxon. Partidul Stângii (Die Linke) a fost votat de 11,7 la sută dintre cei chemaţi la urne. Partidul Social-democrat (SPD) a scăzut la 8,6 procente. Pentru ecologişti au votat saxonii în proporţie de 8,6 la sută.

(Iată aici şi rezultatele obţinute la scrutinul european, la scară naţională: ecologiştii: 20,5 %, CDU: 22,6 %, SPD: 15,8 %, AfD: 11,0 %, Partidul Stângii: 5,5 %, Partidul Liberal (FDP) 5,4 %.)

Campania creştin-democraţilor, criticată

Presa locală a criticat campania electorală a candidatului creştin-democrat, afirmând că a făcut multe greşeli care ar fi contribuit la rezultatul Alternativei pentru Germania (AfD) în cursul primei runde a alegerilor. În consiliul orăşănesc, AfD ocupă primul loc, având 13 consilieri. Creştin-democraţii au 9 consilieri, alianţa „Cetăţeni pentru Görlitz” 7, ecologiştii şi Stânga câte 3, iar social-democraţii 1.

Ziarul „Görlitzer Nachrichten” afirmă că în campania electorală pentru primul tur al alegerilor, Ursu a neglijat dialogul cu cetăţenii. Totodată, i s-a reproşat că a făcut promisiuni care nu s-au reflectat în campanie. Astfel, el şi partidul său au lansat sloganul „Digitalizare acum!”, însă fără urmări practice.

Organizaţia locală a partidului din Görlitz nici măcar nu a fost în stare să anunţe electronic vizita în oraş a şefei Uniunii Creştin-Democrate din Germania, Annegret Kamp-Karrenbauer. Mai mult: Creştin-Democraţii au încercat să se servească de potenţialul electoral al Alternativei, speculând chestiunea „siguranţei” pe care mizează AfD, instrumentalizând temerile unor cetăţeni – nu numai faţă de străini.

O serie de video-clipuri publicitare, notează critic presa locală, lansate în favoarea lui Ursu, amintesc mai degrabă de „un complot metusalemic” (Methusalem-Komplott) decât de „un nou şi dinamic început”. Această stare de fapt nu este doar o problemă a creştin-democraţilor din Görlitz, ci este un simptom al problemei cu care se confruntă partidul la nivel federal.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG