Linkuri accesibilitate

Explainer | Cine este Robert Fico


Robert Fico, premierul Slovaciei (imagine de arhivă).
Robert Fico, premierul Slovaciei (imagine de arhivă).

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, este în prezent prim-ministrul Slovaciei. El ocupă această poziție pentru a treia oară. Pe 15 mai 2024, el a fost împușcat după o ședință de guvern care a avut loc în orașul Handlova, din centrul Slovaciei.

Robert Fico a fost rănit în timpul unui atac armat care l-a vizat, miercuri, în orașul Handlova, după o ședință de guvern organizată în orașul din centrul Slovaciei.

Liderii politici europeni au condamnat atacul împotriva premierului Slovaciei, iar cei de la Bratislava au susținut că incidentul este un atac la adresa securității interne a Slovaciei.

În vârstă de 59 de ani, Robert Fico a mai deținut funcția de prim-ministru în perioadele 2006-2010 și 2012-2018.

Robert Fico, descris ca un populist de stânga, este cel mai longeviv premier din istoria Slovaciei - are peste zece ani în această funcție, în cele trei mandate.

El a revenit la putere anul trecut după ce, în 2018, demisionase din cauza crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a logodnicei sale. Reporterul investiga posibile legături între mafia italiană și partidul Smer.

În 2023, a câștigat alegerile din Slovacia cu promisiunea că va opri ajutorul militar pe care țara sa îl oferă Ucrainei și că guvernul său nu va mai sprijini sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

A fost o aliniere la discursul premierului populist de dreapta Viktor Orban, din Ungaria.

De asemenea, în timpul campaniei, Fico a apelat la retorici populiste și s-a poziționat împotriva imigrației și a minorităților.

Odată reales, a anunțat și măsuri de revizuire ale codului penal, precum și reorganizări ale parchetului anti-corupție, propuneri care i-au adus critici.

Născut pe 15 septembrie 1964, în orașul Topolcian, într-o familie cu alți doi frați, tatăl său a fost operator de stivuitor, iar mama sa a lucrat într-un magazin de încălțăminte.

În 1986, Robert Fico s-a înscris în Partidul Comunist din Cehoslovacia, iar după Revoluția de catifea din 1989 și prăbușirea regimului comunist, s-a alăturat Partidului Stângii Democratice (SDL), succesor al Partidului Comunist din Slovacia.

A fost ales pentru prima dată în Parlament în 1992, când încă mai exista Cehoslovacia.

În 1999, fiind cel mai popular membru SDL care nu a prins un post în guvern, Fico a plecat din partid și a fondat Direcția - Social Democrația (Smer), partid pe care îl conduce de atunci.

Între timp, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava, iar până la intrarea în Parlament, din 1992, a lucrat la Ministerul Justiției. Are un doctorat cu titlul „Pedeapsa cu moartea în Cehoslovacia”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG