Linkuri accesibilitate

Cine nu prinde 10 august la Palatul Victoriei. Tabloul de moment al remanierii de la PSD


Viorica Dăncilă evaluează miniștrii în scopul unei remanieri guvernamentale
Viorica Dăncilă evaluează miniștrii în scopul unei remanieri guvernamentale

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți social-democrați vor să îi ceară premierului Dăncilă să o remanieze pe Ana Birchall, ministrul Justiției. Carmen Dan este prima pe lista favoriților care nu vor prinde 10 august la Palatul Victoria.

Evaluarea miniștrilor înfierbântă apele în PSD. Chiar dacă ultimul cuvânt în privința remanierii guvernamentale revine Vioricăi Dăncilă, social-democrații încep să-și exprime nemulțumirile față de activitatea unor miniștri.

Venită la ministerul Justiției ca interimar și apoi ca ministru plin, Ana Birchall a reușit în scurtul său mandat să-și nemulțumească colegii din aripa dură. Florin Iordache i-a reproșat într-o declarație pentru Europa Liberă ieșirea publică după apariția Raportului GRECO. Ministrul Justiției a afirmat că atunci când „ești într-un club, este nevoie să respecți regulile”. Surse din PSD au precizat pentru Europa Liberă că mai mulți social-democrați vor să-i ceară Vioricăi Dăncilă să o remanieze pe Ana Birchall. „Trebuie să plece de la minister, altfel o să fie cu scandal. Nu mai poate sta acolo”, susțin sursele citate.

Printre cei nemulțumiți de ministrul Justiției sunt Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Cătălin Rădulescu și Șerban Nicolae. Nu toți social-democrații sunt însă de acord cu această opinie. Surse din apropierea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au spus că acesta o sprijină în continuare pe Birchall.

Premierul Viorica Dăncilă a avut o relație încordată cu ministrul Justiției în ultima lună, cerându-i acesteia să nu mai aducă „Justiția în curtea Guvernului”. Chiar dacă va pleca din fruntea Ministerul Justiției, sunt șanse ca Ana Birchall să rămână în Guvern în poziția de vicepremier pentru parteneriate strategice.

C. Dan: „Nu mă tem de ce urmează"

Singurul nume care este dat ca și remaniat este cel al ministrului de Interne, Carmen Dan. Susținută puternic de Liviu Dragnea, aceasta și-a pierdut din influența pe care o are în partid. „Un ministru din Videle este de ajuns pentru acest Guvern”, susține un important lider PSD, aluzia fiind făcută la faptul că Viorica Dăncilă și Carmen Dan provin din Teleorman. Social-democrații vor să scape de imaginea negativă pe care ministrul de Interne o are în spațiul public, mai ales după evenimentele din 10 august. „Luna iulie trebuie să fie ultima lună pentru Carmen Dan la Interne. Va pleca, dar trebuie să vedem cu cine o înlocuim”, spun surse din PSD.

Social-democrații știu că Dan trebuia să fie prim-ministru în locul lui Dăncilă, dar totul s-a schimbat după o discuție purtată de Liviu Dragnea cu Ionel Arsene, liderul PSD Neamț. „Arsene a fost cel care l-a convins pe Dragnea să nu o nominalizeze pe Carmen Dan pentru funcția de prim-ministru și să o propună pe Viorica Dăncilă. I-a spus că Iohannis o va respinge pe Carmen Dan și a reușit să-l convingă. În perioada când Dăncilă nu îl mai asculta pe Dragnea, acesta i-a reproșat lui Arsene propunerea pe care i-a făcut-o”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.

Carmen Dan susține că are o comunicare bună cu premierul și că Viorica Dăncilă nu i-a cerut să plece din Guvern. „Nu mă tem de ce urmează, de evaluare”, a fost mesajul ministrului de Interne.

Președintele Iohannis a renunțat după alegerile europarlamentare să-i mai ceară demisia premierului Dăncilă, însă a nominalizat-o pe Carmen Dan. Ministrul a refuzat să facă acest lucru, iar premierul a acceptat situația pentru a nu părea că președintele îi schimbă miniștrii.

Un alt nume aflat în discuție pentru remaniere este cel al lui Răzvan Cuc. Ajuns în Guvern după ce a fugit din organizația Giurgiu și a trecut la cea din Neamț, Cuc este susținut de Ionel Arsene. Remanierea sa este cerută insistent de colegii săi din Giurgiu, care îl vor pedepsit pentru trădarea de a fugi din organizație. „Dacă va scăpa Cuc de remaniere este doar datorită lui Arsene și, poate, pentru că Dăncilă nu va uita că a fost sprijinită de acesta”, afirmă surse din PSD. Lui Răzvan Cuc i se reproșează lipsa autostrăzilor și faptul că toate promisiunile din ultimul an nu s-au îndeplinit. O salvare pentru Cuc o poate reprezenta demiterea directorului CNAIR, Narcis Neaga, considerat principalul vinovat pentru lipsa drumurilor de mare viteză.

Dăncilă a anunțat deja că la Guvern va apărea un Departament pentru infrastructură, iar la Congresul din 29 iunie a promis că vrea să facă o autostradă cap-coadă. Ea a afirmat că va discuta cu ministrul Transporturilor pentru a vedea ce autostradă este cea mai avansată pentru a urmări personal mersul lucrărilor.

Funcția de ministru al Transporturilor este vizată și de Marian Oprișan, care dorește să pună în acest post un apropiat de-al său. Oprișan și-ar dori pentru el Ministerul de Interne.

Chiar dacă este vicepreședinte PSD și ministru al Transporturilor de la începutul guvernului Dăncilă, Bogdan Trif s-ar putea să pice la evaluarea din această vară. Lui i se reproșează lipsa de vizibilitate, dar și o serie de programe în zona turismului care nu au dat rezultate.

Tot pe lista neagră se află și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. „Nu are nici performanță în Guvern și este al doilea ministru care vine din Bistrița Năsăud. Dacă Suciu rămâne la Dezvoltare, Deneș ar trebui să plece”, susțin lideri din mai multe organizații.

Ecaterina Andronescu a dorit să-și dea demisia de la Ministerul Educației chiar după Congresul din 29 iunie în care a primit doar 50 de voturi, au declarat pentru Europa Liberă surse din partid. Numele său apare pe lista remaniabililor din cauza deselor schimbări pe care le-a anunțat în educație. „În plină campanie pentru europarlamentare, noi trebuia să explicăm ce schimbări mai vrea să facă Andronescu în Educație. Ne-a bulversat total”, afirmă social-democrații nemulțumiți de activitatea Ecaterinei Andronescu.

Printre cei care pot avea probleme la remaniere se numără și ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Acesta nu se află în relații foarte calde cu premierul Viorica Dăncilă, de aceea numele său poate fi pus în discuție în cadrul Comitetului Executiv al PSD unde se discută remanierea.

Premierul Viorica Dăncilă a organizat la trei zile după câștigarea Congresului pentru șefia PSD un Comitet Executiv în care le-a transmis colegilor săi că va veni în două săptămâni cu o evaluare a miniștrilor. Ea a precizat că acum este vorba de o remaniere, iar în toamnă se poate vorbi chiar de o restructurare a Guvernului. Toate numele propuse să facă parte din Executiv vor trebui să treacă prin filtrul președintelui Klaus Iohannis, care s-a opus în trecut mai multor propuneri făcute de PSD. Din cauza președintelui, Olguța Vasilescu a rămas fără portofoliu, același lucru întâmplându-se și pentru Mircea Drăghici sau Ilan Laufer.

Nemulțumiri în zona miniștrilor ALDE

Remanierea guvernamentală va viza și miniștrii care aparțin de ALDE. Cei din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu sunt de acord să se despartă de ministrul Energiei, Anton Anton, dar și de cel pentru Relația cu Parlamentul, Victor Ilie. Un caz special este cel al ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Social-democrații ar dori să preia acest portofoliu și să ofere un alt minister celor din ALDE. Singurul nume care a dat randament este cel al Grațielei Gavrilescu, ministrul Mediului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG