Linkuri accesibilitate

Cine păzește spitalele Capitalei? Doar zece au la vedere contractele încheiate cu firmele de pază în ultimii doi ani


Aproape 30 de persoane au fost implicate în weekend într-o bătaie care a șocat opinia publică. Bătaia a avut loc în orașul Pantelimon și a continuat la spitalul bucureștean Sf. Pantelimon.
Aproape 30 de persoane au fost implicate în weekend într-o bătaie care a șocat opinia publică. Bătaia a avut loc în orașul Pantelimon și a continuat la spitalul bucureștean Sf. Pantelimon.

După scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, din weekendul trecut, poliția Capitalei anunță controale la toate firmele care asigură paza spitalelor din București. Doar că în sistemul de achiziții publice apar doar câteva contracte încheiate între spitale și firmele de profil. Restul tranzacțiilor au fost încheiate prin proceduri speciale care ocolesc sistemul de achiziții publice.

La Sf. Pantelimon, acolo unde cei implicați în conflictul din orașul Pantelimon au intrat cu furci și topoare peste pacienți și cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgențe, paza este asigurată de aceeași firmă de peste zece ani.

Sâmbătă 21 septembrie, la ora 11:25, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Pantelimon din București au intrat 13 persoane înarmate cu bâte și săbii. Era doar continuarea unui conflict început cu câteva ore mai devreme, în stradă, în orașul Pantelimon din județul Ilfov.

Cinci oameni asigurau, în acel moment, paza spitalului de urgență, o clădire cu cinci etaje și peste 500 de paturi. Un agent era la poartă, unul la Unitatea Primiri Urgență (UPU), ceilalți – la diferite etaje.

„N-aveau cum să le facă față”, spune Cristina Elena Iliescu, patroana firmei Falcon Security, care asigură paza la spitalul Sf. Pantelimon.

După cele două ambulanțe care aduceau victimele scandalului din stradă, în curtea spitalului a intrat o dubă albă. Din ea au coborât agresorii.

„Au încercat să închidă porțile, dar era prea târziu”, explică Cristina Iliescu ce au încercat agenții săi să facă. „Au sunat la 112 imediat”.

Directorul spitalului le reproșează, însă, că nu au încercat mai mult. Recunoaște totuși că agenții de pază au fost depășiți de numărul mare al atacatorilor.

„Nu se întâmplă doar la [spitalul Sf.] Pantelimon. Și nu s-a întâmplat doar acum. Se întâmplă permanent la toate spitalele din Capitală”, spune Cristina Elena Iliescu. Poliția știe ce se întâmplă, dar nu există protocoale speciale, adaugă ea.

Falcon Security - Contract cu Spitalul Sfântul Pantelimon, vechi de peste 10 ani

Firma Falcon Security a fost înființată în 2005 de Viorel Boboc, Călin Mircea Roșu și Roxana Daniela Gâlmeanu.

Din 2020, are un unic asociat: Cristina Elena Iliescu, fiica lui Viorel Boboc. Ea a fost aleasă în iunie 2024 consilier local PSD în orașul Bragadiru din jud. Ilfov, dar nu este încă în funcție, și este soția fostului consilier general al Capitalei (2012-2019) Lucian Cătălin Iliescu (a fost ales pe listele Partidului Democrat Liberal, apoi a migrat la Partidul Mișcarea Populară -PMP).

Lucian Iliescu a fost învestit, în 2019, senator din partea PMP după ce Traian Băsescu a câștigat un loc de europarlamentar.

Prima afacere a firmei cu statul a fost încheiată în 2014, cu spitalul Sf. Pantelimon - Servicii de pază și protecție în valoare de 1,89 milioane de lei. Contractul a fost semnat prin negociere directă.

În 2016, Spitalul Sf. Pantelimon negociază din nou un contract de servicii de pază, în valoare de 2,4 milioane de lei, valabil 24 de luni, și semnează contractul cu aceeași firmă - Falcon Security.

În sistemul de achiziții publice (SEAP) nu mai apar alte contracte semnate între cele două entități, pentru servicii de pază, până în 2024.

Pe 3 aprilie anul acesta, în SEAP e menționată o tranzacție de aproape 40.000 de lei, pentru un contract fără negociere prealabilă.

Tot anul acesta, spitalul a organizat o procedură internă de selecție pentru servicii de pază, la care a participat și Falcon Security. Dar a pierdut. Procedura a fost contestată și procesul nu s-a încheiat.

În acest moment, paza spitalului e asigurată tot de Falcon Security în virtutea vechiului contract, spune pentru Europa Liberă directorul spitalului.

Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 6,2 milioane de lei, un profit de aproape 400.000 de lei și 116 angajați.

Spitalul Sf. Pantelimon, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătății, nu e singura instituție publică cu care Falcon Security a încheiat contracte.

A asigurat paza Spitalului Sf. Ioan, Spitalului de Chirurgie Oro Maxilo Facială Dr. Dan Theodorescu și Spitalului de Psihiatrie Titan – toate din București.

Paza Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală este asigurată de firma Falcon Security.
Paza Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală este asigurată de firma Falcon Security.

Anul acesta a câștigat trei contracte cu Casa de Pensii a Municipiului București pentru pază și transport de valori.

În ultimii cinci ani, valoarea contractelor directe din bani publici câștigate de Falcon Security a fost de 1,2 milioane de lei.

Spitalele angajează firmele de pază „la secret”

Administrația Spitalelor din București (ASSMB), care are în subordinea 19 unități spitalicești din Capitală spune, pentru Europa Liberă, că fiecare spital își organizează propria procedură de selecție a firmelor de pază.

Doar că nu toate procedurile de selecție trec prin SEAP.

Europa Liberă a căutat, în sistemul de achiziții publice, ce licitații/cumpărări directe de servicii de pază au făcut, în ultimii doi ani, spitalele din Capitală.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022 și până în prezent, doar patru spitale au cumpărat servicii de pază prin achiziție directă din SEAP și doar alte șase au procedurile de licitație/selecție transparente.

Restul au organizat proceduri de selecție internă, fără a mai trece prin SEAP, iar contractele nu sunt nici măcar publicate pe siteuri-le instituțiilor. Achizițiile sunt organizate printr-o procedură specială, prevăzută în Legea Achizițiilor Publice, pentru anumite tipuri de servicii.

Prin urmare, care sunt firmele care păzesc majoritatea spitalelor din Capitală rămâne un secret.

Europa Liberă a solicitat ASSMB o situație cu firmele care se ocupă de serviciile de pază la spitalele din subordinea sa și valoarea contractelor. O vom publica în momentul în care o vom primi.

„Până pe 1 octombrie toate spitalele din subordinea ASSMB vor face publice contractele cu firmele de pază”, spune Iustinian Roșca, director ASSMB, pentru Europa Liberă.

Care sunt firmele despre care avem informații

Din analiza făcută de Europa Liberă pe datele publice despre firmele care păzesc spitalele din Capitală reiese că mai multe spitale au ales aceleași companie sau același spital au semnat cu aceeași firmă mai multe contracte la rând.

Ce contracte s-au încheiat în 2024? Combinații de zece spitale și șase firme

Spitalul de Nefrologie Dr. Carol Davila din subordinea ASSMB, a plătit lunar aproape 50.000 de lei firmei SGPI Security Force. Cu aceeași firmă au încheiat contracte anul acesta și spitalele primăriei Capitalei Sf. Ștefan și Foișor.

În total, în 2024, SGPI are 14 contracte cu spitale din București, atribuite direct, în valoare de peste 530.000 de lei.

În ultimii șase ani, compania a încheiat 328 de contracte directe cu instituții publice, în valoare de 21,8 milioane de lei și a câștigat peste 230 de licitații și proceduri interne, în valoare de peste 90 de milioane de lei.

Înființată în 2008, societatea are peste 1.600 de angajați, în 2024 a avut o cifră de afaceri de 67 de milioane de lei și un profit de 3,1 milioane de lei.

Unic asociat este Marin Gabriel Mirel, care este acționar și în alte cinci firme: M.G.S. Constructii SRL, Silva Com Import Export SRL, Legion Company Services SRL, Zircos Protect SRL și în MGS Magistral Construct SRL.

Spitalul Filantropia a publicat, în SEAP, care este firma care asigură paza instituției.
Spitalul Filantropia a publicat, în SEAP, care este firma care asigură paza instituției.

Pe lângă contractele atribuite direct firmei SGPI Security Force, Spitalul Sf. Ștefan a mai achiziționat, anul acesta servicii de pază și de la firma BP Security Escort - șapte contracte în valoare de 170.000 de lei.

Spitalul Obregia, din subordinea ASSMB, a organizat anul acesta două licitații pentru serviciile de pază și protecție, în valoare de aproape 7 milioane de lei. Ambele au fost câștigate de aceeași firmă, TBG Security Impex, o altă societate cu multe contracte cu statul. Mai exact, în ultimii șase ani a câștigat 20 de contracte prin diverse proceduri de selecție, altele decât licitații, în valoare de 62 de milioane de lei, și 46 de contracte directe - 1,8 milioane de lei.

Și Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Dr. Dan Theodorescu și-a ales singur firma care va asigura paza. În 2024, a încheiat două contracte cu firma Dragostal Titan Guard din Ialomița.

Deținută de un fost membru PSD, Dragoș Slăniceanu, Dragostal Titan Guard are zeci de contracte din bani publici. Doar în ultimii ani, a încheiat afaceri de 4,2 milioane de lei după câștigarea unor licitații - cele mai multe cu CFR, și de alte 4,4 milioane, prin achiziție directă.

Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei, 93 de angajați și 67.000 de lei pierdere.

Patronul firmei, Dragoș Slăniceanu, este numit de presa locală din Ialomița colecționarul de firme, deoarece este acționar în 23 de companii, majoritatea cu același obiect de activitate - servicii de pază.

Și tot presa locală a scris, în 2017, că angajații firmelor sale sunt „muritori de foame”, pentru că nu-și primeau salariile cu lunile.

„Contractul nostru cu spitalul Dr. Theodorescu s-a încheiat”, spune, pentru Europa Liberă, Florian Simoiu, reprezentant al firmei. „Au fost ceva probleme și când asiguram noi paza spitalului, mai ales noaptea. Dar nu la fel de grave”, adaugă el. Și neagă că ar mai exista probleme cu salariile angajaților. „Mai întârzie câteodată, că depindem de plățile făcute de alții, nu suntem bugetari să avem bani la dospoziție permanent”, declară el.

La Spitalul Filantropia, paza este asigurată anul acesta de două firme - BTM Corporate Security (contract de 911.000 de lei) și Mateus Private Guard Security (contract de 1 million de lei).

BTM Corporate Security, din București, îi are acționari pe Ana Maria și Florin Butunoiu. Ana Maria Butunoiu este și angajată a Primăriei Capitalei, expert. Pe lângă contractul cu Spitalul Filantropia, firma a mai reușit, în ultimii patru ani, să obțină contracte din bani publici, prin atribuire directă, de 1,6 milioane de lei. Cel mai important - peste 700.000 lei - a fost semnat cu Primăria Ciuperceni din Teleorman, pentru un sistem de supraveghere video stradal. Firma are 39 de angajați.

Mateus Privat Guard Security a fost înființată în 2017, în comuna Sfințești din Teleorman, de Panseluța Stan. Între timp, acționarul unic a devenit Gheorghe Stan, iar sediul firmei s-a mutat la Alexandria. În 2023, compania a avut 11 angajați, o cifră de afaceri de 1 milion de lei și 93.000 de lei profit.

La același sediu cu firma de pază funcționează alte trei societăți comerciale din care două deținute de cetățeni bulgari.

Mateus Privat Guard Security a încheiat un singur contract din bani publici, în urma unei licitații, cel cu Spitalul Filantropia. Prin achiziției directă a obținut 32 de contracte, în valoare de 2 milioane de lei, cele mai multe - 11 - cu Primăria Brînceni, Teleorman - 850.000 de lei.

Europa Liberă i-a contactat telefonic și prin mesaje pe acționarii/reprezentanții companiilor de mai sus, însă nu toți au răspuns pînă la publicarea articolului.

Cine poate fi agent de pază?

Legea 333/2003 stabilește clar care sunt condițiile de angajare pentru agenții de pază.

  • să fie cetăţean român sau cetăţean al unui stat din Uniunea Europeană şi să aibă vârsta de cel puţin 18 ani;
  • să fie apt medical pentru exercitarea funcţiei;
  • să nu aibă antecedente penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;
  • să fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.

„Atestarea personalului pentru executarea activităţilor de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi de gardă de corp se face după absolvirea unor cursuri de calificare, cu durată minimă de 90 de zile, contra cost, organizate de Jandarmeria Română, Serviciul de Protecţie şi Pază sau societăţile specializate de pază şi protecţie, precum şi de alte persoane juridice care au înscris în obiectul de activitate această prestaţie, avizate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative”, spune Legea 333/2003.

Reprezentanții firmelor de pază cu care a discutat Europa Liberă spun că vârsta maximă a agenților lor este sub 60 de ani și că toți au atestate eliberate conform legii.

Poliția verifică firmele de pază

După scandalul iscat la Spitalul Pantelimon, Poliția Capitalei a anunțat controale la toate firmele care asigură paza spitalelor.

„Vor fi efectuate verificări cu privire la modul în care societățile specializate asigură serviciul de pază și se va verifica, în mod special angajarea, dotarea cu uniformă și mijloace de protecție, pregătirea agenților de securitate, existența documentelor specifice evidențierii serviciului de pază, cunoașterea consemnelor de către agenții de securitate, precum și a obligațiilor pe care aceștia le au în timpul serviciului, modul și timpul de intervenție a echipelor de securitate în cazul unui incident”, scrie în comunicatul Poliției Capitalei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG