Social-democrații au fost invitați de Viorica Dăncilă, la Neptun, vineri și sâmbătă, la o întâlnire informală în care să se discute despre viitorul Congres și strategia politică. Vineri seara, social-democrații au urmărit împreună cu premierul Dăncilă meciul de fotbal al reprezentativei U21. Apoi au trecut la discuțiile despre viitorul partidului.
Președinte interimar al PSD le-a transmis colegilor de partid încă de vineri seara că își dorește ca în fruntea partidului să apară nume noi. Oamenii cu forță și vechime în partid au avut discuții cu Viorica Dăncilă, care le-a explicat că, potrivit mai multor cercetări sociologice, oamenii doresc fețe noi în conducerea PSD. La ședința de sâmbătă a participat și sociologul Marius Pieleanu.
Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că mesajul Vioricăi Dăncilă i-a făcut pe mulți să se gândească dacă mai candidează. Printre cei care își doreau o funcție în fruntea partidului erau Niculae Bădălău, Felix Stroe sau Maricel Popa. Aceștia au renunțat, momentan, să își anunțe candidatura pentru vreo funcție, dar termenul limită impusă de partid pentru depunerea candidaturii este miercuri, ora 12.
Cei din vechea garda încep însă să fie nemulțumiți de stilul în care Viorica Dăncilă își impune autoritatea în partid, au declarat surse din PSD. Ei consideră că încep să fie promovați în fruntea partidului oameni care nu au performat în alegeri și care au o slabă notorietate.
„Ce poți să faci cu Suciu președinte executiv și cu Dunca, secretar general? L-am înjurat pe Dragnea pentru că a impus oameni slabi în jurul său și continuăm același proiect? Dunca a pierdut alegerile în Brașov și i-au plecat și oamenii din filială. Cum să candideze pentru funcția de secretar general? Ce putere are Suciu în partid, să ajungă președinte executiv? Dacă asta se dorește acum, ne retragem cei din garda veche, doamna Dăncilă să își asume noua echipă de conducere și analizăm rezultate la Congresul următor. Fețe noi nu înseamnă oameni slabi”, a spus pentru Europa Liberă un lider de organizație.
Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, și-a anunțat, în cadrul ședinței de sâmbătă, intenția de a candida pentru funcția de președinte executiv. În cadrul întâlnirii informale de la Neptun, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a spus și el că vrea să candideze pentru funcția de președinte executiv.
Suciu a fost liderul grupului PSD din Camera Deputaților, până să fie numit în Guvern, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. El vine din organizația Bistrița Năsăud, condusă de Radu Moldovan. Dacă va câștiga la Congres funcția de președinte executiv, lui Suciu i s-a pus în vedere că va trebui să elibereze la următoarea remaniere fotoliul din Guvern.
Daniel Florea a fost considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, el dorind să candideze și la Congresul din 2018 pentru funcția de vicepreședinte. Atunci a fost obligat să renunțe pentru a-i face loc lui Robert Negoiță.
Pentru funcția de secretar general sunt până acum trei nume înscrise: Marius Dunca, președinte PSD Brașov, Codrin Ștefănescu – fost secretar general al PSD și Robert Cazanciuc – senator PSD. Dunca și Cazanciuc au discutat cu premierul Dăncilă înainte de a-și anunța candidatura pentru funcția de secretar general, fiind preferații președintelui interimar. În schimb, Codrin Ștefănescu consideră că i s-a făcut o nedreptate când a fost schimbat după europarlamentare din funcția de secretar general.
„Le mulțumesc colegilor mei din Organizația PSD Sector 1! Astăzi au votat o rezoluție privind susținerea candidaturii mele la funcția de secretar general PSD! Am spus DA și voi intra în competiție la Congres! Sperăm cu toții la o competiție corectă, colegială și în folosul PSD”, a scris ieri Codrin Ștefănescu pe contul său de Facebook. Acesta a rămas până la final alături de Liviu Dragnea și este cunoscut în partid și pentru apropierea sa față de Adrian Năstase. Ștefănescu a candidat și la alegerile din 2018, dar a pierdut în Congres în fața lui Marian Neacșu. A obținut funcția după excluderea lui Neacșu din PSD, în toamna anului trecut.
Un nou candidat pentru prezidențiale
Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, este ultimul nume care s-a înscris în lupta din PSD pentru Palatul Cotroceni. Teodorovici este considerat un apropiat al Vioricăi Dăncilă după ce aceasta s-a impus în fruntea PSD. Anunțul de astăzi nu a fost unul neașteptat, ministrul spunând de mai multe ori că își dorește o astfel de candidatură.
La precedentul Comitet Executiv, senatorul Șerban Nicolae și-a anunțat colegii că vrea să candideze pentru funcția supremă în stat. În cursă, s-a înscris, cu șanse minime însă, și deputatul Liviu Pleșoianu. Viorica Dăncilă a declarat că săptămâna viitoare vor începe cercetările sociologice pentru a vedea cum stau pretendenții la funcția de președinte al României. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul Congresului care va fi organizat, cel mai probabil, în luna iulie.
„Să vedem cum stă fiecare coleg în acest sondaje pentru a maximiza șansele. Le-am cerut tuturor colegilor care doresc să candideze să își anunte candidatura. Să vedem care dintre colegi are cele mai mari șanse. Vor fi sondați toți cei care își vor anunța candidatura. Premierul poate ajuta candidatul cu care vom merge”, a afirmat Viorica Dăncilă la finalul întâlnirii de la mare.
Cine a lipsit de la ședința de la Neptun, de unde pot apărea surprize
Ruptura dintre Viorica Dăncilă și Paul Stănescu s-a văzut încă o dată la întâlnirea de la Neptun, la care ultimul nu a participat. Între timp, organizația PSD Olt i-a cerut lui Stănescu să candideze pentru funcția de președinte executiv. Deși a spus în mai multe rânduri că nu dorește să candideze pentru nici o funcție la acest Congres, Stănescu a spus că se gândește la oferta venită din partea colegilor de filială. El este văzut de mulți colegi ca un candidat cu șanse reale pentru funcția de președinte executiv.
Gabriela Firea este un alt nume important care a lipsit la întâlnirea de la Neptun. Ea nu va participa nici la Congresul din 29 iunie, deoarece este plecată din țară. La întâlnirea informală nu au venit nici Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu și Claudiu Manda.
Ceartă cu înjurături între Ciolacu și Oprișan, Moldovan s-a certat cu Dăncilă
Disputa între Marcel Ciolacu și Marian Oprișan a continuat și la întâlnirea informală de la Neptun. Încă o dată cei doi și-au aruncat cuvinte grele și înjurături, recunoscute în mod voalat și de Viorica Dăncilă la finalul ședinței.
Oprișan le-a spus celor din sală că rezultatul obținut de PSD în Vrancea a fost unul intenționat, deoarece nu s-a implicat. Mai mult, potrivit unor surse participante la întâlnire, vicepreședintele Marian Oprișan a afirmat că „PSD a fost condus după criterii de tip mafiot din anii ‘50”. El l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că este „omul lui Omar Hayssam”, moment în care președintele Camerei Deputaților i-a replicat că și el are poze în care Oprișan apare alături de fostul director SRI, George Maior, și de Florian Coldea.
Marcel Ciolacu a subliniat că era bine ca la acest Congres să fie organizate alegeri și pentru funcțiile de vicepreședinte. Ultimele alegeri pentru funcția de vicepreședinte au avut loc în martie 2018.
Un alt moment tensionat a avut loc între președintele PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, și premierul Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse din PSD, Moldovan i-a reproșat premierului “proasta guvernare” și că nu mai sunt bani pentru teritoriu. Dăncilă i-a spus că poate veni în județul său să vadă dacă primarii sunt de acord cu ieșirea de la guvernare, moment în care Moldovan i-a spus că nu a spus că vrea ca partidul să iasă de la guvernare. „Nu e normal să critici guvernarea”, a fost mesajul Vioricăi Dăncilă.
„Și într-o familie putem avea opinii diferite. E bine să ascultăm părerea tuturor. Au existat discuții divergente, au existat opinii diferite, la sfârșitul ședinței toți vom merge în aceeași direcție”, a spus la final Viorică Dăncilă.
Congresul PSD urmează să aibă loc pe 29 iunie, iar în el se vor alege președintele PSD, președintele executiv și secretarul general. Până în prezent, Viorica Dăncilă nu are un contracandidat pentru funcția de președinte PSD.
Facebook Forum