Linkuri accesibilitate

Cine sunt candidații în cursa pentru Parlamentul European


Termenul limită pentru înscrierea în cursa pentru Parlamentul European a expirat pe 28 martie.
Termenul limită pentru înscrierea în cursa pentru Parlamentul European a expirat pe 28 martie.

Ultima zi de înscriere a listelor de candidați pentru Parlamentul European a fost joi. Șase partide sunt creditate de sondaje că vor prinde mandate la Bruxelles. Pe listele lor se află unele figuri controversate, foști premieri și un președinte, dar și începători într-ale politicii.

Partidele și candidații independenți au avut timp până pe 28 martie după-amiază să își depună candidatura și semnăturile de susținere strânse, la Biroul Electoral Central.

PSD și PNL sunt partidele cotate de sondaje cu cele mai multe opțiuni de vot din partea electoratului. Cel mai recent sondaj INSCOP dădea PSD la 27%, iar PNL la 26%, ceea ce ar însemna 10 mandate de europarlamentar pentru fiecare partid.

Petele de culoare din capul listelor de candidați PSD și PNL sunt oamenii de televiziune Carmen Avram (Antena 3) și Rareș Bogdan (Realitatea TV). Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, Carmen Avram este numărul 2 pe lista PSD. Ea a coordonat la Antena 3 emisiunea de investigații și reportaje „În premieră”. A stârnit controverse aprinse prin intrarea în politică, asumându-și brusc discursul de campanie al PSD și afirmând chiar că „a prins drag de PSD”. Momentul decisiv pentru pasul făcut către politică a fost, spune Avram, un discurs al Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European, care „a atins-o la inimă” și pe care „l-ar fi ascultat în buclă”, fiind „fabulos”.

Lista PSD este deschisă de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Urmează Carmen Avram, apoi deputatul Claudiu Manda (șeful comisiei de control al SRI și soțul Liei Olguța Vasilescu), fostul preot Cristian Terheș (acerb critic al luptei anticorupție, stabilit în SUA, care combate la postul Antena 3), Dan Nica (europarlamentar, fost ministru al Comunicațiilor), Maria Grapini (europarlamentar), Tudor Ciuhodaru (medic și deputat, care a mai făcut parte din PSD), Adrian Benea (senator PSD, fost președinte al CJ Bacău și fost șef de cabinet al primarului Dumitru Sechelariu), Victor Negrescu (fost ministru al Afacerilor Europene și fost europarlamentar), Andi Cristea (europarlamentar). În funcție de scorul obținut de PSD la vot, mandate ar mai putea câștiga și Natalia Intotero (ministru pentru românii de pretutindeni și deputată) și Gabriela Zoană (europarlamentar).

La PNL, realizatorul de talk show politic Rareș Bogdan deschide lista de candidați. Bun prieten al directorului SRI Eduard Hellvig, Rareș Bogdan provine dintr-un grup de jurnaliști de la Cluj, conectat la diverși oameni de afaceri. De altfel, Bogdan a recunoscut că, înainte de a se apuca de presă la Cluj, a avut mai multe afaceri, printre care magazine de telefoane mobile. Înainte de a accepta să candideze pentru PNL, Bogdan și patronul său de la Realitatea TV, Cozmin Gușă, s-au certat.

Liberalii îi mai au pe lista de candidați pe Mircea Hava (primar la Alba Iulia), Siegfried Mureșan (europarlamentar), Vasile Blaga (fost șef al PDL, judecat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale, a fost achitat în primă instanță), Adina Vălean (europarlamentar, soția fostului șef al PNL Crin Antonescu), Daniel Buda (europarlamentar, fost deputat PDL), Dan Motreanu (fost trezorier al PNL, judecat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale, achitat în primă instanță), Gheorghe Falcă (primarul Aradului), Cristian Bușoi (europarlamentar), Marian Jean Marinescu (europarlamentar).

Alianța USR PLUS și-a pus la comun candidații pentru Parlamentul European. Cel mai recent sondaj INSCOP îi cotează la 15%, ceea ce ar însemna 5 mandate de europarlamentar. Fostul premier Dacian Cioloș deschide lista, urmat de Cristian Ghinea (deputat USR, fost ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș), Dragoș Pîslaru (fost ministru al Muncii în cabinetul Cioloș), Clotilde Armand (consilier local USR în sectorul 1) și Dragoș Tudorache (fost ministru de Interne în cabinetul Cioloș și funcționar la Comisia Europeană). În funcție de scorul obținut, Alianța USR PLUS poate obține mai multe mandate. Pe listă mai urmează Nicolae Ștefănuță (funcționar la UE), Vlad Botoș și Ramona Strugariu (șefa de cabinet a europarlamentarei Monica Macovei).

ALDE este cotat de cel mai recent sondaj INSCOP cu 9%, ceea ce i-ar asigura 3 mandate de europarlamentar. Lista candidaților este deschisă de europarlamentarul Norica Nicolai, urmată de profesorul Daniel Barbu (fost ministru al Culturii) și de Renate Weber (europarlamentar). Pe listă mai urmează Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor), deputatul Varujan Vosganian și deputatul Andrei Gerea.

Pro Romania, partidul fostului premier Victor Ponta, este cotat și el tot cu 9% în cel mai recent sondaj INSCOP, deci tot cu 3 mandate la Bruxelles. Lista de candidați este deschisă de Victor Ponta, însă acesta a declarat că nu va rămâne în Parlamentul European, dacă prinde mandatul. Urmează, pe listă, comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose, operat zilele acestea la inimă. Pe locul 4, deci pe loc eligibil dacă Victor Ponta își cedează locul, se află fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, apropiat de Ponta. Pe listă mai urmează Geanina Pușcașu (fosta consilieră a premierului Ponta) și deputata Gabriela Podașcă (de asemenea fostă consilieră a lui Ponta).

UDMR este cotat în jurul pragului de 5%. Dacă îl atinge, ar avea asigurate două mandate. Lista UDMR este deschisă de europarlamentarul Iuliu Winkler, urmat de fostul jurnalist Vincze Lorant și de Hegedus Csilla (vicepreședinte UDMR, fostă ministră a Culturii în cabinetul Ponta). Actualul europarlamentar Sogor Csaba este abia pe locul 5 pe listă, fără șanse să prindă loc, dacă cineva nu renunță la mandatul său.

PMP este cotat în sondaje cu puțin sub 5%. Dacă trece pragul, are asigurate două mandate la Bruxelles. Lista este deschisă de fostul președinte Traian Băsescu, urmat de președintele partidului, deputatul Eugen Tomac. Pe listă mai urmează Ioana Constantin (fosta președintă a partidului Monicăi Macovei, M10) și deputatul Emil Pașcan.

UNPR s-a înscris și el în cursa electorală, deși în sondaje este cotat cu 1%. Lista candidaților este deschisă de fostul tenismen și senator PSD Ilie Năstase, urmat de fostul antrenor al naționalei de fotbal, Anghel Iordănescu, și de fosta deputată Luminița Adam, fostă membră PRM.

În cursa pentru Parlamentul European s-au înscris și candidați independenți, care au fost nevoiți să strângă 100.000 de semnături de susținere. George Simion, activist care militează pentru unirea României cu Republica Moldova, a anunțat că a strâns numărul necesar de semnături. La BEC mai este deja înscrisă candidata independentă Ana Daniela Dobre, o tânără din București, agentă imobiliară și redactor șef al publicației online creștine afirmativ.com.

XS
SM
MD
LG