Linkuri accesibilitate

Cine sunt oamenii de știință din AOSR, academia fantomă care va fi finanțată de la bugetul de stat


Senatoarea Ecaterina Andronescu militează vehement pentru „salvarea” AOSR cu bani de la buget
Senatoarea Ecaterina Andronescu militează vehement pentru „salvarea” AOSR cu bani de la buget

Camera Deputaților a dat votul final pentru finanțarea Academiai Oamenilor de Știință din România (AOSR), instituție populată de profesori pensionari, politicieni și prelați. Președintele acestei instituții încasează o indemnizație de 21.840 de lei pe lună.

În general, membrii acestei instituții de cercetare sunt profesori ieșiți la pensie, politicieni sau personaje controversate. Conducerea AOSR este asigurată de președintele Alexandru Adrian Badea, de vicepreședinții Ion Basgan și Doru Sabin Delion, secretar științific fiind Dan Tiba. Primul primește o indemnizație de 21.840 de lei pe lună, vicepreședinții și secretarul primesc câte 16.640 de lei pe lună.

Personaje controversate

Am parcurs fiecare dintre cele 13 secții ale AOSR și am extras cele mai cunoscute nume ale „oamenilor de știință” din România.

- Astfel, din Secția de Științe Medicale fac parte Vasile Burlui, Mihai Lucan, Irinel Popescu și Vladimir Alexandru Ciurea. Lucan este pus sub acuzare de DIICOT în dosarul „Transplantul”, iar Irinel Popescu este cercetat de DNA pentru luare de mită.

Din Secția Științe Agricole fac parte Gheorghe Sin și Valeriu Tabără. Primul a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul lui Dan Voiculescu. Al doilea este fost ministru al agriculturii și fost membru al PD.

- Ecaterina Andronescu, senator PSD, conduce Secția de Științe chimice a AOSR. Ea se numără printre semnatarii proiectului de lege care a condus la reactivarea acestei instituții de cercetare fără rezultate notabile, dar care consumă anual 10 milioane de lei de la buget. De altfel, potrivit declarației de avere din 2017, Andronescu a primit 24.120 de lei de la AOSR pentru „plata cu ora”.

- Secția Științe Biologice îi are printre membri pe Gheorghe Mencinicopschi și Bogdan Alexandru. Primul a fost condamnat definitiv la 8 ani închisoare în dosarul ICA, iar Bogdan Alexandru este trimis în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Române.

- Din Secția Științe Tehnice fac parte astronautul Dumitru Prunariu, fostul deputat PSD Anghel Stanciu declarat incompatibil de ANI, fostul președinte Ion Iliescu, trimis în judecată în dosarul Revoluției, și primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Ultimii doi sunt membri de onoare ai AOSR.

- Din secția Științe economice fac parte Eugen Ovidiu Chirovici, acum scriitor în Marea Britanie, fostul deputatl Aurel Vainer,care este și președinte al Confederației comunităților evreiești, și Sorin Petre Dimitriu. Cel din urmă este membru corespondent al AOSR și condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

- Din Secția de Teologie și Filosofie fac parte prelații ÎPS Nifon Mihăiță și ÎPS Teodosie Petrescu. În aceeași secție îl regăsim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanță colaborator al Securității după ce și-a turnat pacienții din ospiciu. Un alt membru al secției amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

- La Științe Istorice îi regăsim pe fostul senator PSD (vorbim de anii 90) Ion Solcanu, publicistul Dinu Săraru (un apropiat al PSD), academicianul, Răzvan Theodorescu, fost senator și ministru al culturii în epoca Iliescu, dar și pe fostul director al CNSAS, Gheorghe Onișoru.

- Secția Științe Militare este ocupată de chestorul de poliție Anghel Andreescu, generalii Eugen Bădălan și Constantin Degeratu, senatorul Teodor Meleșcanu, care este membru onorific și Aliodor Manolea, membru asociat.

Câștigurile șefilor

AOSR a publicat anul trecut, pe propriul site, lista cu salariile primite de angajații Academiei, salarii cuprinse între 21.840 de lei, în cazul președintelui instituției, până la tehnoredactor II, care primește 3.820 de lei salariu de bază, plus sporuri. Potrivit documentului, președintele are o indemnizație de 21.840 de lei pe lună, vicepreședintele și secretarul știintific, câte 16.640 de lei/lună. Un șef de serviciu are un salariu de bază de 6.160 de lei pe lună, la care se adaugă sporuri de 758 de lei, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, indemnizație de hrană de 347 de lei și indemnizația lunară pentru titlul de doctor de 950 de lei. În total, 8.200 de lei pe lună, plus voucherul de vacanță care se oferă o singură dată pe an. Toate, decontate din banii de la bugetul de stat.

Un consilier are un salariu de 4.571 de lei, la care se adaugă sporuri de 583 de lei pe lună și indemnizația de hrană de 347 de lei. Dacă cel angajat are și titlul științific de doctor, primește în plus 950 de lei pe lună.

Academicieni fără buget

AOSR a rămas fără finanțare după ce, în iarna anului trecut, Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat și astfel a trecut un amendament al USR care spunea că Academia se finanțează din resurse proprii.

Refinanțarea de la bugetul de stat a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a făcut printr-un artificiu, după ce mai mulți deputați și senatori de la PSD, Pro Romania și PSD au constat că Academia și-a schimbat sediul, așa că s-au gândit că ar fi bine să modifice legea de organizare a instituției.

Florica Cherecheș și grija pentru știință

În Comisie, depuatat PNL Florica Cherecheș a introdus un amendament „otrăvit”. „Prin derogare de la prevederile art. 35 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, până la data de 31 decembrie 2020, finanțarea cheltuielilor Academiei Oamenilor de Știință din România se asigură din subvenții acordate de la bugetul de stat”. Cum motiveaza doamna deputat acest amendament? „În anii anteriori, cheltuielile de finanțare ale AOSR au fost în totalitate asigurate de la bugetul de stat (cca. 6-10 milioane lei anual), iar veniturile proprii, conform legilor bugetare anuale, au fost virate la bugetul de stat. AOSR se bucură de o largă recunoaștere națională”.

Legea a trecut de Senat și pe 3 iunie 2020 Camera Deputaților a dat votul final. Propunerea legislativă a fost votată cu o largă majoritate, atât de PSD, PNL, UDMR, Pro Romania, rezultatul final fiind pentru = 273, contra=29, abtineri=17, nu au votat=0. Ulterior legea a fost trimisă la președinte pentru promulgare.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG