Linkuri accesibilitate

Ciolacu a exclus-o pe Firea de pe culoarul prezidențial. Scenariul candidaturii liderului PSD pentru Cotroceni


Gabriela Firea este propunerea PSD pentru Primăria Capitalei în 2024, în timp ce candidatul la prezidențiale va fi ales de toți membrii de partid din rândul celor care vor dori să intre în această competiție. Imagine generică - Marcel Ciolacu (președintele PSD) și Gabriela Firea.
Gabriela Firea este propunerea PSD pentru Primăria Capitalei în 2024, în timp ce candidatul la prezidențiale va fi ales de toți membrii de partid din rândul celor care vor dori să intre în această competiție. Imagine generică - Marcel Ciolacu (președintele PSD) și Gabriela Firea.

Surse din PSD susțin că relațiile între Paul Stănescu, secretarul general al partidului, și Marcel Ciolacu, liderul PSD, au devenit tot mai reci. Stănescu o susține pe Gabriela Firea pentru prezidențiale, dar Marcel Ciolacu i-a trasat deja o altă direcție colegei de partid.

Cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, PSD se află în căutarea candidatului câștigător. De la Ion Iliescu încoace, social-democrații nu au mai avut un reprezentant în fruntea statului.

Până în prezent, există o singură certitudine: Gabriela Firea nu este dorită pentru Palatul Cotroceni de Marcel Ciolacu.

Gabriela Firea este singurul lider PSD marcant care a primit o misiune clară pentru alegerile din 2024: câștigarea Primăriei Capitalei.

Ea a fost astfel exclusă, potrivit declarațiilor publice, din competiția internă pentru o candidatură la prezidențiale. Senatoarea ocupă în acest moment funcția de prim-vicepreședinte PSD, este președinte PSD București și ministru al Familiei.

Președintele PSD a dat încă din vară semnale că se va schimba modul în care va fi desemnat candidatul la prezidențiale.

„S-a rupt definitiv acea cutumă prin care președintele partidului era automat și candidat, în funcție de cum facem modificările la statut. Din punctul meu de vedere, aș accepta și oameni din afara partidului, ca să fie o competiție cât mai deschisă”, afirma în iulie 2022, Marcel Ciolacu.

Sistemul propus de liderul PSD este ca viitorul candidat la prezidențiale să fie ales de toți membrii de partid. Social-democrații au exersat un sistem similar în epoca Dragnea, când candidatul pentru funcția de președinte al partidului a fost ales de toți membrii. Singurul candidat care a îndeplinit criteriile în acel moment a fost chiar Liviu Dragnea.

Paul Stănescu și Gabriela Firea au testat reacția lui Marcel Ciolacu în august 2022. Prezenți la un eveniment în stațiunea Olimp, la malul mării, Stănescu a spus că și-ar dori ca PSD să aibă drept candidat o femeie la prezidențiale. Nu a specificat un nume, iar Gabriela Firea nu a plusat. Femeile social-democrate prezente la reuniune au înțeles însă că referirea era la Gabriela Firea.

Marcel Ciolacu nu era prezent la eveniment, din cauza unui deces în familie. A tranșat însă rapid problema, la școala de vară a tinerilor social-democrați, de la Costinești, la începutul lunii septembrie.

Liderul PSD i-a cerut public Gabrielei Firea să aleagă între a candida la prezidențiale sau la primăria Capitalei.

Ciolacu a spus că și el își dorește o femeie ca viitor președinte al României, după care a ironizat anunțul lui Paul Stănescu legat de candidatul la prezidențiale: „a dorit să fie binevoitor, ca de obicei”.

Paul Stănescu ar dori ca Gabriela Firea să candideze la prezidențiale, dar Marcel Ciolacu nu este de acord. Imagine generică cu Gabriela Firea și Marcel Ciolacu
Paul Stănescu ar dori ca Gabriela Firea să candideze la prezidențiale, dar Marcel Ciolacu nu este de acord. Imagine generică cu Gabriela Firea și Marcel Ciolacu

„Dacă doamna Gabriela Firea doreşte să candideze întâi în interiorul partidului pentru a accede la această funcţie (n.r. - prezidențiale), eu nu pot decât să mă bucur. Singura problemă este că va trebui să vedem şi noi, cu colegii şi cu dânsa, pentru că este preşedinta organizaţiei Bucureşti, să căutăm un candidat pentru Bucureşti”, a spus Marcel Ciolacu.

Pusă în fața unei situații în care risca să intre în conflict cu președintele PSD, Gabriela Firea a reacționat imediat. Ea a declarat că merge acolo unde îi cere partidul și Marcel Ciolacu.

„Nu s-a pus problema să vizez altă funcție”, a afirmat prim-vicepreședinta PSD.

Gabriela Firea și Paul Stănescu după evenimentul organizat la Olimp pentru femeile social-democrate, Hotel Spa Cocor, august 2022
Gabriela Firea și Paul Stănescu după evenimentul organizat la Olimp pentru femeile social-democrate, Hotel Spa Cocor, august 2022

„Firea a înțeles că nu poate intra într-un conflict cu Marcel Ciolacu și a preferat să arate că este un om de echipă. Ambițiile ei sunt mult mai mari”, susțin surse din conducerea PSD.

Cu toate acestea, în spațiul public, Gabriela Firea nu a afirmat vreodată că își dorește o candidatură la prezidențiale. Mai mult, chiar a infirmat o astfel de posibilitate. O atitudine similară a abordat în epoca Dragnea, dar și când s-a pus problema candidatului la prezidențiale în 2019. Ea a cerut atunci, fără să fie extrem de vocală, să fie măcar măsurată în sondajele de opinie.

Din septembrie 2022, Marcel Ciolacu o prezintă aproape la fiecare eveniment intern al PSD pe Gabriela Firea drept candidatul pentru Primăria Capitalei. Liderul social-democrat se află în turneu prin filiale, unde se organizează alegeri pentru conducerea locală.

Congresul PSD este programat pentru 2023, cel mai probabil după ce Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier.

„Știu cu certitudine un lucru - Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei”, a spus chiar în fieful său de la Buzău Marcel Ciolacu, în octombrie 2022.

Candidatul Ciolacu

Relația Ciolacu – Firea este departe de a fi una amicală. Animozitățile din spatele ușilor închise sunt cunoscute în partid. Prim-vicepreședinta mizează constant pe sprijinul lui Paul Stănescu, secretar general al partidului.

Gabriela Firea a fost deranjată de mai multe sondaje comandate de PSD în vara lui 2022, în care Alexandru Rafila apărea mai bine poziționat ca intenție de vot pentru Primăria Capitalei. Într-un alt sondaj, Sociopol, Firea apare în topul încrederii în personalitățile politice.

De asemenea, Gabriela Firea a fost iritată de negocierile purtate de Marcel Ciolacu cu Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, privind reîntoarcerea ultimului în partid. Negoiță și Firea nu au o relație bună.

Un alt prim-vicepreședinte, Sorin Grindeanu, a exclus ipoteza unei candidaturi la prezidențiale, dar a lansat varianta Mircea Geoană. Cu o condiție însă: ca numărul doi din NATO să se înscrie în partid pentru a putea candida.

Un scenariu luat în calcul în PSD este ca Marcel Ciolacu să candideze pentru Palatul Cotroceni în 2024. Calculele depind însă de mai mulți factori.

Președintele PSD dorește să preia prima dată funcția de premier în mai 2023, la rocada premierilor. În perspectiva anului electoral, Marcel Ciolacu și apropiații săi fac mai multe simulări.

„Nu se poate vorbi acum de candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, evită și el subiectul în partid, să spună tranșant ce vrea. Există însă un dacă sau un dar. Dacă în 2024, pentru prezidențiale, sondajele îți arată că în turul doi vor intra candidatul PSD și George Simion (AUR), e posibil scenariul din 2000? Este. Dacă vedem că alternativa la candidatul PSD e George Simion, strategia lui Ciolacu este să candideze”, a declarat un membru al conducerii PSD pentru Europa Liberă.

Marcel Ciolacu în timpul ședinței de dezbatere și de vot a moțiunii înaintate de PSD împotriva guvernului Cîțu, în București, octombrie 2021. Liderul PSD dă mâna cu liderul AUR, George Simion.
Marcel Ciolacu în timpul ședinței de dezbatere și de vot a moțiunii înaintate de PSD împotriva guvernului Cîțu, în București, octombrie 2021. Liderul PSD dă mâna cu liderul AUR, George Simion.

O finală prezidențială Marcel Ciolacu – George Simion în 2024 ar repeta anul electoral 2000, când Ion Iliescu (PSD) l-a înfruntat în turul al doilea pe Corneliu Vadim Tudor (PRM). Partidele care au propus candidați anti-PSD și-au canibalizat voturile, iar Mugur Isărescu, actualul guvernator BNR, și Theodor Stolojan (PNL) au ratat accederea în turul al doilea.

Ion Iliescu a câștigat fără probleme în fața candidatului extremist Corneliu Vadim Tudor.

În ultimele intervenții publice, Marcel Ciolacu nu a exclus vreodată varianta unei candidaturi în competiția pentru Palatul Cotroceni, dar nici nu a acordat multe șanse unei astfel de variante. Totul depinde de prestația lui ca premier, spun colegii din partid.

Firea se află în sondajele PSD și PNL pe primul loc ca potențial candidat pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, actualul primar general, are în sondajele PNL o intenție de vot de aproape 16%. În cercetările sociologice ale PSD, Firea are peste 30% dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare.

„Gabriela Firea este şi colega mea, şi prietena mea. Amândoi învăţăm unul de la altul. Avem şi păreri diferite, este un lucru normal, un lucru care asigură până la urmă democraţia în interiorul partidului. Ne permitem, pentru că, câteodată, ne mai şi plictisim, să ne trimitem şi câte o săgeată, dar în limitele bunului simţ, a respectului”, a descris Marcel Ciolacu, în luna septembrie, relația cu fostul primar al Bucureștiului.

Alegerile locale și prezidențiale ar trebui să aibă loc în toamna lui 2024.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG