Linkuri accesibilitate

One-to-One. Sorin Grindeanu: Geoană, candidat redutabil la prezidențiale doar ca membru PSD. Scenarii pentru rocada din mai 2023


Sorin Grindeanu, vicepremier al României și ministru al Transporturilor.
Sorin Grindeanu, vicepremier al României și ministru al Transporturilor.

Vicepremierul Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, subliniază într-un interviu pentru Europa Liberă că numărul doi din NATO, Mircea Geoană, trebuie să se înscrie în PSD pentru a fi un candidat redutabil la prezidențiale și pentru a avea sprijinul social-democraților.

Ambiția PSD este de a avea în 2024 un președinte care să fie membru de partid, după douăzeci de ani în care social-democrații au pierdut în fața dreptei. Marcel Ciolacu și Mircea Geoană se numără pe lista scurtă avansată de Sorin Grindeanu, dar cu o condiție pentru ultimul: să se reînscrie în PSD.

În 2023 va fi rocadă guvernamentală sau alegeri anticipate, susține vicepremierul în interviul pentru Europa Liberă.

Sorin Grindeanu nu știe cât plătește pentru gaz și energie, subliniind că de facturi se ocupă „administratorul" casei de 205 mp, soția sa. Ministrul ajunge rar la Timișoara, dar recomandă românilor să facă economie în această iarnă. „România este aproape independentă energetic", nu este independentă energetic, afirmă ministrul.

Prim-vicepreședintele PSD găsește și două bile negre ale guvernării.

  • despre bilele negre ale guvernării: lipsa de coerență în problema energiei și comunicarea
  • rocada din 2023: Marcel Ciolacu o să fie premier sau vor fi alegeri anticipate
  • prezidențiabilul PSD: Trebuie să fie membru de partid. Geoană ar putea să fie un candidat redutabil, de forță, mi-aș dori să reintre în partid

Europa Liberă: Guvernați cu PNL-ul de aproape zece luni. Există vreun motiv în acest moment că această colaborare să se rupă până în mai 2023?
Sorin Grindeanu: Nu, pentru că nu există variante. Vi se pare că există seriozitate la forțele din opoziție? USR-ul și AUR au dovedit același lucru: populism. Unii cu accente naționaliste, alții cu accente neomarxiste, într-un cuvânt, neseriozitate.

Sorin Grindeanu despre scenariul anticipatelor și guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:10 0:00

(*Interviul integral, în varianta audio, la finalul articolului.)

Atunci s-a ajuns, anul trecut, în toamnă, la singura variantă posibilă: acest guvern PSD-PNL. Sigur, și UDMR. Dacă această variantă nu mai stă în picioare, pentru că poate să existe foarte multe motive, nu există altă soluție decât alegeri anticipate, pentru că alte variante nu mai sunt, având în vedere celelalte forțe politice.

Europa Liberă: Un guvern PSD.
Sorin Grindeanu: Nu, pentru că PSD-ul nu poate să vină la guvernare minoritar, n-avem majoritate în Parlament. Bineînțeles că excludem, iar celelalte două celelalte forțe politice din Parlament de care aminteam mai devreme și-au dovedit capacitățile.

Europa Liberă: Puteți forma un guvern PSD – UDMR, susținut și de alți parlamentari?

Sorin Grindeanu: Nu, România are nevoie de o guvernare stabilă și de o majoritate stabilă.

Europa Liberă: În ce condiții s-ar retrage PSD-ul de la guvernare?
Sorin Grindeanu: Nu pot să spun. În aceste momente nu sunt îndeplinite condiții din acest punct de vedere. Noi am venit la guvernare, deși era simplu să stai în opoziție anul trecut, după tot circul dintre USR și PNL, după toate acuzele, să stai în opoziție și doar să te uiți la cum își sparge capul USR-ul și cu PNL-ul.

Am dovedit, cred, responsabilitate, am acceptat să intrăm, deși suntem cel mai mare partid, să intrăm într-o formă de guvernare.

Europa Liberă: Unii analiști politici au spus că această uniune s-a făcut datorită banilor, banilor din PNRR, alte fonduri europene, Anghel Saligny, accesul la resurse.
Sorin Grindeanu: Fiecare partid își dorește, dacă e un partid serios, să fie la guvernare, să-și aplice politicile, că nu faci un partid ca să fie în opoziție. Eu spun că această mutare politică făcut în toamna anului trecut, greu și greu acceptată, sincer, n-a fost ușoră. N-a fost ușor să accepți ca cel mai mare partid să nu dea prim-ministru.

Europa Liberă: Propunerea a venit de la președintele Iohannis?
Sorin Grindeanu: Nu. A fost o propunere cu rotativa acceptată de ambele forțe.

Europa Liberă: Cine a făcut propunerea?
Sorin Grindeanu: Nu știu să vă spun în acest moment.

Europa Liberă: Domnul Marcel Ciolacu se pregătește să devină premier?
Sorin Grindeanu: Da, e propunerea votată de către CPN al PSD și a fost votat în unanimitate.

Europa Liberă: Dacă se va realiza rocada, ministerul Transporturilor revine PNL. V-ați gândit să renunțati la minister?
Sorin Grindeanu: Eu m-am gândit să mă duc acolo unde colegii mei consideră că fac treabă. Asta cu trebuie să pleci de la transporturi, trebuie să iei justiția, trebuie să dai finanțele, trebuie să faci...

Europa Liberă: Vi se pare normal să plecați de la ministerul Transporturilor după un an și ceva de mandat?

Sorin Grindeanu: Nu mie trebuie să mi se pară normal sau nu, dacă se face treaba, că este justiție, că vorbim de transport, că vorbim de energie, că vorbim de agricultură, dacă se face treabă pe acel domeniu, atunci nu e o chestiune care e.

Europa Liberă: Și următorul ministru poate să dea vina pe dvs.
Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea, la sfârșitul anului trecut am adoptat în Guvern acest plan investițional pe următorii zece ani. Bătălie politică va exista.

Europa Liberă: Ca o concluzie, dacă protocolul se va respecta, veți pleca de la ministerul Transporturilor?
Sorin Grindeanu: Nu am spus. În protocol scrie că se renegociază justiția, finanțele și transporturile. Asta nu înseamnă că PSD va lua justiția. Sigur, 100%, va exista rocada. Ceea ce foarte multă lume nu crede. Astăzi când vorbim, poate peste trei patru luni se schimbă. Astăzi, am convingerea că va exista rocada. Dacă nu va exista rocada, nu există variante decât alegeri anticipate. Sau variante scurte, o lună, două, se vine cu o moțiune, pică guvernul.

Asta înseamnă instabilitate și nu își dorește nimeni acest lucru. Că vor fi discuții, poate se mai reduce numărul de ministere, poate anumite lucruri vor fi reașezate în noul guvern din mai. Sunt lucruri care nu sunt închise 100%.

Europa Liberă: Dacă Marcel Ciolacu ajunge premier, dumneavoastră ați putea să-i luați locul ca președinte al Camerei Deputaților?
Sorin Grindeanu: Am fost interimar patru săptămâni. Este o onoare să ajungi președintele Camerei Deputaților, ești șeful Parlamentului, e o înaltă demnitate.

Europa Liberă: Nu ați refuza.
Sorin Grindeanu: Depinde de multe variante, de ce se întâmplă în mai, de cum se vor așeza lucrurile, de ce vor considera colegii mei. Eu nu am o experiență parlamentară foarte mare. Eu n-am niciun mandat de deputat întreg. Nu sunt un specialist în ale Parlamentului, adică nu am un background solid de de parlamentar, nu beneficiez de pensie specială.

Am fost interimar pentru câteva săptămâni, pentru că eram vicepreședinte și a apărut acea situație.

Europa Liberă: În Coaliție ați discutat concret despre comasarea alegerilor?
Sorin Grindeanu: Nu, nu am participat. Am fost la majoritatea întâlnirilor, dar nu la toate. Dar nu mi se pare oportună o astfel de variantă, dar e o părere personală. Cred că în primăvară trebuie să fie alegerile europarlamentare, ele sunt decise la nivel european, că nu trebuie cuplate cu altele. Trebuie să existe alegerile locale, septembrie, da, trebuie să existe parlamentarele în noiembrie, decembrie, când vor fi și prezidențiale. De ce să amestecăm lucrurile? Vă spun o părere, nu înseamnă că am dreptate. Cred că trebuie să fie patru rânduri de alegeri separate.

Europa Liberă: Vă doriți un candidat la prezidențiale din partid sau din afară?

Sorin Grindeanu: Nu, normal că îmi doresc ca PSD, după 20 de ani. De 20 de ani, România a ales dreapta. Sigur, tot PSD este de vină că România a ales dreapta ca președinte. Mi-aș dori ca după 20 de ani ca PSD să dea un candidat care să devină președintele României.

Europa Liberă: Marcel Ciolacu?

Sorin Grindeanu: Orice președinte în funcție pleacă cu prima șansă, mai ales că o să fie și premier. Ați văzut poziția lui Marcel Ciolacu, care a spus că vechile cutume nu se mai păstrează.

Europa Liberă: Și Victor Ponta a acceptat cu greu candidatura în 2014.
Sorin Grindeanu: Am fost la ședința în care a acceptat și eu îl sfătuiam să nu accepte. Sfatul meu ca om care a fost și în TSD a fost pentru el să nu accepte.

Europa Liberă: Pe Marcel Ciolacu ce l-ați sfătui?
Sorin Grindeanu: E cu totul altă situație. Poziția pe care o are acum e cea corectă, lasă competiția liberă. Ne vom alege candidatul din PSD, pesedist, ca urmare a unor studii, competiții interne, asta e poziția corectă.

Europa Liberă: L-ați exclus pe Mircea Geoană din această ecuație.
Sorin Grindeanu: E membru PSD domnul Mircea Geoană? Pot să vorbesc doar despre membrii PSD. Nu am văzut o declarație în care domnul Mircea Geoană să își asume. A fost președintele meu de partid pe o perioadă de cinci ani. L-am susținut în 2009, am făcut campanie în Timiș pentru dânsul. Eu cred că va fi un candidat redutabil dacă își va arăta dorința și are nevoie de susținerea PSD.

Sorin Grindeanu despre viitorul premier și despre viitorul candidat PSD la președinție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00



Europa Liberă: Luați în calcul și această variantă?
Sorin Grindeanu: Nu exclud varianta. Dacă se hotărăște să candideze și să fie un candidat de forță și vrea să fie candidatul stângii, dacă pot să numesc, sigur că mi-aș dori să reintre în partid.

Europa Liberă: E o invitație?
Sorin Grindeanu: Nu e o invitație. Mi-aș spune ce îmi doresc, ca un pesedist să câștige alegerile prezidențiale.

Europa Liberă: Ce ar schimba atât de mult un președinte venit din PSD?
Sorin Grindeanu: Am avea, după 20 de ani, un președinte de stânga.

Europa Liberă: Pe Klaus Iohannis îl vedeți de stânga sau de dreapta?
Sorin Grindeanu: Eu cred că a fost votat pentru că avea contracandidat în 2014 un om de stânga, pe Victor Ponta. S-a bătut stânga cu dreapta. Toți cei care au susținut candidaturile de dreapta, ca nu cumva PSD să ia toată puterea, sunt primii care s-au spălat pe mâini de Traian Băsescu și sunt primii care, în aceste luni, încearcă să se distanțeze de Klaus Iohannis. Nu l-a susținut PSD în 2014. Atât cât se vede Klaus Iohannis cred că e un om de dreapta.​

Europa Liberă: Ați folosit [expresia] atât cât se vede.
Sorin Grindeanu: Știu ce am folosit.

Europa Liberă: Vi se pare că e prea puțin vizibil?
Sorin Grindeanu: E exact opus față de Traian Băsescu.

Europa Liberă: Vă place mai mult așa?
Sorin Grindeanu: Să știți că da. Apreciez mai mult poziția sau mandatele lui Klaus Iohannis decât pe cele ale lui Traian Băsescu.

Europa Liberă: Există un pact să continuați guvernarea cu PNL și după 2024?
Sorin Grindeanu: Nu.

Europa Liberă: Vă doriți continuarea colaborării?
Sorin Grindeanu: Știu ce o să fie în 2024 și care o să fie rezultatele? Poporul are mereu dreptate. Doi ani în politică sunt mulți.

Bilele negre ale guvernării

Europa Liberă: Care este cea mai mare nemulțumire după zece luni de guvernare?
Sorin Grindeanu: Mașina de tocat o voi scoate din uz într-o perioadă foarte scurtă. Cred că guvernul a arătat multe lucruri bune, printre care faptul că a fost coerent în multe dintre politicile publice pe care le-a făcut. Cred că a lipsit doza de coerență la câteva lucruri și primul la care mă gândesc a fost cum s-a încercat gestiunea acestei crize energetice. Nu am părut foarte coerenți în primăvară când am venit cu un cadru legislativ, acum cu altceva. Acum vine și Comisia peste și ne spune că trebuie să mai facem anumite.

Europa Liberă: Trebuia să așteptați Comisia, v-ați grăbit?
Sorin Grindeanu: Era necesar să liniștim lucrurile. Poate era greu să îți dai seama cum vor evolua lucrurile, având în vedere și războiul.

Europa Liberă: Și a doua bilă neagră a guvernării?
Sorin Grindeanu: Faptul că Guvernul a făcut multe lucruri bune, vă dădeam exemplu de contracte semnate și de sume și, din păcate, nu am reușit să comunicăm aceste lucruri și să comunicăm ce se face. Trebuie îndreptat în perioada următoare.

România este aproape independentă energetic. „Este nevoie să facem și economie, să nu fim populiști"

Europa Liberă: Aveți o casă de 205 mp. Cât vă costă încălzirea?
Sorin Grindeanu: E cea mai grea întrebare pe care mi-ați pus-o. Eu merg din două în două săptămâni acasă, administratorul familiei, în ghilimele, e soția mea, cea care gestionează aceste lucruri. Eu apuc să merg acasă șase zile pe lună la Timișoara, dar mi-a spus că a încercat să facă reduceri, dar o să vedem.

Sorin Grindeanu: România este „aproape” independentă energetic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:18 0:00



Europa Liberă: Nu v-a spus care au fost facturile din iarna trecută?
Sorin Grindeanu: Nu ne-am înscris în acele consumuri foarte mari și a venit guvernul rapid cu o reglementare.

Europa Liberă: Nu știți cât ați plătit?
Sorin Grindeanu: V-am recunoscut sincer că soția mea se ocupă.

Europa Liberă: Aveți centrală pe gaz?
Sorin Grindeanu: Da. Dacă erau facturi duble, triple față de ce eram obișnuit, în mod sigur mă informa.​

Europa Liberă: Ce temperatură aveți în casă?
Sorin Grindeanu: 20 – 21 de grade, nu îmi place să fie foarte cald. Așa o țineam și când era gazul ieftin. Am văzut să faci duș în doi, să duci temperatura la 19 grade. Revoluția m-a prins în clasa a X-a, am crescut la Caransebeș, între opt și nouă seara se lua curentul. Învățam la un lămpaș, făcuse tata o instalație la baterie. Nu vreau să mă întorc în perioade din acestea. Nici nu vreau să fiu populist și să vin cu mesaje: domnule, nu e nevoie. Ba e nevoie.

Având în vedere ce se întâmplă în est, cu tot acest război, cu escaladarea prețurilor, Europa trebuie să găsească soluții. A început recent să caute soluții prin ceea ce a anunțat doamna Ursula von der Leyen. Sunt lucruri pe care Europa trebuie să le caute mai demult.

Europa Liberă: A întârziat?
Sorin Grindeanu: Da. A întârziat nepermis de mult. De-abia de acum Europa începe să caute soluții. Asta cu facem duș în doi, cu haideți să reducem, nu acolo este marea problemă. Problema este că s-a ajuns la escaladarea prețurilor și pe anumite reguli nu foarte bine gândite la nivel european. Faptul că au început să se uite pe anumite lucruri e bine.

Europa Liberă: PSD a avut o strategie de comunicare...
Sorin Grindeanu: Am devenit influenceri la nivel european, noi am spus că trebuie plafonare, când am auzit-o pe Ursule von der Leyen că vine cu plafonare, am spus ia uite, PSD e influencer european. Am spus că e nevoie de tichete de ajutor, vine Comisia și spune. Sunt bucuros că împrumută ideile PSD.

Europa Liberă: PSD a transmis românilor că nu trebuie să facă economie la iarnă.
Sorin Grindeanu: Eu nu am transmis asta. V-am spus că nu e o situație simplă, că trebuie să realizăm că la est avem un conflict. Să încercăm să găsim soluții care să nu atingă confortul românilor.

Europa Liberă: Oamenii se întreabă: de ce trebuie să economisim, nu producem destul de multă energie?
Sorin Grindeanu: Să știți că nu, anii trecuți eram pe minus, trebuia să importăm.

Europa Liberă: Anul acesta, am primit asigurări că avem.
Sorin Grindeanu: Că suntem aproape acolo. Anul trecut, în lunile de iarnă, necesarul era de 9600 – 9.700 MWH zilnic, România producea 8.000 MWH zilnic. Peste o mie trebuia să aducem din afară. Înțeleg că acum lucrurile s-au echilibrat.

Europa Liberă: Atunci de ce trebuie să facă oamenii economie?
Sorin Grindeanu: Pentru că suntem membrii în UE. Cât timp există politici europene, cât timp Europa, din care facem parte, iar Virgil Popescu a prezentat poziția României, decizia nu e a Ursulei von der Leyen, decizia e a Europei. Dacă nu mai vrem să fim parte din Europa, cum vor unii, atunci nu aplicăm regulile Europei.

Europa Liberă: Români a investit suficient pentru a avea capacități de producție?
Sorin Grindeanu: Nu destul de mult. Guvernul României a venit în urmă cu câteva luni și a dat un OUG legat de hidrocentrale și care a fost atacată la CCR, cu zone verzi. Cred că era un OUG corect, se adresa unor investiții în stadiu aproape de finalizare. Pe această nevoie, puteam să facem anumite excepții. Faptul că unii colegi au considerat că nu putem face excepții, asta e.

Europa Liberă: Este România independentă energetic?
Sorin Grindeanu: Aproape. Nu putem spune total. Nu pot să dau eu verdicte, că nu sunt specialist. Merg la Coaliție și îmi iau informațiile din surse guvernamentale. Cred că sunt alți colegi care vă pot spune mai multe.

Europa Liberă: Sunt moment într-o zi, mai ales seara, când sistemul nu face față.
Sorin Grindeanu: Da, știu. Eu am folosit aproape, nu sunt un specialist.

Europa Liberă: Ar trebui să explice specialiștii mai bine?
Sorin Grindeanu: Tocmai vă spuneam că una dintre bilele negre e legată de comunicare. Toată lumea trebuie să comunice mai mult, începând cu premierul 1.22.03

PSD ascunde contractele cu presa. „Presupun că avem contracte, prin agenție, cu site-urile televiziunilor de știri, dar nu știu exact"

Europa Liberă: Cunoașteți vreun site care beneficiază de un contract cu PSD, prin intermediul unei agenții, și promovează politica PSD?
Sorin Grindeanu: Am întrebat după întrebarea dumneavoastră de la Olimp pe Marcel Ciolacu și Paul Stănescu: avem un jurnalist care ne tot întreabă. Eu cred că este nevoie să se dea un răspuns, că nu avem nimic de ascuns.

Înțeleg că procedura e următoarea: partidul are un contract cu o agenție, care la rândul său are contracte cu site-uri, televiziuni șamd. Asta e realitatea și mi-a fost transmisă.

Nu am curiozități, nu am eu personal. Sunt convins că există contracte în acest moment între acea agenție și anumite site-uri și acele site-uri mă critică, de exemplu. De multe ori nefundamentat. Nu mă interesează care sunt.

Contractele PSD cu presa. Ce spune Sorin Grindeanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00



Europa Liberă: Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL, a recunoscut public că PNL plătea printr-o agenție site-urile tuturor televiziunilor de știri din România. Se întâmplă același lucru în cazul PSD?
Sorin Grindeanu: Eu nu pot decât să fac presupuneri și să presupun că da.

Europa Liberă: Dar nu trebuie să știți, sunteți prim-vicepreședinte al PSD. Sunt 70 de milioane de lei care au plecat de la partid către presă.
Sorin Grindeanu: Președintele PSD și secretarul general al partidului trebuie să vină o dată pe an să prezinte situația. Țin minte că a prezentat, dar nu detaliat, așa cum cereți dvs. A prezentat bugetul, e conform Statutului nostru. Nu înțeleg foarte bine mecanismul și nici nu vreau să îl înțeleg.

Vă spun de ce nu vreau. M-ar face să gândesc prost. Să mă gândesc că există aceste contracte cu diverși, nu vreau să nominalizez și că dacă acei diverși au poziții neprincipială în ceea ce mă privește, nu zic să nu spună ce am greșit, atunci mă gândesc că mi-aș face și mai mult de lucru.

M-aș gândi: PSD are contracte cu X, Y, Z și ei au o politică publică de a mă ataca pe mine Sorin Grindeanu. Ca să nu intru în alte scenarii, am adoptat poziția aceasta.

Europa Liberă: Transparența nu este opțională.
Sorin Grindeanu: Dar nu este la mine.

Europa Liberă: Sunteți prim-vicepreședinte PSD.
Sorin Grindeanu: Mi s-a spus că avem contract cu agenția.

Europa Liberă: Cum se numește agenția?
Sorin Grindeanu: Nu știu.

Europa Liberă: Nu știți cum se numește agenția, nu știți cu ce site-uri aveți contracte.
Sorin Grindeanu: E o agenție care la rândul ei contractă cu alții. La ministerul Transporturilor nu am contract cu nimeni.

Cum a schimbat societatea românească OUG 13

Europa Liberă: Cum a schimbat OUG 13 societatea românească?
Sorin Grindeanu: A fost un cumul, eu am venit din funcția de premier din funcția de președinte de Consiliu Județean. Pe mine nu m-a luat de pe stradă Liviu Dragnea. Veneam după ce am câștigat un județ de dreapta, Timiș. Veneam după ce Klaus Iohannis a rejectat prima propunere a PSD, pe doamna Sevil Shhaideh. Eu nu am vrut, a fost o discuție lungă, să părăsesc mandatul de ales local. Au venit colegii, au spus că sunt singura variantă, am acceptat, regret că nu am dus la capăt momentul dat prin vot de timișeni. E istorie deja.

Sorin Grindeanu despre cum a schimbat OUG 13 societatea românească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:36 0:00

Coaliția de la guvernare de atunci, PSD – ALDE, și cu susținere în Parlament din partea UDMR să facem aceste lucruri. Am acasă diversele forme ale OUG13. M-am asigurat, când mi s-a cerut, că se respectă pașii procedurali.

Dacă vă aduceți aminte în stenogramele din ședința de guvern, am întreb ministrul Justiției, secretarul general dacă există toate avizele. S-a spus: da.

Nu a scăpat Liviu Dragnea de pușcărie. OUG mai prevedea și acele zile până se aplică. Să știți că escaladarea conflictului meu cu Liviu Dragnea a avut un T zero: OUG 14. Am chemat guvernul, în weekend, în sâmbătă, ca să votăm OUG 14. Am abrogat OUG 13, OUG14 mi-am asumat-o în nume personal.

Europa Liberă: După ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze.
Sorin Grindeanu: Da, dar între timp, de atunci, a făcut pușcărie, nu? Nu a schimbat societatea. Pentru că am venit cu OUG 14, asumată în nume aproape personal. De aici conflictul cu moțiunea de cenzură și tot scenariul. A avut și lucruri bune acea chestiune.

Faptul că lumea s-a mobilizat, faptul că România părea împărțită, erau susținători și pe partea cealaltă, abia se câștigase alegeri, orice ales sau guvernant când ia o decizie care duce la poziții care divid societatea înseamnă că nu e o decizie bună. CCR a spus că e constituțională OUG13. Nu și-a produs efectele. E o experiență. Cea mai puternică experiență a fost moțiunea de cenzură din iunie.

Europa Liberă: Cum ar trebui să-i privească românii pe miniștrii transporturilor dacă kilometrii promiși de autostradă nu vor exista?
Sorin Grindeanu: Să-i dea afară din politică. Simplu. Cum să-i privească, alt mod de a-i sancționa nu există. Prin vot, să-i dea afară din politică. În acest moment, prin tot ceea ce lucrez facem lucrurile să ne ținem de ce s-a asumat, cu bune și cu rele. Trebuie să ținem de lucrurile asumate de România prin PNRR.

*Varianta audio a interviului, aici:

Sorin Grindeanu despre guvernare, alegeri și economisirea energiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:29 0:00
  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG