Linkuri accesibilitate

După neînțelegeri cu PNL, premierul Ciolacu vrea consultări cu partidele pentru data alegerilor


Premierul Marce Ciolacu vrea să invite partidele politice la consultări privind data alegerilor prezidențiale, pe fondul neînțelegerilor cu partenerul de coaliție, PNL.
Premierul Marce Ciolacu vrea să invite partidele politice la consultări privind data alegerilor prezidențiale, pe fondul neînțelegerilor cu partenerul de coaliție, PNL.

Premierul Marcel Ciolacu anunță că invită la discuții partidele politice, pentru a stabili împreună calendarul alegerilor din toamnă. Coaliția PSD-PNL nu se poate pune de acord în privința datei alegerilor prezidențiale. PSD vrea ca alegerile să fie în septembrie, PNL - în octombrie sau noiembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a sugerat că ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, i s-a cerut de la PNL să nu pregătească hotărârea de guvern privind organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în septembrie.

„Aceasta [consultarea cu partidele n.red] este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a făcut referire la faptul că PNL, prin nerespectarea angajamentele din Coaliție, generează lipsă de încredere în clasa politică.

„Până acum, actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice.(...)Pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid, este Guvernul României. (...) Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

El a explicat că vineri, 28 iunie, este ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru ca data alegerilor prezidențiale să fie 15 septembrie.

Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri.


Data alegerilor prezindențiale a generat tensiuni între PSD și PNL, aflate în coaliția de guvernare.

La finalul ședinței de coaliție de marți, PSD a cerut ministrului PNL de Interne, Cătălin Predoiu, ca până vineri, 28 iunie, împreună cu partidul, să aleagă între cele două variante propuse de social-democrați: 15 și 29 septembrie.

„Rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, care are două hotărâri pe masă, să decidă, împreună cu PNL, care din cele doua date le sunt favorabile: 15 sau 29 septembrie. Noi am făcut aceasta concesie să acceptăm și data de 29 septembrie”, a spus marți purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Reprezentanții PSD au început să critice public PNL pentru lipsa de cooperare în chestiunea datei alegerilor.

De la Bruxelles, Marcel Ciolacu, a repetat joi că e o chestiune de principiu ca PNL să accepte data alegerilor prezidențiale în septembrie, așa cum s-a convenit inițial în coaliție:

„Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”, a spus liderul PSD, cu referire la campania națională președintelui PNL, Nicolae Ciucă, care își promovează cartea scrisă recent „Un ostaș în slujba țării”.

Alți doi importanți lideri importanți din PSD, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, au lansat propriile atacuri la adresa lui Nicolae Ciucă.

În replică, Nicolae Ciucă a publicat un mesaj video pe Facebook.

Liderul PNL susține că nu înțelege reacția lui Marcel Ciolacu și că discuțiile din coaliție despre data alegerilor prezidențiale trebuie să fie „pe bază de principii și reguli, nu pentru a face în aşa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”.

PSD vrea 15 sau 29 septembrie, în timp ce PNL insistă pentru un termen intermediar, în octombrie, sau în 10 şi 24 noiembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vinerea trecută, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul Hotărârii de Guvern privind alegerile prezidenţiale, el referindu-se la datele de 15 sau 29 septembrie pentru primul tur de scrutin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG