Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL s-au întâlnit marți (25 iunie) pentru a bate în cuie mult controversata dată a organizării alegerilor prezidențiale. Au reușit doar o amânare, așa că problema a rămas deschisă până vineri.
În schimb, tonurile s-au îngroșat și „dialogul” a devenit mai contondent.
Premierul Marcel Ciolacu i-a dat un ultimatum - al doilea în decurs de o săptămână - ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ca până finalul săptămânii să inițieze hotărârea de guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe 15 septembrie sau 29 septembrie.
La fel suna și precedentul ultimatum, căruia ministrul Predoiu nu i-a dat curs, cu binecuvântarea lui Nicolae Ciucă, evident.
Când vine însă vorba de o posibilă remaniere a ministrului PNL, dacă acesta nu execută ordinul premierului, oficialii PSD ridică din umeri. Cel puțin asta a făcut marți, după ședința coaliției, purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu.
Neînțelegerile dintre PSD și PNL se leagă doar de data organizării prezidențialelor: liberalii avansează 10 noiembrie primul tur şi 24 noiembrie turul al doilea; ba chiar suprapunerea turul doi al prezidențialelor cu parlamentarele din 8 decembrie - caz în care primul tur ar fi pe 24 noiembrie.
PSD vrea însă 15 septembrie pentru primul tur sau, maximă concesie, 29 septembrie.
Romașcanu (PSD): Nu putem schimba calendarul pentru că unii nu pot să ajungă în turul doi
Ambele părți se întrec în declarații, argumente și aruncă săgeți, nu tocmai inofensive, către colegii de alianță.
PSD, de pildă, susține că nu poate schimba săptămânal calendarul electoral „din cauză că unii nu pot să ajungă în turul doi”. Sunt spusele lui Romașcanu și nu lasă dubiu la cine se referă, chiar dacă nu i-a spus pe nume.
„E o chestiune de respect politic ca toate discuțiile din primăvară să fie asumate acum. Insistăm pentru luna septembrie pentru că așa ne-am înțeles. E o decizie votată în forurile de conducere ale partidelor, o decizie asumată. Cerem respectarea cuvântului dat”, a mai declarat el.
Informal, surse din PSD susțin că singurul inconvenient pentru luna septembrie e că Marcel Ciolacu nu s-a decis încă, iar presiunea partidului pentru asumarea clară a unei candidaturi crește permanent.
„Ciolacu e nehotărât, dar acest lucru lasă senzația de teamă. Adică îi e teamă că pierde în turul doi, când electoratul anti-PSD se va mobiliza împotriva lui. Cred că Ponta și tot felul de consultanți i-au bagat asta în cap. Dar e o teorie falsă, pentru că electoratul liberal anti-PSD s-a subțiat serios de când cu Coaliția”, spune pentru Europa Liberă sursa menționată.
Rareș Bogdan (PNL): Întelegerea din martie e caducă, ideea candidatului unic a căzut
De partea cealaltă, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan susține că e normal ca PNL să ceară revenirea la „termenele constituționale”, deoarece înțelegerea din primăvară „e caducă”.
El argumentează că ideea candidatului comun la prezidențiale, a tandemului, de fapt, nu mai e în picioare.
„Înțelegerea din martie a căzut, fiecare partid dorind să-și susțină propriul candidat la alegeri”, spus Bogdan.
Ca argumente pentru renunțarea la prezidențialele din luna septembrie, PNL aduce „buna informare a publicului, care trebuie să poată urmări dezbateri prezidențiale pe proiecte de țară”, precum și „perturbarea actului de învățământ”, când începe un nou an școlar.
Toate aceste argumente erau însă valabile și în luna martie, atunci când s-a decis calendarul electoral.
Ce nu spun partidele și ce socoteli (greșite) și-au făcut
Dar de ce există această controversă, când cele două partide căzuseră de acord în martie asupra datelor prezidențialelor? E drept că tot după pertractări ce au pus nervii la grea încercare.
S-au înțeles, dar cam contrecœur, asta pentru că liberalii au insistat pentru comasarea alegerilor locale cu europenele, în timp ce Ciolacu voia „un calendar electoral complet”.
Să nu uităm că disputele de atunci s-au prelungit aproape două luni.
Pe parcurs a apărut ideea unei candidaturi a președintelui Klaus Iohannis pentru o funcție internațională, fie una la vârful UE, fie pentru șefia NATO.
PSD a condiționat comasarea alegerilor locale și europene de devansarea prezidențialelor, iar PNL s-a grăbit să-i facă pârtie președintelui, în ideea că Nicolae Ciucă, ajuns ca interimar în fotoliul de la Cotroceni, va avea șanse considerabil mai mari la alegeri.
Planurile prezidențiale au eșuat la pachet cu cele ale lui PNL, care acum încearcă să dreagă greșeala.
La rândul său, președintele PSD a mizat pe un scor modest al PNL la alegerile din 9 iunie, argument în virtutea căruia ar fi putut să impună un candidat comun (Marcel Ciolacu) la prezidențiale, ba chiar liste comune la parlamentare.
Eșecul de la București, faptul că Alianța PSD-PNL a obținut sub 50% la europarlamentare, dar și rezultatul bun al liberalilor, au dat planul peste cap.
Rezultatul alegerilor a schimbat însă perspectivele liberalilor. „S-au văzut cu sacii în căruță și vor să o dea la întors”, spune irevențios o sursă din PSD pentru Europa Liberă.
Sacii din căruță înseamnă pentru PNL un scor de 29% la votul politic (consilii județene) și de 32,27% la primari, ceea ce este peste estimările din mai toate sondajele de opinie.
Același rezultat al localelor a suflat vânt în pupa PSD, care nu pierde ocazia să se proclame câștigătorul alegerilor și se consideră astfel îndreptățit să dicteze regulile jocului, printre care și aceea de a fixa data alegerilor.
Calculele PSD
1. Blocarea candidaturii lui Geoană
PSD și Marcel Ciolacu se grăbesc să organizeze prezidențialele în septembrie, cel târziu în prima jumătate a lui octombrie, pentru a bloca candidatura lui Mircea Geoană.
Mandatul acestuia de secretar general adjunct al NATO expiră în octombrie, iar câtă vreme deține funcția nu-și poate anunța candidatura la președinția României.
A spus-o chiar Geoană: „Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru”.
O candidatură a lui Mircea Geoană l-ar încurca foarte tare pe Marcel Ciolacu, existând riscul ca parte din voturile PSD să meargă spre acesta. Geoană este cotat în sondajele de opinie drept câștigător al prezidențialelor, indiferent de contracandidat.
2. Septembrie, luna pensiilor mărite
În luna septembrie intră în vigoare recalcularea pensiilor care este de așteptat să aducă măriri substanțiale. Șeful guvernului - Ciolacu - speră că va obține astfel un sprijin consistent din partea acestui electorat.
În aceeași idee nu vrea alegeri iarna, când facturile sunt mai mari, prin urmare și nemulțumirile.
3. Mobilizare bună la PSD, proastă la PNL
Marcel Ciolacu mizează pe o mobilizare mai bună a primarilor PSD și a propriului electorat în lunile august-septembrie, în detrimentul PNL.
Calculele liberalilor
1. Vacanța și disciplina de partid nu fac casă bună
În luna august și jumătatea lui septembrie, electoratul liberal este în vacanță, într-o proporție mai mare decât cel pesedist.
Primarii și activul de partid nu sunt foarte disciplinați atunci când se sună mobilizarea de la centru, mai ales dacă nu au miză directă.
2. Ciucă mai trebuie promovat
Este nevoie de o perioadă mai lungă pentru campania lui Nicolae Ciucă - „ostașul în slujba țării”, așa cum este acesta promovat, dat fiind că se află mult sub scorul partidului.
O sursă din PNL explică pentru Europa Liberă că lui Nicolae Ciucă „îi este teamă să se arunce în bătălia prezidențialelor în septembrie, pentru că îi este teamă că va pierde”.
„Să nu uităm că în 2016, între locale și parlamentare, PNL a pierdut 10 procente. Scorul de acum poate fi înșelător. În partid se știe că dl. Ciucă nu are chiar profilul unui candidat de succes”, spune aceeași sursă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.