Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu: Am discutat și despre comasarea alegerilor. Întotdeauna există scenariul unor alegeri anticipate 


Declarațiile premierului au fost făcute la finalul întâlnirii partidului de sâmbătă

Marcel Ciolacu a anunțat, la finalul ședinței PSD, că a cerut acordul colegilor de partid pentru asumarea răspunderii guvernului pentru măsurile economice. El a recunoscut că, în acest moment, nu există o formă a legii de asumare. 

„Categoric că am vorbit cu colegii și despre pachetul care o să fie cuprins într-o singură lege de asumare a răspunderii în Parlamentul României, cu combatarea evaziunii, cu reformele din administrația locală și cu măsurile pentru a ne încadra cu un deficit mai mic și o perspectivă de a închide cu un deficit de 3%”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat, la finalul ședinței PSD, că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9% și a cerut o nouă lege a pensiilor care „este o prioritate” pentru grupurile reunite ale PSD și pentru ministrul Muncii care ar trebui să fie gata la 1 ianuarie. O nouă lege a pensiilor a fost discutată cu Comisia Europeană.

„Și cei de la Comisie, și noi știm că sunt foarte multe inechități în legea pensiilor. Avem pensii de 1500 lei și 30-40.000 lei”, a spus Ciolacu

„Dacă nu vor fi de acord, se va mota o moțiune și vom merge înapoi la români, la vot. Sunt convins că, la nivel de coaliție, vom găsi o soluție”, explică Marcel Ciolacu.

În privința negocierilor de la Bruxelles, Ciolacu spune că a explicat care sunt motivele pentru un deficit bugetar mare - războiul din Ucraina, războiul hibrid din Moldova, criza energetică și neacceptarea în Schengen, ca urmare a opozției Austriei.

„Din cauza neacceptării în Schengen, am avut un plus de de 2 % din deficitul bugetar”, e explicat Ciolacu.

Ciolacu a dat asigurări că nu va scădea niciun salariu și că, probabil, nu vor exista măsuri fiscale până la final de an.

„Reducerea unor beneficii „ca bugetar de lux”, nu înseamnă reducerea salariului”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu spune că deocamdată nu se poate pune problema de impozit progresiv pentru că nu s-ar putea încadra în recomandările Comisiei în acest moment.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG