Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu cere demisii după scandalul azilelor groazei: Conducerile ANPIS și AJPIS Ilfov să fie înlocuite azi 


Premierul Marce Ciolacu s-a arătat revoltat de dezvăluirile presei despre ceea ce se petrecea în trei cămine pentru vârstnici din județul Ilfov.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut vineri demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială (ANPIS), precum și a conducerii județene Ilfov a instituției, dar și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Marcel Ciolacu a solicitat responsabililor locali aceleași măsuri la DGASPC Ilfov și Sectorul 3.

Solicitarea vine în urma dezvăluirilor despre felul în care bătrâni din mai multe centre au fost, după cum a spus premierul „torturați”.

„Cred că acest grup infracțional organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

AJPIS Ilfov a „autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Deci, anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a făcut un apel către conducerea Consiliului Județean Ilfov și conducerea Sectorului 3, autoritățile responsabile, să destituie „de urgență” conducătorii DGASP-urilor locale. Ciolacu spune că „au atribuții de furnizare administrare și contractare a serviciilor sociale fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate precum și de monitorizarea financiară și tehnică a contractelor încheiate”, lucru care nu s-ar fi întâmplat.

Verificări vor fi dispuse la toate centrele de îngrijire bătrâni din întreaga țară pentru identificarea și a altor situații similare cu cele din Ilfov.

„Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, Ministrul Muncii, Ministrul Justiției, Ministrul Sănătății și Ministrul Dezvoltării și cu toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului român. Mulțumesc mult presei!”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu: Ancheta DIICOT, o prioritate. „Mulțumesc presei”

Premierul a dat ordine și celor doi miniștri ai Justiției și Internelor. „O să am o rugăminte la dna ministru a Justiției, deoarece nu este în atribuțiile mele, de a avea o discuție foarte clară cu conducerea DIICOT astfel încât această anchetă să fie o prioritate”, a mai spus Ciolacu*.

El a mai solicitat clarificări de la Poliție să afle de ce nu s-a luat nicio măsură, deși existau date despre ceea ce se întâmplă în centre de mai multă vreme.

Șefii rețelei, arestați preventiv

Patru dintre cele 246 de persoane cercetate de DIICOT au fost arestate preventiv în dosarul azilelor groazei.

Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.

31 de percheziții au avut loc în Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în ancheta în care persoanele sunt acuzate că au supus la tratamente inumane beneficiarii din trei cămine din Voluntari și Afumați.

*ACTUALIZARE, ora 16:30 - Ulterior declarațiilor premierului Ciolacu, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis că a vorbit, vineri, cu procurorul șef al DIICOT.

„În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz”, spune ministrul Justiției, care și-a exprimat revolta soarta bătrânilor „maltratați, umiliți, lăsați înfometați, bătuți”.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG