Linkuri accesibilitate

Ciolacu, despre raportul prezentat de Europa Liberă: „Cine a făcut tâmpenii, să răspundă”


Marcel Ciolacu, lide rinterimar al PSD, spune că cei vinovați de nereguli în cheltuirea banilor partidului ar trebui trași la răspundere.
Marcel Ciolacu, lide rinterimar al PSD, spune că cei vinovați de nereguli în cheltuirea banilor partidului ar trebui trași la răspundere.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat la neregulile din raportul Curții de Conturi și al Autorității Electorale Permanente, prezentat în exclusivitate de Europa Liberă.

Ciolacu a explicat că a fost aplicată o amendă pentru neregulile descoperite de cele două instituții, însă nu a precizat cine este responsabil.

„Am cerut și eu parte din raport, să-mi explice. Am înțeles că raportul s-a închis. A existat o amendă. Cine a fost, o să răspundă. Cine a făcut tâmpenii, trebuie să răspundă”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă, la Timișoara, unde a participat la ședința de alegeri a organizației PSD Timiș.

Europa Liberă a arătat că cele mai multe nereguli în cheltuirea banilor publici, primiți de partide ca subvenție de la stat, au fost găsite la PSD. Peste 170 de milioane de lei au primit partidele parlamentare în 2018 de la bugetul de stat pentru activitatea lor zilnică. Din această sumă, 96.849.680 de lei au revenit celor de la PSD.

PSD a cumpărat „pachete turistice” în 2018, pentru care partidul a plătit, din banii publici primiți ca subvenție de la stat, 878.249 de lei. La cursul mediu din anul respectiv, era vorba de circa 190.000 de euro.

În Raportul Curții de Conturi și AEP se precizează că „PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”.

Practic, PSD a prezentat doar facturi de plată, fără să precizeze cine s-a deplasat, unde, pentru câte zile și în ce scop pentru a se vedea dacă au fost cheltuite legal sumele din subvenția primită de social-democrați de la buget.

Nereguli au fost descoperite și la USR, dar și la PNL. De cele mai multe ori, partidele au folosit banii primiți de la stat în scopuri care nu erau acoperite de legea finanțării partidelor. Spre exemplu, PSD le-a asigurat angajaților săi o masă pe zi, iar USR a plătit diurna maximă, de 2,5 ori mai mare decât suma de bază, liderilor de partid care au plecat în străinătate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG