Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu: Gabriela Firea va fi candidatul PSD pentru Primăria Capitalei numai dacă Coaliția nu găsește un candidat comun


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că Gabriela Firea este candidatul PSD la Primăria Capitalei dacă coaliția hotărăște că nu merge cu un candidat comun.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că Gabriela Firea este candidatul PSD la Primăria Capitalei dacă coaliția hotărăște că nu merge cu un candidat comun.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Capitalei, dar numai dacă coaliția nu va desemna un candidat comun. Dacă va fi o candidatură comună, persoana desemnată va fi alta decât Gabriela Firea (PSD) sau Sebastian Burduja (PNL).

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că PSD și PNL nu au decis încă dacă vor merge cu un candidat comun la Primăria Bucureștiului (PMB), și nici cine ar putea fi acesta, transmit News.ro și Agerpres.

Marcel Ciolacu a exclus însă posibilitatea ca PSD și PNL să susțină candidatura lui Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5.

Premierul a precizat că, în cazul în care vor fi candidaturi din partea celor două partide, social-democraţii o vor susţine pe Gabriela Firea pentru şefia PMB.

O decizie legată de o candidatură comună PSD-PNL și de persoana candidatului va fi luată luni sau marți, a anunțat Marcel Ciolacu în acest weekend.

„Dacă vom avea abordări separate, PSD are candidat pe doamna Firea. Dacă vom avea o abordare comună, vom avea alt candidat care să fie compatibil cu cele două electorate. Ce vă pot spune cu certitudine, atât PSD, cât şi PNL nu vor susţine candidatura domnului Piedone”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi 24, potrivit News.ro.

Marcel Ciolacu a confirmat că au fost discuţii cu arhitectul Tiberiu Florescu şi medicul Cătălin Cârstoiu, pentru care s-au realizat sondaje de opinie.

„(Tiberiu Florescu n.red) este persoana îndreptăţită să îşi arate viziune despre Bucureşti”.

Despre medicul Cătălin Cârstoiu, liderul PSD a spus că e o persoană de luat în calcul pentru un candidat comun al celor două partide.

Marcel Ciolacu a mai precizat că, la alegerile locale, PSD şi PNL vor avea candidaţi proprii în majoritatea judeţelor.

„După alegeri, majorităţile în toate administraţiile locale vor fi făcute de către PSD şi PNL”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Europa Liberă a scris despre dilemele pe care le au PSD și PNL în desemnarea candidaților/candidatului pentru Primăria Capitalei. Cristian Popescu Piedone (actualul primar al Sectorului 5) și Nicușor Dan (actualul primar al Bucureștiului) sunt mai bine plasați în sondaje decât candidații separați sau comuni PSD-PNL.

Sondajele realizate de partidele din Coaliție au dus la următoarele concluzii:

  • Nicușor Dan, candidatul susținut de Dreapta Unită, are scoruri mai mari decât credeau liderii Coaliției (a crescut recent de la 32 la 42%). Mai mult, în funcție de contracandidat, Nicușor Dan reușește să atragă puternic din electoratul PNL;
  • Gabriela Firea s-a prăbușit în sondaje;
  • Cristian Popescu Piedone, ex-primar de sector PSD, acum independent, câștigă în toate variantele, indiferent de contracandidat, având scoruri mai mari decât Nicușor Dan, Gabriela Firea sau Sebastian Burduja;
  • Dacă alegerile s-ar fi ținut în două tururi de scrutin, un candidat comun al alianței PSD-PNL nu ar fi avut probleme să câștige Bucureștiul.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG