Linkuri accesibilitate

PSD și PNL nu găsesc candidatul-minune pentru București. Cele șase concluzii care reies din sondaje


Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, l-ar putea înfrunta în alegerile din 9 iunie pe Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5.
Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, l-ar putea înfrunta în alegerile din 9 iunie pe Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5.

Liderii coaliției PSD-PNL au constatat că riscă să piardă Bucureștiul și împreună, și separat. Cel puțin așa arată propriile lor sondaje de opinie. Piedicile în calea victoriei se numesc Piedone și Dan. Soluția-minune se lasă greu de găsit.

După multele discuții și ședințe precedente, nici întâlnirea de joi seară nu a dus la o decizie în ceea ce privește candidatul pentru Capitală. S-a convenit să se meargă, totuși, pe varianta unui candidat comun.

Premierul Ciolacu a dat câteva „indicii”: candidatul comun nu se va numi, nici Gabriela Firea (PSD), nici Sebastian Bruduja (PNL).

Întrebarea la care coaliția nu găsește răspuns este cine poate fi acesta. Toate sondajele arată că acest candidat comun poate fi înfrânt și de Cristian Popescu Piedone, ex-primar la sectorul 4 și actual primar al sectorului 5, și de Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștilor.

„E haos - ne-a mărturisit o sursă apropiată discuțiilor - vrem un candidat comun, dar probabil că vom merge tot pe varianta unui independent.”

Potrivit sursei, joi s-a discutat din nou despre Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, pe care l-au propus liberalii.

Un alt nume este cel al arhitectului Tiberiu Florescu, prorector al Facultății de Arhitectură din București. Ambele nume vor fi figura într-un nou sondaj de opinie din care vor lipsi și Firea, și Burduja.

Dacă nu a reușit să lămureacă problema candidaturii la Primăria Generală, Coaliția a decis, în schimb, ca PSD și PNL să meargă pe candidaturi comune la sectoarele 1, 2 și 5, deținute în prezent de reprezentanți ai USR:

  • Clotilde Armand - sectorul 1
  • Radu Mihaiu- sectorul 2
  • Cristian Popescu Piedone - sectorul 5.

Sebastian Burduja este susținut de PNL să candideze la Primăria Sectorului 1, iar Rareș Hopincă, actualul prefect al Capitalei, este susținut de PSD pentru a candida la Primăria Sectorului 2. Pentru sectorul 5 nu s-a luat încă vreo decizie.

Veștile proaste din sondaje

Sondajele care au ajuns pe masa Coaliției au oferit câteva suprize neplăcute:

  • Nicușor Dan, candidatul susținut de Dreapta Unită, are scoruri mai mari decât credeau liderii Coaliției (a crescut recent de la 32 la 42%). Mai mult, în funcție de contracandidat, Nicușor Dan reușește să atragă puternic din electoratul PNL;
  • Gabriela Firea s-a prăbușit în sondaje;
  • Cristian Popescu Piedone, ex-primar de sector PSD, acum independent, câștigă în toate variantele, indiferent de contracandidat, având scoruri mai mari decât Nicușor Dan, Gabriela Firea sau Sebastian Burduja;
  • Candidații independenți testați nu depășesc 15%;
  • Electoratele celor două partide, PSD și PNL, nu merg la vot teleghidate de instrucțiunile primite de la șefii de partid respectivi;
  • Dacă alegerile s-ar fi ținut în două tururi de scrutin, un candidat comun al alianței PSD-PNL nu ar fi avut probleme să câștige Bucureștiul.

Cu aceste realități în față, discuțiile s-au încins, iar liberalii și social-democrații nu au reușit să se înțeleagă.

Candidatul comun al PSD-PNL nu are sprijinul electoratului comun

Sondajul de opinie INCSOP comandat de liberali prin Institutul pentru Libertate și Democrație arată că oricare ar fi candidatul comun propus de alianța PSD-PNL - Gabriela Firea sau Sebastian Burduja - acesta va fi învins de Nicușor Dan.

Nicușor Dan - Gabriela Firea, 46,7% la 40,6%

Nicușor Dan - Sebastian Burduja, 42,8% la 41%

Pentru PSD și PNL, concluzia îngrijorătoare din acest sondaj este aceea că oricare candidat comun din partea Coaliței are o rată mare de respingere din partea electoratului celuilalt partid.

De pildă, în situația în care Gabriela Firea ar fi candidatul comun al Coaliției, 57% din electoratul liberal s-ar orienta către Nicușor Dan.

Mai rău, chiar dacă Sebastian Burduja ar fi candidatul comun, 40% din electoratul liberal s-ar duce tot către Nicușor Dan, iar 60% din electoratul social-democrat ar vota cu Popescu Piedone, spun surse din PNL pentru Europa Liberă.

Votul politic în București (pentru Consiliul General)

Pe prima poziție este PSD cu 30,7%, urmat de Alianța Dreapta Unită-27,2% și de PNL- 17,5%, partidele extremiste SOS și AUR având sub 5%.

Scorul Coaliției PSD-PNL ar fi de 45,7%, mai mic decât cel al celor două partide luate separat. ( Sursa: Sondaj la comanda lui Nicușor Dan).

„Meteoritul” Piedone care a dat socotelile Coaliției peste cap

Ascensiunea lui Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5, a luat prin surprindere ambele partide din actuala coaliție.

Cu o achitare la activ în dosarul „Colectiv”, după ce a stat însă în închisoare un an de zile, Piedone a ajuns să fie perceput ca o „victimă”. Cel puțin asta e teoria lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD.

„Piedone este un candidat cu favorabilitate foarte bună. Este o victimă și de aceea e preferat”, a spus Dîncu la un post de televiziune.

„Trebuie să găsim un candidat care are șanse și să vedem cum facem transferul de electorat de la un partid la altul”, a mai spus Dîncu.

PSD are toate motivele să se uite cu maximum de interes la Popescu Piedone, pentru că sondajele pe care le-a comandat arată că parte din electoratul PSD se orientează către acesta.

„Din bazinul PSD o parte importată se mută spre Popescu Piedone.Adică, 5 din 10 votanți se duc spre Piedone”, spune o sursă din PSD pentru Europa Liberă.

Dar nu e numai atât, remarcă sociologul Remus Ștefuleac, directorul INCSOP. El explică pentru Europa Liberă că Popescu Piedone adună voturi și de la AUR.

Piedone înghite tot ce înseamnă AUR în București, ce mai rămâne e irelevant.
Remus Ștefuleac, director INCSOP

„Dacă Piedone participă la scrutinul pentru Primăria Capitalei, nici un candidat al alianței PSD-PNL nu are vreo șansă să câștige aceste alegeri, ceea ce înseamnă că bătălia va fi între două persoane: Popescu Piedone și Nicușor Dan. Va fi o competiție deschisă oricărui rezultat”.

Cum se explică însă ascensiunea lui Cristian Popescu Piedone? Expert Forum, de pildă, arată că pagina de Facebook lui Popescu Piedone este a doua cea mai populară din România, după cea a lui George Simion (AUR) și înaintea celei a premierului Marcel Ciolacu.

Pagina lui Piedone are 3,2 milioane de interacțiuni, majoritatea de tip video în care evidențiază partea sa umană, vizitează și ajută bătrâni și blamează faptul că a fost închis în dosarul “Colectiv”, prezentându-l drept victimă.

„Activitatea de primar este și ea prezentată într-un mod de tip comando, primarul implicat care se plimbă cu walkie talkie-ul prin parcuri, depozite și instituții și trage la răspundere angajații. Această strategie de promovare putem spune cu siguranță că este funcțională de vreme ce a adus cu 3 milioane de interacțiuni aduse contului în 2023”, explică raportul Expert Forum.

Cristian Popescu Piedone a fost achitat și eliberat din inchisoare în dosarul „Colectiv”.
Cristian Popescu Piedone a fost achitat și eliberat din inchisoare în dosarul „Colectiv”.

Încurajat de scorurile din sondaje, Popescu Piedone este decis să candidezeze pentru primăria București, indiferent dacă va fi susținut sau nu de coaliția PSD-PNL sau măcar de PSD.

„Indiferent dacă în fața mea se prefigurează o prăpastie, merg până la capăt. Candidez. Nimic nu mă întoarce din drum”, a spus Popescu Piedone.

Iar dacă chiar nu-l întoarce nimeni din drum, deși, potrivit surselor Europa Liberă, PSD asta încearcă zilele acestea, coaliția PSD-PNL ar putea avea probleme.

Așa cum explică Remus Ștefuleac pentru Europa Liberă, niciun candidat al alianței nu are șanse în fața lui Piedone.

„Dacă Piedone candidează, nici un candidat al alianței PSD-PNL nu are vreo șansă să câștige aceste alegeri, ceea ce înseamnă că bătălia va fi între două persoane Popescu Piedone și Nicușor Dan. Va fi o competiție deschisă oricărui rezultat”.

Ipoteza candidaților separați și cum se împart electoratele

Scenariul 1. Cursă în trei cu doi candidați de stânga. Câștigă Piedone

Potrivit sondajului INCSOP, dar și al celui făcut de Verifield la comanda lui Nicușor Dan, chiar dacă va candida Gabriela Firea pentru PSD, deci, teoretic, electoratul social-democrat se împarte, câștigător va fi tot Cristian Popescu Piedone.

Aceasta în condițiile în care Nicușor Dan ar alearga singur pe culoarul de pro-occidental, fără Sebastian Burduja scos din cărțile PSD-PNL, ceea ce ar permite acestui segment electoral să nu se scindeze.

„Piedone și Firea se canibalizează”, spune Remus Ștefuleac pentru Europa Liberă. Se adresează aceluiași tip de electorat.

„O candidatură a lui Firea pe fondul candidaturii lui Piedone s-ar putea să-l avantajeze pe Nicușor, pentru că diminuează din scorul lui Piedone”, adaugă acesta.

Scenariul 2. Cursă în trei cu doi candidați de dreapta. Câștigă Piedone

În varianta în care Gabriela Firea nu mai candidează din partea PSD, iar din zona de centru-dreapta intră în cursă Sebastian Burduja și Nicușor Dan, câștigător va fi tot independentul Popescu Piedone.

Candidatura lui Piedone mobilizează o parte din publicul de drepta, care probabil altfel nu s-ar fi dus să-l voteze pe Nicușor Dan, ne spune Remus Ștefuleac, dar în eventualitatea victoriei lui Cristian Popescu Piedone, (primar al sectorului 4 în momentul incendiului de la Colectiv), vor merge la vot.

„Piedone trezește resentimente în rândul unei părți a electoratului liberal, pentru că și el are o zonă de ostilitate importantă”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG