Linkuri accesibilitate

„Azilele groazei” | Premierul Ciolacu nu cere nicio demisie la vârful Guvernului, ci doar la nivel de instituții


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat controale la toate azilele de copii și bătrâni, la stat sau privat.

Șase șefi de instituții cu atribuții de control în cazul „azilelor groazei” au fost demiși, au precizat surse apropiate premierului pentru Europa Liberă.

Este vorba de Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială Ilfov, Direcția de Asistență Socială Sector 3, Agenția Județeană Plăți și Intervenție Socială Ilfov și Direcția de Sănătate Publică Ilfov.

Aceleași surse au mai precizat că premierul a cerut și demisiile a trei șefi din poliție de pe raza localităților unde se aflau căminele. Dar că nu va cere demisia niciunui ministru, pentru că nu există dovezi ale unei implicări directe.

Marcel Ciolacu a precizat duminică faptul că a cerut controale în toate centrele sociale, după ședința cu responsabilii pe tema azilelor groazei. Autoritățile au la dispoziție o săptămână să vină cu concluzii.

„Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Avem o problemă de fond: a unui sistem corupt”, a spus șeful guvernului.

Premierul a spus că printre priorități se numără verificarea centrelor pentru copii, persoane vârstnice sau cu dizabilități, de stat sau private care vor fi controlate și reanalizate toate autorizațiilor. În al doilea rând, Ciolacu a solicitat autorităților de drept toleranță zero față de persoanele pe care le-au jefuit, dar a făcut un apel către toate cultele, BOR, dar și ONG-uri.

„Faptele petrecute în aceste azile ale groazei au arătat o dezumanizare a unor persoane pe care nu le pot numi oameni”, a mai adăugat premierul.

Până acum, Ligia Gherghe, consiliera Gabrielei Firea și directoarea DGASPC Sector 3 s-au autosupendat din funcție.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG