Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Orban să spună câți bani sunt împrumuturi și nu alocări nerambursabile


Ludovic Orban și Marcel Ciolacu
Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat după ce președinte Iohannis și premierul Orban au lăudat rezultatele acordului european încheiat marți dimineață și au vorbit despre cei 80 de miliarde de euro pe care îi va primi România.

Într-un mesaj pe Facebook, Ciolacu cere premierului să spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027.

„Dacă ar fi să dăm crezare anunțului triumfalist al președintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceți investițiile din bani europeni și creșteți puterea de cumpărare a românilor!

Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027”, a scris liderul social-democrat.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la finalul summitului UE de la Bruxelles, că România a obținut o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru a reface infrastructura din țară.

„Tocmai s-a încheiat Consiliul European și am ajuns la un acord. Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că banii vor fi folosiți și pentru relansarea economică.

„Vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”, a mai spus șeful statului.

La rândul său, premierul Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că România va primi, în următorii ani, sume de bani de care nu a beneficiat niciodată - aproape 80 de miliarde de euro.

„Viitorul sună bine pentru România şi pentru Europa. După zile de negocieri febrile a ieşit fumul alb şi Consiliul European a luat deciziile mult aşteptate de cetăţenii ţărilor din UE. Mulţumită eforturilor deosebite duse de domnul preşedinte Iohannis, România va beneficia în următorii ani de sume de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de miliarde de euro. Odată decizia luată, noi va trebui să accelerăm toate procedurile pentru pregătirea Acordului de parteneriat privitor la bugetul UE 2021 - 2027. De asemenea, va trebui să pregătim Ministerul Agriculturii - Planul Naţional Strategic şi Ministerul Fondurilor Europene, ca şi coordonator, trebuie să accelerăm elaborarea planului de rezilienţă şi recuperare pe care va trebui să îl prezinte fiecare ţară, astfel încât să fundamentăm solicitările de finanţare din The Next Generation EU", a afirmat Orban.

El a catalogat drept „istoric" acordul realizat la nivelul Consiliului European şi a cerut implicare în pregătirea proiectelor şi programelor care vor beneficia de fonduri UE.

„Ne permite să privim cu încredere în viitor, atât noi, ca români, cât şi Uniunea Europeană, în ansamblul său. O decizie fundamentală care va pune bazele posibilităţii de a finanţa toate proiectele de dezvoltare pe care le-am gândit pentru România. Sigur că trebuie să fim extrem de implicaţi în continuare, extrem de atenţi în pregătirea programelor, proiectelor, în pregătirea tuturor documentelor necesare pentru a putea asigura o absorbţie cât mai eficientă şi cât mai rapidă a acestor resurse impresionante care vor servi programului de dezvoltare. Încă o dată, apreciez în mod deosebit rezultatele şi abilitatea remarcabilă a domnului preşedinte, care iată a reuşit un rezultat remarcabil pentru România pe care l-a anunţat în cursul acestei dimineţi", a completat Orban.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

XS
SM
MD
LG