Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu neagă impozitarea nunților și botezurilor. Legea austerității ar putea fi schimbată înainte de asumare


Pachetul de măsuri fiscale pentru ținerea deficitului bugetar sub control ar putea fi modificat din nou, spune prim-ministrul Ciolacu.
Pachetul de măsuri fiscale pentru ținerea deficitului bugetar sub control ar putea fi modificat din nou, spune prim-ministrul Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că nu și-a asumat încă forma legii care prevede noi taxe și reducerea cheltuielilor bugetare. Întotdeauna intervin schimbări, a spus el. Premierul a negat că proiectul pus marți în dezbatere publică include impozitarea darurilor de la nunți sau botezuri.

„Nu mi-am asumat încă legea. Întotdeauna intervin schimbări. Încă eu nu mi-am asumat legea”, a declarat Marcel Ciolacu, aflat la Buzău, despre proiectul de lege privind noile măsuri fiscale care a fost în primă lectură în şedinţa Executivului de miercuri şi pe care premierul îşi va asuma răspunderea în Parlament.

El a mai spus că luni dimineaţă va avea o nouă discuție „pe tot calculul de lege” cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Liderul PSD a mai declarat, în legătură cu măsura impozitării cu 70% a sumelor nejustificate în cazul persoanelor fizice, că nu vor fi impozitate nunţile şi botezurile.

„Nu sunt din venituri nedeclarate. Din venituri pe care nu le pot justifica, Nu intră aici”, a afirmat Ciolacu.

„În politică trebuie să îţi fie frică nu de ceea ce faci, trebuie să îţi fie frică de ceea ce se poate inventa că ai fi făcut sau ai fi vrut să faci. N-a avut nimeni în cap vreodată să impozite nunţile şi botezurile”, a completat prim-ministrul.

Proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost pus în dezbatere publică, după câteva luni în care au fost discutate și eliminate diverse măsuri fiscale.

România se află începând din 2019 în procedura de deficit excesiv și trebuie să pună capăt situaţiei până cel târziu în 2024. Tintele sunt de 4,4% din PIB pentru 2023 şi 2,9% din PIB pentru 2024.

Deficitul bugetar pentru acest an, până în luna august inclusiv, a ajuns la 2,66% din PIB, adică aproximativ 42,5 miliarde de lei.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG