Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Parlamentul trebuie să adopte până la 21 iulie lege pe mandatele aleșilor locali


Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul că aruncă în haos administrația publică" drept reacție la decizia CCR de miercuri prin care au fost declarate neconstituționale ordonanța de urgență și legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locali

„Incompetența și fuga continuă după procente a PNL aruncă în haos administrația publică!

Pe 2 aprilie am depus un proiect de lege în Parlament privind prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor. La o săptămână distanță, tardiv și neproductiv, Guvernul a adoptat o ordonanță – aceasta fiind publicată pe 8 aprilie în Monitorul Oficial.

Din cauza lor, CCR a declarat astăzi neconstituțională prelungirea mandatelor aleșilor local pe motiv de paralelism legislativ", a scris liderul PSD pe Facebook.

Marcel Ciolacu a subliniat că Parlamentul trebuie acum să adopte o lege până la 21 iunie, termen la care expiră mandatele aleșilor locali, și a cerut PNL și președintelui Iohannis să nu tergiverseze adoptarea ei.

„Mandatele aleșilor locali expiră pe 21 Iunie. Până la acea data Parlamentul TREBUIE să aprobe o lege care să prevadă atât #prelungirea mandatului aleșilor locali, cât și #data alegerilor, în conformitate cu decizia CCR.

Vom corecta în Parlament și această prostie a PNL pentru a nu avea haos în administrațiile publice. Altfel, toate deciziile de după 21 iunie vor fi în afara legii.

Dar, în același timp, îi avertizez atât pe președintele Iohannis, cât și pe cei din partidul său, să nu mai tergiverseze, să nu conteste iar legea! Pentru că le-ar face un rău direct românilor, dar și propriilor aleși locali!!!!", a afirmat Marcel Ciolacu.

CCR a stabilit miercuri că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Curtea Constituțională a respins și legea adoptată în Parlament pe această temă pentru că venea în același timp cu ordonanța.

Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constituționale cu această prelungire.

Parlamentul a decis, la începutul lunii, amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatului aleșilor locali până la finalul anului prin mai multe amendamente adoptate la ordonanța de urgență a Guvernului.

Proiectul a fost modificat de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.

PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă și nu doar la cea de urgență precum era inițial prevăzut în lege.

XS
SM
MD
LG