Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu: România nu este pregătită să susțină drepturile cuplurilor de același sex


Marcel Ciolacu spune că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) condamnă România.
Marcel Ciolacu spune că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) condamnă România.

Premierul Marcel Ciolacu consideră că societatea românească încă nu este pregătită pentru parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex. Liderul PSD a adăugat că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când CEDO condamnă România.

„Nu e pregătită societatea românească. (...) Nu este una dintre priorităţile mele şi, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”, a afirmat joi Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a fost întrebat la Europa FM despre faptul că România trebuie să prezinte până pe 25 martie anul viitor propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.

El a mai susținut că nu este „un om obtuz” şi că are prieteni care au relaţii cu un alt bărbat, însă el vorbeşte din perspectiva unui premier.

„Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reţinere. Am prieteni care au relaţii cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru”, a completat Ciolacu.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Guvernul României încalcă hotărârea CEDO, Marcel Ciolacu a răspuns: „Repet, nu este nici prima, nici ultima”.

„România a fost condamnată şi pentru tratamentul din închisori”, a subliniat el.

Ministra de Externe, Luminiţa Odobescu, a cerut Guvernului să transmită un punct de vedere al Executivului până pe 28 noiembrie, pentru că, până pe 25 martie, România trebuie să prezinte Comitetului miniştrilor măsurile adoptate sau propunerile avute în vedere, după decizia CEDO care cere un statut juridic pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex.

Obligaţia României de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestaţia depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României, au transmis reprezentanţii Accept, pe 26 septembrie, într-un comunicat de presă.

Astfel, Hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia pozitivă a Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, mai indică sursa citată.

Patriarhia Română a transmis, după decizia CEDO din 22 mai, o reacţie cu privire la parteneriatul civil, după ce CEDO a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie, respectiv dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, parteneriatul civil este „o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi legalizează concubinajul.

Pe 6 şi 7 octombrie 2018 a avut loc un referendum de modificare a Constituţiei României, demersul având la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, la sfârşitul anului 2015. Referendumul, susţinut şi de către BOR, nu atins pragul necesar validării.

Articol scris cu ajutorul relatării News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG