Linkuri accesibilitate

Ciolacu, replică la criticile ambasadorului SUA privind refuzul îmbunătățirii legislației împotriva traficului de persoane


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat vineri față de criticile pe care i le-a adus ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, cu privire la refuzul îmbunătățirii legislației împotriva traficului de persoane, problemă despre care ambasadorul a spus că a fost „provocată de derapajele privind statul de drept în perioada guvernului precedent.”

Ciolacu îi atribuie ambasadorului criterii subiective în evaluare, deși ambasadorul SUA la București a invocat în susținerea sa Raportul SUA privind traficul de persoane pe 2109, și spune că „ar fi mai util” ca ambasadorul să dea un „mesaj de unitate”.

De asemenea, Ciolacu se arată deranjat de faptul că ambasadorul a lăudat actualul guvern PNL pentru implicarea în combaterea traficului de persoane.

„Traficul de persoane este o problemă mult prea serioasă pentru a fi tratată din perspectivă politică. Ar fi fost mai util ca domnul Ambasador Zuckerman să dea un mesaj de unitate și nu să împartă instituțiile fundamentale ale statului în bune și rele, în funcție de criterii subiective.

Atunci când laudă Guvernul și critică Parlamentul pe tema combaterii traficului de persoane, sunt convins că domnul Ambasador omite câteva lucruri esențiale.

De pildă, faptul că Guvernul s-a opus prin contestare la CCR înăspririi pedepselor pentru pedofili, violatori și prădători sexuali – așa cum a fost legea votată de PARLAMENT!

Mai mult, probabil i-au scăpat imaginile scandaloase cu Poliția Română transformată de ministrul de Interne Vela în firmă de pază pentru clanurile interlope acuzate inclusiv de trafic de persoane. Este rușinos că Guvernul a fraternizat cu interlopii și le-a dat chiar măști și dezinfectanți la priveghi, în timp ce milioane de români se simt în nesiguranță.
Deci, oare chiar merită lăudat acest Guvern, domnule Ambasador?!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu nu spune nimic despre refuzul de a modifica legislația împotriva traficului de persoane, în schimb se referă la activitatea unei comisii de anchetă din parlament cu privire la situația copiilor dispăruți.

„Cât privește Parlamentul, aș vrea să dau doar un singur exemplu. În martie am înființat Comisia parlamentară de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți, care a investigat problematica inclusiv din perspectiva traficului de persoane. Au fost chemați la audieri reprezentanții mai multor instituții ale statului cu atribuții în domeniu, precum și nenumărate organizații neguvernamentale- tocmai în efortul de a identifica problemele majore cu care se confruntă și cum pot fi ele rezolvate prin legislație. Săptămâna viitoare sunt aștepați să vină la audieri DIICOT și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Este o muncă extraordinară pe care o fac parlamentarii din cadrul acestei comisii, toți acționând cu bună-credință pentru a oferi instituțiilor cât mai multe instrumente legale pentru a acționa eficient.”

”Așadar, în loc de concluzie, o să citez un proverb românesc: măsoară de 10 ori și taie o dată! E mai bine!”, a încheiat Ciolacu.

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, l-a criticat, vineri, pe președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pentru lipsa de colaborare în combaterea traficului de persoane.

Diplomatul american a amintit că, după publicarea unui raport critic al Departamentului de stat privind implicarea în lupta împotriva traficului de persoane, a solicitat Parlamentului să înăsprească legislația, dar s-a lovit de refuzul lui Marcel Ciolacu, care a susținut că „legile românești curente sunt suficiente".

„Pe 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat în Statele Unite. Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în perioada guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate. O legislaţie consolidată care să îi priveze pe cei condamnaţi de profiturile dobândite prin acţiuni infracţionale este imediat necesară şi legi care să ducă la procese şi sentinţe rapide în urma plângerilor penale sunt imperativ necesare. Eforturile din momentul de faţă ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane şi oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a afirmat Adrian Zuckerman, într-o declaraţie de presă susținută vineri, alături de Marcel Vela, cu ocazia extrădării către SUA a doi infractori internaționali, citat de news.ro.

Cu această ocazie, ambasadorul american a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru lupta din România împotriva traficului de persoane.

„Suntem aici pentru îndeplinirea unei promisiuni pe care am făcut-o în urmă cu două luni. Am promis că Statele Unite vor folosi orice lege disponibilă şi resurse pentru a ajuta Guvernul român să pună capăt şi să descurajeze traficul de persoane. Am făcut această promisiune poporului român şi Guvernului României. Acum lăsaţi-mă să fac o altă promisiune. Acesta este doar începutul. După cum am spus, nu va exista niciun refugiu pentru cei care fac trafic de persoane. Sunteţi criminali, sunteţi laşi şi să vom urmări în România, în SUA, în afara graniţelor noastre şi oriunde v-aţi ascunde. Eu şi preşedintele Trump ne-am angajat să folosim orice instituţie şi mijloace disponibile pentru a combate traficul uman şi crima organizată. Îi mulţumesc ministrului de Interne Vela, ministrului de Justiţie Predoiu şi procurorului general Scutea pentru eforturile lor care au culminat în extrădarea de astăzi. V-aţi ţinut cu toţii promisiunile să combateţi traficul de persoane. V-aţi ţinut promisiunile faţă de poporului român”, a conchis Zuckerman.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG