Linkuri accesibilitate

Cioloș și alți patru europarlamentari au demisionat din USR și înființează un nou partid


Dacian Cioloș, unul din cei cinci demisionari, a fost șef al USR până acum câteva luni.
Dacian Cioloș, unul din cei cinci demisionari, a fost șef al USR până acum câteva luni.

Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au renunțat marți la calitatea de membri ai partidului Uniunea Salvați România.

„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019”, anunță cei cinci parlamentari într--un comunicat remis presei marți.

Cei cinci reproșează actualei conduceri a USR lipsa maturității și a dorinței de „accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică.”

Ei spun că refuză să mai gireze „refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația.”

„Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin cei 5 europarlamentari într-o declarație comună.

Tot astăzi, cei cinci au anunțat că pun bazele unei noi formațiuni politice: partidul REPER - Reînnoim Proiectul European al României, care se dorește a fi „o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească”.

Cei cinci europarlamentari rămân afiliați grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Dacian Cioloș: Despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe

La scurt timp de la anunțul demisiei și al înființării noii formațiuni, Dacian Cioloș a făcut o postare pe Facebook în care și-a motivat demersul.

„Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe. În același timp, nu vreau să renunț la speranța că există o soluție politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită față de ceea ce a primit în ultimele decenii.”

Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș spune că „lumea mai bună” pe care intenționează să o construiască „nu se face vorbind doar în mici cercuri închise de prieteni, ci stabilind punți cu societatea civilă, muncitorii, antreprenorii și cu celelalte forțe politice chiar dacă avem diferite viziuni despre viitor.”

De asemenea, fostul lider al USR a făcut și o serie de „precizări” pentru cei „mai puțin familiarizați cu ultimele evoluții politice” cu privire la decizia sa de a părăsi USR și spune că a pus, „înainte de toate, datoria pe care simt ca o am pentru societate”.

El spune că nu și-a dorit „cu orice preț” să fie președintele USR PLUS și că a căutat „o soluție politică rezonabilă, negociată și care să afecteze cât mai puțin taberele din partid”, dar că nu a găsit înțelegere și că a recunoscut „că e imposibil să negociezi cu cineva care a uitat că e între prieteni și nu vede decât dușmani în jurul său.”

„Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare”, a explicat fostul președinte al USR, care a demisionat de la șefia partidului la scurt timp după ce a fost ales în funcția de președinte.

Cât privește noul proiect, „REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care prețuiește moderația, care are nevoie de soluții, care are nevoie de oameni și proiecte, care este gata să depășească starea de conflict permanentă și dispus să asculte înainte de a propune direcții și soluții”, spune Dacian Cioloș.

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR: Este de neînțeles politic acest gest

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR îi reproșează lui Dacian Cioloș că, odată cu plecarea din USR, a încălcat „o promisiune făcută românilor în ultimii 3 ani”: Ne-am unit și mergem la victorie, - slogan al fostului USR PLUS.

Mărturisesc că este de neînțeles politic acest gest. Suntem într-un moment critic pentru România. USR este Opoziția democratică, cea care luptă pentru modernizarea României cu colosul sistemului PSD-PNL. Numai de spargere și fragmentare nu e nevoie când e atât de muncă în lupta care contează”, spune Drulă.

În opinia sa, România nu are nevoie de proiecte politice „pe persoană fizică, de orgolii și vanități.”

Interimarul de la șefia USR, Cătălin Drulă
Interimarul de la șefia USR, Cătălin Drulă

El crede că USR este o instituție solidă, o instituție a „liberalismului democratic modernizator din România, care va dăinui dincolo de numele unei persoane sau a alteia”, a cărei misiune este să lupte „cu o guvernare coruptă și ineptă” și să se pregătească de guvernare.

„Iar guvernarea se câștigă, nu se primește cadou”, spune Drulă.

„Politica se face pe stradă, în parlament, în consiliile locale și în arena publică de aici din România. E un mediu neplăcut uneori, ostil adesea, dar dacă fiecare dintre noi și-ar întoarce privirea atunci când lucrurile nu merg așa cum ne-am dori, ar însemna că predăm această țară personajelor de tip Ciolacu și Ciucă. Eu, unul, n-am de gând să fac așa ceva. Lupta noastră continuă și, dacă vă găsiți un moment astăzi, reflectați nu la decizii luate pe persoană fizică, ci la lucrurile care ne țin împreună”, a încheiat liderul interimar al USR.

Știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG