Linkuri accesibilitate

Cipru plasează România în categoria țărilor de mare risc


Românii care vor să meargă în Cipru trebuie să prezinte un test negativ COVID-19 și un set de autorizații speciale, după ce autoritățile statului insular au plasat România în categoria țărilor de mare risc pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe transmite miercuri că România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia.

Categoria C reprezintă state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv deținerea unei autorizații de călătorie, a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 și, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de interne cipriot.

„Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

1. cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Cipru pot intra cu condiția obținerii autorizației de călătorie și a prezentării testului molecular negativ pentru infecția cu COVID-19;

2. alte categorii de persoane, care provin din state încadrate la categoria C, pot intra doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy", informează Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România și care nu fac parte din categoria cetățenilor ciprioți sau a cetățenilor străini cu drept de rezidență în Cipru trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru următoarele:

  • autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor;
  • un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru, atestat printr-un certificat în limba engleză;
  • permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Diplomația români mai menționează că, începând cu data de 17 iulie, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei.

Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

Efectele creșterii de cazuri se văd direct în măsurile pe care statele europene le impun cetățenilor români care doresc să le treacă granițele. Ele variază de la izolare pentru 14 zile, la obligativitatea prezentării unui test negativ sau chiar interdicția totală de intrare. Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, circa 20 de state au prevederi speciale pentru cetățenii români.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG