Linkuri accesibilitate

Explozia de noi cazuri de coronavirus din România în atenția presei internaționale


Medic într-un salon pentru pacienții COVID din spitalul Victor Babeș din Timișoara
Medic într-un salon pentru pacienții COVID din spitalul Victor Babeș din Timișoara

Problemele pe care le întâmpină România în gestionarea pandemiei de coronavirus, care a atins un record negativ de peste 1.000 de cazuri într-o singură zi miercuri, ocupă spații importante în presa internațională, care se arată îngrijorată de posibilitatea ca muncitorii români să producă noi focare în Vest unde autoritățile au reușit să aducă situația epidemiologică sub control.

Subiectul este preluat de reputata publicație americană The New York Times care subliniază că România atinge acest record de 1.030 de cazuri în momentul în care „Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras semnalul de alarmă în privința unor puseuri de pandemie în Europa de Sud și în Balcani".

Publicația arată că România a prelungit până la mijlocul lunii august starea de alertă, care este în vigoare deja din 15 mai, și amintește de vidul legislativ generat de decizia CCR privind carantina drept unul din motivele actualei creșteri a numărul de noi îmbolnăviri.

„Avântul prins de pandemie luna aceasta în România se datorează în parte unui vid legislativ care a permis ca mii de indivizi infectați să plece din spitale sau să nu fie tratați deloc.

Curtea Constituțională a hotărât la începutul lui iulie că guvernul nu poate spitaliza sau izola oameni pe baza ordonanțelor executive, ci doar pe a unei legi adoptate de parlament, care a intrat în vigoare marți", scrie The New York Times.

De altfel, situația îngrijorătoare din România și regiune a fost semnalată și directorul OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan.

„Dacă în vestul Europei boala a ajuns cu siguranță sub control, mai avem încă tendințe îngrijorătoare în sudul Europei și Balcani, așadar încă n-am ieșit la liman în spațiul european”, a declarat miercuri șeful OMS pentru programe de urgență, Mike Ryan.

Subiectul este preluat și de jurnaliștii sârbi de la publicația independentă Danas care citează agenția Reuters pentru a arătat cum „într-o singură zi, 1.030 de persoane din România au fost infectate cu coronavirus". Serbia este una din țările din regiune care se confruntă cu o creștere considerabilă a numărului de noi cazuri după ce a reușit în prima fază să limiteze proporțiile prin măsuri restrictive impuse rapid.

„În România s-au depăşit toate recordurile şi a intrat în vigoare legea carantinei", semnalează jurnaliștii maghiari de la HirTV.

Ei prezintă datele comunicate oficial miercuri de Grupul de Comunicare Strategică și arată contextul cu vidul legislativ care a permis multor bolnavi să părăsească spitalele și convingerea exprimată de guvernul de la București privind capacitatea de a gestiona mai bine situația odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din legea carantinei.

„În opinia premierului acum şi pentru cei asimptomatici este obligatorie o izolare de 14 zile şi repetarea testului. Autorităţile de sănătate publică trebuie să se îngrijească de testarea şi, respectiv, izolarea la nevoie a celor infectaţi.

La testări se bucură de întâietate persoanele suspecte faţă de cele care se pregătesc pentru o vacanţă în străinătate – a precizat Orban, referindu-se la faptul că mai multe ţări au condiţionat intrarea străinilor de existenţa unui test negativ de coronavirus", încheie presa maghiară, potrivit traducerii Rador.

Tot în Ungaria, publicația NAPI GAZDASÁG menționează intrarea în carantină a localității Cartojani din județul Giurgiu pe fondul depistării a 32 de cazuri într-o comunitate de circa 3.000 de persoane. Această decizie avea să fie completată spre seară de una similară care vizează localitatea Gornet din Prahova, unde 15 persoane au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, prin transmitere comunitară.

Italienii de la Il Messagero, care zilele trecute au numit România drept „Brazilia Europei" pentru eșecul de a gestiona pandemia, tratează din nou subiectul creșterii de cazuri în ciuda intrării a vigoare a noii legi privind carantina.

„România rămâne țara din Balcani cea mai afectată de pandemia coronavirusului", subliniază jurnaliștii italieni care prezintă datele autoritățile și măsurile luate pentru limitarea răspândirii precum carantina impusă în unele localități.

Jurnaliștii italieni subliniază că situația este una îngrijorătoare și pentru Italia deoarece românii reprezintă cea mai mare comunitate din peninsulă cu peste 1 milion de rezidenți, iar riscul este ca ei să aducă un nou val de infectări într-un stat în care pandemia a făcut deja peste 35.000 de victime după ce a lovit cu mare intensitate la începutul lunii martie la sosirea în Europa.

„Situația din România preocupă și Italia, nu numai pentru proximitatea geografică, ci și pentru că românii sunt principala comunitate străină din peninsulă, cu peste un milion de rezidenți. Mulți dintre ei lucrează ca menajere și îngrijitori, fiind angajați pentru a avea grijă de vârstnici, de persoane cu dizabilități și de copii. În prezent, lucrătorii casnici și îngrijitorii care se întorc din țara balcanică pentru a-și relua locul de muncă după vacanțe, sau după ce au fugit în ultimele luni, temându-se să nu rămână blocați în peninsulă, nu sunt supuși niciunui control, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care provin din Serbia, Muntenegru și Kosovo. În momentul de față, este prevăzut doar ca menajerele și îngrijitorii să fie echipați cu măști, să mențină distanțarea socială - lucru aproape imposibil, având în vedere îndatoririle - și să nu aibă temperatura mai mare de 37,5 grade", arată Il Messagero, potrivit traducerii Rador.

Publicația La Stampa tratează și ea subiectul creșterii cazurilor din regiunea Balcanilor. „Creşte curba de contagiune din România și Bosnia. Proteste fără distanțare în Bulgaria. La Belgrad, medicii îl acuză pe premier: 'A relaxat măsurile pentru a câștiga alegerile'”, arată publicația.

Ei pun actuala situație pe seama relaxării măsurilor care au reușit să țină sub control pandemia în regiune spre deosebire de statele vestice puternic lovite în martie și aprilie.

„Vara din Balcani pare a fi din ce în ce mai dramatică, o zonă care în primăvară a reușit să controleze epidemia cu măsuri draconice, dar care în ultimele săptămâni a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de contagiune cu coronavirus, o situaţie cauzată, mai ales de reducerea măsurilor restrictive", arată La Stampa, potrivit Rador.

„Corona turbo în Balcani", este și titlul materialului publicației germane Deutsche Welle despre situația din regiune.

Publicația arată că mare parte din locuitorii din regiune nu mai țin cont de măsurile de protecție, lucru ce a permis creșterea cazurilor în regiune față de situația din vest unde pandemia pare să intre sub control.

„Trei exemple care arată cât de prost funcționează profilaxia privind coronavirusul în țările balcanice – chiar dacă acest comportament problematic a jucat cu siguranță doar un rol marginal în numărul sporit de infectări înregistrat în ultimele săptămâni. La sfârșitul de săptămână trecut, Serbia a anunțat 359 de cazuri noi în doar 24 de ore. Zece persoane au murit. Așa merg lucrurile deja de mai multe zile. Spre comparație: în Germania cea de peste 10 ori mai mare decât Serbia au existat în același interval de timp cu peste 100 de cazuri mai puține decât în mica Serbie. Recordurile zilnice sunt bătute și în Bosnia-Herțegovina și Macedonia de Nord. În România, curba infecțiilor este de trei ori mai mare decât era la jumătatea lui mai, când s-a pus capăt lockdown-ului", arată DW.

Ei prezintă și cazuri concrete de obiceiuri religioase care alarmează virusologii precum: pupatul icoanelor sau împărtășania oferită cu credincioșilor cu aceeași linguriță.

„Creșterea dramatică a numărului de cazuri noi în Balcani se datorează și unor obiceiuri îndrăgite de localnici. În întreaga regiune, pupatul este o formă de salut tradițională. Și pupatul icoanelor este o practică la care nu vor să renunțe nici credincioșii, nici bisericile. Virologii sunt oripilați și de practica folosirii unei singure lingurițe pentru a oferi împărtășania tuturor credincioșilor într-o biserică. Iar parte din cultura locală, la fel ca în Italia și Spania, este statul alături unii de alții la cafenele, restaurante și cârciumi", scrie Deutsche Welle.

De la „Brazilia Europei" la „ciuma Europei"

Numărul mare de români care lucrează în Vestul Europei este principalul motiv pentru care presa europeană se arată îngrijorată de creșterea cazurilor de coronavirus în România.

„Ca să își proteje economia, România reprezintă un coșmar pentru întreaga Europă, mai ales pentru Italia, Franța și Germania”, titrau jurnaliștii italieni în materialul de acum câteva zile când comparau situația din România cu cea din Brazilia, al doilea cel mai mare focar al lumii cu peste 2 milioane de infectări.

Numărul de contaminări îngrijorează în mod special ţări precum Italia, Germania sau Franţa, cu care există importante relaţii economice şi unde vin mulţi muncitori din România”, arată presa europeană.

Iar un alt apelativ deloc plăcut a fost chiar cel folosit de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a criticat nerespectarea măsurilor prin a afirma că România a ajuns ciuma Europei".

„Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa şi în toată lumea, nu avem cum să mai fim subiectivi. Alţii sunt obiectivi cu noi şi aţi văzut că au nişte reguli pe care ni le-au impus. Strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând nişte reguli sau instigând să nu respectăm nişte reguli. Sistemul medical gestionează în acest moment situaţia, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o Terapie Intensivă suprapopulată către o altă Terapie Intensivă. În zilele următoare, vom detaşa personal în anumite spitale care sunt suport COVID şi au o lipsă de personal. Rămâne, totuşi, ca fiecare dintre noi să respectăm nişte reguli, o conduită şi să fim complianţi la tot ce înseamnă episod pandemic, pentru a putea să ne gândim şi la o perioadă în care putem să ne desfăşurăm activitatea cvasi-normală",, a spus Tătaru, cu referire la creșterea zilnică a numărului de infecții cu Covid-19, în timpul unei deplasări efectuate miercuri la Târgu Mureș.

Iar efectele creșterii de cazuri se văd direct în măsurile pe care statele europene le impun cetățenilor români care doresc să le treacă granițele. Ele variază de la izolare pentru 14 zile, la obligativitatea prezentării unui test negativ sau chiar interdicția totală de intrare. Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, circa 20 de state au prevederi speciale pentru cetățenii români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG