Linkuri accesibilitate

Cîțu: Ne împrumutăm ca să plătim datoriile făcute de cei dinainte


Mai mult de jumătate din împrumutul de 87 de miliarde de lei pe care Ministerul Finanțelor urmează să-l contracteze este destinat plății datoriilor făcute de guvernele anterioare
Mai mult de jumătate din împrumutul de 87 de miliarde de lei pe care Ministerul Finanțelor urmează să-l contracteze este destinat plății datoriilor făcute de guvernele anterioare

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că mai mult de jumătate din împrumutul de 87 de miliarde de lei pe care urmează să-l contracteze este destinat achitării datoriilor ajunse la scadență și făcute de guvernele anterioare.

  • „Ne împrumutăm în fiecare zi mai ieftin decât ne împrumutam cu o zi mai devreme. Şi haideţi să discutăm despre împrumuturi pentru că nu e niciun secret. La începutul anului am anunţat necesarul de finanţare pentru 2020, 87 de miliarde de lei. Acest necesar vine din două surse mari: deficitul bugetar, care înseamnă 3,6% din PIB plus ce vine din urmă. Să plătim datoriile contractate în urmă. Asta este jumătate, peste 40 de miliarde. Datorii ajunse la scadenţă, refinanţări de datorii şi dobânzi”, a explicat ministrul Finanțelor Florin Cîțu luni seară, la Digi 24.

El spune că interesul pentru România a crescut și că, în consecință, și dobânzile la aceste împrumuturi sunt în scădere.

„Şi atunci, acum aţi văzut că dobânzile sunt în scădere, aţi văzut că există un interes fantastic pentru România, astăzi printre investitorii internaţionali. La Viena, vă spun, există foarte mare interes pentru România, la fiecare panel la care am participat era plin de investitori. La ultimul panel cred că erau în sală investitori care administrau peste un trilion de euro. Asta se vede şi în dobânzi: ne împrumutăm din ce în ce mai ieftin. Este un guvern care ar trebui să fie de tranziţie, este un guvern care vine după o guvernare îngrozitoare, cu un deficit pe anul acesta mai mic, dar care anul trecut a depăşit 4%. Și, totuşi, avem această încredere a investitorilor”, a mai spus ministrul Florin Cîțu.

El a răspuns și reproșurilor venite dinspre fostul coleg liberal, senatorul Daniel Zamfir, trecut la ALDE și apoi la PSD, care a spus că guvernul se împrumută prea mult și care l-a chemat pentru audieri în Comisia economică, pentru a da socoteală despre împrumuturile făcute.

  • „Asta cu ’prea mult’ nu o înţeleg, pentru că atunci când am prezentat deficitul bugetar şi trebuie să finanţezi deficitul nu poate să fie mai mult sau mai puţin, trebuie să finanţezi deficitul. Doar dacă nu am vrea să plătim pensii şi salarii am spune că nu ne mai împrumutăm. Ne împrumutăm pentru a acoperi deficitul bugetar care a trecut prin Parlament, a fost asumată legea bugetului în parlament, deci e transparent. Plus ceea ce ne-a lăsat PSD-ul în ultimii ani de zile. Astea sunt lucrurile pe care le finanţăm. Nu este niciun secret aici. Informaţiile sunt toate transparent publicate”, a replicat Florin Cîțu.

El a făcut un inventar al plăților pe care trebuie să le facă lunar, pe capitole, în condițiile în care veniturile nu vin lunar la buget, iar cele mai multe sunt colectate abia în lunile martie-iunie.

Ca să ştiţi, lunar plătim:

  • peste 10 miliarde în pensii şi ajutoare sociale, asistenţă socială, acest capitol are în jur de 11 miliarde,
  • salariile sunt în jur de 9 miliarde lunar,
  • medicamente, bunuri şi servicii sunt cam 4 miliarde,
  • un miliard e subvenţia pentru agricultură pe care o recuperăm mai târziu. Astea sunt câteva dintre capitolele mari pe care le plătim lunar. Veniturile la buget nu vin lunar. Ştiţi foarte bine că grosul vine în martie, în iunie şi aşa mai departe”, a detaliat ministrul.

El le-a răspuns și „trompetelor” PSD care-l critică acum și spune că anul trecut guvernul PSD a făcut două împrumuturi de 5 miliarde de euro în urma cărora România este îndatorată pentru următorii 30 de ani pe niște dobânzi foarte mari.

„Anul trecut au fost două împrumuturi pe 30 de ani. Anul trecut, guvernul s-a împrumutat 5 miliarde. Aceste trompete ale PSD aruncate acum pe la toate televiziunile, care ţipă când se împrumută acest guvern uită că anul trecut s-au împrumutat cinci miliarde de euro (…). Anul trecut vă spun că s-au împrumutat pe 30 de ani la nişte dobânzi foarte mari şi de două ori chiar. Nu am văzut aceleaşi trompete ţipând anul trecut despre aceste împrumuturi. Au fost în lunile martie şi iunie ale anului trecut”, a spus ministrul.

El amintește că România nu a avut anul trecut buget până în luna martie, ceea ce a creat probleme foarte mari pentru toate instituțiile statului, inclusiv în accesarea de fonduri europene și spune că împrumuturile pe care este obligat să le facă acum sunt rezultatul acumulării datoriilor și a evoluției deficitului.

„Anul trecut, ţineţi minte că nu am avut buget până în martie. Vă daţi seama că au fost probleme foarte mari pentru toate instituţiile statului care nu puteau să acceseze fonduri europene, nu puteau să facă nimic, totul a fost îngropat (…).Vă dau şi altă relevanţă, de am ajuns să facem aceste împrumuturi. Uitaţi-vă la cum a evoluat deficitul bugetar, la 10 luni în 2016 era un miliard de lei. În 2017 la 10 luni 10 miliarde de lei, în 2018 era 20 de miliarde de lei, iar când am preluat eu mandatul era de peste 28 de miliarde de lei. S-a acumulat, au fost foarte multe datorii şi am ajuns aici. Vedem aici această iresponsabilitate a guvernelor din trecut, care s-au împrumutat şi au tăiat banii de la investiţii”, a încheiat ministrul Florin Cîțu.

Ministrul i-a răspuns luni senatorului Daniel Zamfir, care l-a chemat la audieri în Comisia economică pentru a da socoteală despre împrumuturile contractate de România.

„Ministrul Finanțelor Publice este evaluat de Comisia de Buget, Finanțe. Acesta este regulamentul Parlamentului și noi toți trebuie să respectăm regulamentul Parlamentului. Senatorii și deputații au modalități prin care să afle informații fără să facă un circ politic. Sunt interpelări, întrebări și dacă se dorește audierea unui ministru, se poate face la ora Guvernului. Sunt foarte mulți oameni care petrec timp în Parlament și încă nu au citit niciodată regulamentul", a afirmat, ministrul luni, la parlament, citat de Mediafax.

La rându-i, Daniel Zamfir a afirmat că audierea ministrului Cîțu va avea loc în Comisiile reunite Economică și de Buget, Finanțe din Senat, precizând că săptămâna viitoare ar putea avea loc o ședință „extrem de interesantă" în acest sens.

„Eu vă asigur că domnul Cîțu va veni în fața Comisiei. Așa a făcut și Mugur Isărescu. Vreo trei luni de zile a tot încercat să justifice că nu are ce căuta în fața acestei comisii. A venit. La fel va veni și domnull Cîțu. Deja am luat legătura cu președintele Comisiei de Buget - Finanțe, domnul senator Arcaș și am convenit împreună că marți, de la ora 11.00, cele două comisii reunite, de Buget, Finanțe și Economică vor purcede la audierea domnului Cîțu. Dacă amânăm cu o săptămână, asta este. Cele două comisii vor trimite solicitare împreună ca domnul Cîțu să se prezinte marți. Va avea o surpriză. S-au mai adăugat lucruri. Va fi o audiere extrem de interesantă săptămâna viitoare", a spus senatorul Daniel Zamfir.

XS
SM
MD
LG