Linkuri accesibilitate

Cîțu este somat să-și valideze miniștrii în Parlament | Ofensiva lui Orban și Dragu la CCR


Strategia lui Ludovic Orban este sincronizată cu cea a Ancăi Dragu în ceea ce privește moțiunea de cenzură și conflictul de la CCR cu Guvernul. Imagine generică cu Ludovic Orban și Anca Dragu, 2021.
Strategia lui Ludovic Orban este sincronizată cu cea a Ancăi Dragu în ceea ce privește moțiunea de cenzură și conflictul de la CCR cu Guvernul. Imagine generică cu Ludovic Orban și Anca Dragu, 2021.

Parlamentul și Guvernul intră într-un nou conflict de natură constituțională, după ce Anca Dragu a sesizat CCR în privința listei de miniștri, după ieșirea de la guvernare a USR PLUS. Simultan, Ludovic Orban și Anca Dragu au trimis propriile opinii la CCR în conflictul legat de moțiunea de cenzură.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a trimis Curții Constituționale o sesizare privind existența unui conflict instituțional între Parlament și Guvern. Ea îl acuză pe premierul Florin Cîțu că nu s-a prezentat în termen de cinci zile de la schimbarea structurii politice a Guvernului, după ieșirea USR PLUS de la guvernare, pentru a valida miniștrii. Dragu își bazează solicitarea pe un articol din Codul Administrativ (art 47, alin 2), coroborat cu Legea Fundamentală.

  • prim-ministrul propune președintelui României, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanța funcției, o persoană, care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 17, pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. (articolul 47, alin 2 din Codul Administrativ)

„Prin omisiunea prim-ministrului României de a propune alte persoane pentru numirea în funcțiile de membru al Guvernului, s-a creat un blocaj instituțional de natură constituțională, prim-ministrul României situându-se în afara cadrului prevăzut de Constituție. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și prevederile Codului administrativ, aflate în completarea normelor constituționale”, se arată în documentul trimis de Anca Dragu către Curtea Constituțională.

Potrivit acestuia, omisiunea premierului de a solicita aprobarea Parlamentului cu privire la noua listă de miniștri poate duce la nu blocaj instituțional constând în împiedicarea Parlamentului de a-și exercita rolul constituțional în raport cu Guvernul.

Anca Dragu a precizat că termenul legal în care prim-ministrul ar fi trebuit să formuleze propuneri s-a împlinit pe 12 septembrie.

„Vă solicit respectuos admiterea prezentei sesizări privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, cu consecința obligării prim-ministrului de a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului, se precizează în solicitarea Ancăi Dragu către Curtea Constituțională.

Punctul de vedere trimis de Ludovic Orban la CCR

Nici vechiul conflict instituțional între Guvern și Parlament nu a fost clarificat de CCR. Astăzi este ziua până la care CCR trebuie să primească puncte de vedere de la toate părțile implicate. În documentul trimis în calitate de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban susține că cererea premierului Cîțu este inadmisibilă și nu există un conflict constituțional de natură juridică între Guvern și Parlament. Biroul Permanent al Camerei Deputaților și cel al Senatului au trimis ieri către Curtea Constituțională două puncte de vedere în care precizează că Parlamentul a greșit în relația cu Guvernul. Este pentru prima oară în istoria unui conflict între două părți când una pledează vinovat.

Anca Dragu a trimis și ea un punct de vedere către Curtea Constituțională în care contrazice punctul de vedere trimis de Biroul Permanent al Senatului.

„Punctul de vedere al președintelui Senatului este documentul principal, avem și Biroul Permanent care a validat un punct de vedere redactat în Comisia de constituționalitate. Această situație este una unică, se întâmplă pentru prima dată în Senatul României. CCR va citi ambele puncte de vedere, dar punctul de vedere oficial este cel trimis de președintele Senatului", a spus Dragu.

Pe masa judecătorilor ajung astfel patru puncte de vedere doar de la Parlament - două din partea Birourilor Permanente și două de la președinții celor două Camere.

Colaborarea PNL, PSD, UDMR a decis ca votul asupra moțiunii de cenzură să fie dat după ce Curtea Constituțională se pronunță asupra conflictului invocate de Guvern cu Parlamentul.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG