Linkuri accesibilitate

Senatorii „zero”. Ciucă, Firea și Dîncu au lipsit patru luni de la toate ședințele de vot din Senat


Toți senatorii PSD care sunt miniștri nu s-au prezentat la vreo ședință de vot în Senat în sesiunea legislativă din februarie - iunie 2022. Nici premierul Ciucă nu a fost văzut la ședințele din Senat. Imagine generică cu liderii PSD.
Toți senatorii PSD care sunt miniștri nu s-au prezentat la vreo ședință de vot în Senat în sesiunea legislativă din februarie - iunie 2022. Nici premierul Ciucă nu a fost văzut la ședințele din Senat. Imagine generică cu liderii PSD.

Mai mulți miniștri PSD, dar și premierul Nicolae Ciucă, au lipsit de la toate lucrările Senatului în care s-a dat vot final asupra proiectelor de lege. Intervalul analizat de Europa Liberă este între 1 februarie și 30 iunie 2022, o sesiune legislativă.

Senatorii care au devenit și miniștri își păstrează funcția din Parlament și ar trebui să se prezinte la lucrările din plen, dacă ședința nu se suprapune cu activitățile guvernamentale.

PSD are trei miniștri senatori:

  • Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
  • Vasile Dîncu – ministrul Apărării;
  • Lucian Romașcanu – ministrul Culturii;

PNL are tot trei reprezentanți și în Guvern și în Senat:

  • premierul Nicolae Ciucă;
  • Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației;
  • Daniel Cadariu – ministrul Turismului;

Senatori la Palatul Victoria are și UDMR:

  • Cseke Attila – ministrul Dezvoltării;
  • Tanczos Barna – ministrul Mediului;

Reprezentanții Guvernului nu încasează două indemnizații, de ministru și de parlamentar, dar continuă să îi reprezinte pe cei care i-au ales în Parlament, iar voturile lor (sau lipsa acestora) sunt incluse în rezultatele finale ale voturilor.

În perioada 1 februarie – 30 iunie 2022, activitatea din plenul Senatului a fost reprezentată de 29 de ședințe în care s-a dat un vot final asupra proiectelor de lege și 35 de ședințe fără vot asupra inițiativelor legislative.

Gabriela Firea, Vasile Dîncu și Lucian Romașcanu au lipsit de la toate ședințele de vot final, dar și de la celelalte ședințe ale plenului Senatului. În dreptul lor apare zero când vorbim de prezența în plen ca senatori.

Europa Liberă i-a întrebat pe cei trei senatori, care sunt și miniștri în funcție, din ce motiv au absentat patru luni de la ședințele din plenul Senatului. Singurul care a răspuns a fost ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și Gabriela Firea, ministrul Familiei, au lipsit la toate ședințele de plen din Senat în intervalul februarie - iunie 2022. Imagine generică
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și Gabriela Firea, ministrul Familiei, au lipsit la toate ședințele de plen din Senat în intervalul februarie - iunie 2022. Imagine generică

„Programul de la minister nu mi-a permis”, a declarat ministrul Apărării pentru Europa Liberă.

Gabriela Firea apare pe lista de vot final în septembrie, când promovează prezența sa în Senat și votul dat pe pagina de Facebook. În toate celelalte luni de sesiune parlamentară, Gabriela Firea a promovat doar măsurile guvernamentale. În puține cazuri, a menționat și voturile din Parlament, mai ales cele legate de programul „Sprijin pentru România”.

Lider grup PNL Senat: Ar fi o bătaie de joc să-l scot pe premierul Ciucă din activitățile cotidiene

Premierul, aflat în aceste zile în Japonia, nu a fost prezent la vreun vot în Senat în ultimele șapte luni. Nicolae Ciucă nu s-a prezentat nici după începerea sesiunii din luna septembrie la vreo ședință din Senat, pe lângă absențele din perioada februarie – iunie.

Absențele premierului sunt motivate de liderul de grup din Senat, Daniel Fenechiu. Coaliția parlamentară deține o majoritate solidă în Senat, cu 93 de senatori, dintr-un total de 135. Fenechiu crede că e suficient dacă domnul Ciucă se prezintă doar când este neapărat nevoie, când, de exemplu, ar fi pusă în discuție majoritatea.

De altfel, membrii Guvernului sunt absenți motivați de la lucrările Camerei din care fac parte, potrivit Statutului deputaţilor şi al senatorilor.

Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Articolul 28

(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară.

(2) Deputatul sau senatorul poate solicita în scris liderului grupului parlamentar din care face parte permisiunea de a absenta de la lucrările Camerei pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.

(3) În situaţia în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei datorită apariţiei unor situaţii neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent pentru a solicita motivarea respectivelor absenţe.

(4) Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:

  1. este membru al Guvernului;
  2. participă la activităţi stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitaţia Guvernului sau a Preşedintelui României;
  3. este în concediu medical;
  4. are aprobată motivarea absenţei de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.

Senatorul PNL recunoaște că în primăvară a fost o sesiune parlamentară complicată, cu multe proiecte de lege care au vizat decizii majore privind economia sau măsuri sociale, dar spune că rolul premierului s-a văzut la ședințele Coaliției și la Palatul Victoria.

Premierul Ciucă a venit în Parlament când a prezentat pachetul de măsuri "Sprijin pentru România", în aprilie 2022, la ședințele de partid, la ceremonii organizate în Parlament sau la ședințe comune.
Premierul Ciucă a venit în Parlament când a prezentat pachetul de măsuri "Sprijin pentru România", în aprilie 2022, la ședințele de partid, la ceremonii organizate în Parlament sau la ședințe comune.

„Ar fi o bătaie de joc să-l scot din activitățile cotidiene să-l aduc în Senat, e un om disciplinat”, „ar fi un abuz din partea mea să-l scot pe domnul Ciucă din activitatea guvernamentală și să-l aduc la ședințele plenului, jobul domniei sale este altul”, „m-aș simți prost să vină la anumite ședințe ale Senatului în condițiile în care poziția domniei sale e exprimată prin parlamentarii PNL, domnul Ciucă are încredere în noi”, au fost câteva dintre argumentele oferite de Daniel Fenechiu când a fost întrebat despre absențele premierului la ședințele de plen ale Senatului.

În esență, liderul senatorilor PNL susține că premierul ar trebui să vină la ședințe doar dacă este pusă în discuție majoritatea din plen. Senatorul Ciucă reprezintă circumscripția electorală nr. 17 din județul Dolj.

„Înțelegerea pe care am avut-o cu domnul Ciucă este să fie prezent ori de câte ori am nevoie. Domnul Ciucă e șeful meu, deciziile pe care le iau ca lider de grup sunt decizii discutate cu domnul Ciucă. Așa își reprezintă foarte bine electoratul. Mie îmi trasează sarcini și deciziile. Dacă ar sta majoritatea într-un vot, l-aș suna pe Ciucă, ar răspunde prezent și ar vota. Cât timp am o majoritate nu are sens să îl chem la Senat, are o activitate prodigioasă ca prim-ministru. Eu nu aș putea decât să-l perturb”, a fost pledoaria lui Daniel Fenechiu, avocat de meserie, legată de absențele premierului din Senat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apărut rar în Parlament, în special în lunile mai și iunie 2022. Imagine din 11 aprilie de la Colegiul Național Sfântul Sava
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apărut rar în Parlament, în special în lunile mai și iunie 2022. Imagine din 11 aprilie de la Colegiul Național Sfântul Sava

Nici ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a fost prezent la multe ședințe de plen în Senat. În patru luni apare că a votat la opt ședințe fizic și online la una, cea din 29 iunie. În luna aprilie nu a fost prezent la vreo ședință de plen, în luna mai doar la una, iar în iunie la un singur vot online. Spre deosebire de colegii săi, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a fost mai prezent la voturi din plen.

Absențele se regăsesc și la miniștrii senatori ai UDMR. Ministrul Mediului a fost prezent la o ședință de la finalul lunii februarie, iar cel al Dezvoltării la un vot de la începutul lunii martie. Ministrul Dezvoltării nu a răspuns solicitării Europa Liberă.

„Într-adevăr, în prima sesiune parlamentară din februarie - iunie 2022 am participat la un singur vot final datorită faptului că am o agendă încărcată. Dar în sesiunile precedente am fost prezent la majoritatea voturilor finale: în perioada februarie - iunie 2021 am participat la 18, iar în perioada septembrie - decembrie la 13 ședințe de vot final. Respect Parlamentul și, pe viitor, am să fac tot posibilul să pot ajunge la ședințe", a fost punctul de vedere al ministrului Mediului transmis Europa Liberă după publicarea articolului. Deși recunoaște că nu a participat la lucrările Senatului, ministrul a ținut să sublinieze că întrebările Europa Liberă nu au ajuns la domnia sa.

Referendumul din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300, nu a fost vreodată pus în practică. De cele mai multe ori, în activitatea parlamentară, deciziile se iau într-un cadru restrâns, iar aleșii nu fac decât să respecte îndemnul liderului de grup privind votul.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG