Linkuri accesibilitate

Generalul din cartea căruia ar fi plagiat premierul Ciucă: „Putea să fie mai atent, că era băiat deștept”


Teodor Frunzeti a fost rector la UNAp în perioada 2009-2013. Deși îl blamează pe Nicolae Ciucă pentru că ar fi copiat din lucrarea sa, el spune că premierul nu ar trebui să își dea demisia.
Teodor Frunzeti a fost rector la UNAp în perioada 2009-2013. Deși îl blamează pe Nicolae Ciucă pentru că ar fi copiat din lucrarea sa, el spune că premierul nu ar trebui să își dea demisia.

Una dintre lucrările pe care premierul Nicolae Ciucă le-ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat este „Forțe și tendințe în mediul de securitate european”. Europa Liberă a vorbit cu unul dintre autorii acesteia.

Apărută în 2003 la Editura Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cartea este semnată de doi generali în rezervă. Ambii i-au fost șefi lui Nicolae Ciucă pe când acesta era activ în Armata Română.

Eugen Bădălan a fost șef de Stat Major al Armatei, iar Teodor Frunzeti a ocupat funcția de șef de Stat al Forțelor Terestre și, ulterior, a ocupat și funcția rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp).

365 de rânduri din lucrarea semnată de Bădălan și Frunzeti ar fi fost copiate în lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, a dezvăluit marți Pressone.

Teodor Frunzeti i-a fost șef generalului Ciucă atât la Statul Major al Forțelor Terestre, cât și în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan.

Acesta a povestit pentru Europa Liberă că lucra la Statul Major al Forțelor Terestre când a scris cartea din care ar fi copiat premierul. Pe vremea aceea, nu existau sisteme antiplagiat, spune el.

„Nu știu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu știu ce scor are (...) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ținem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat și nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic...”, spune Teodor Frunzeti.

Fost șef al premierului, Frunzeti susține că generalul Ciucă ar fi trebuit să citeze corect, mai ales „că era băiat deștept pe vremea aceea”.

„Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a spus fostul rector de la UNAp.

„N-am de ce să-i fac rău lui Ciucă”

Întrebat dacă se simte lezat că părți din lucrarea lui au fost folosite într-un context de posibil plagiat și dacă va cere despăgubiri în vreun fel, generalul Frunzeti spune că el nu are nicio pretenție.

„Eu personal sunt mai iertător și am încercat în viața mea să nu fac rău nimănui. Deci n-am de ce să-i fac rău lui Ciucă. Dumnezeu le vede pe toate. Eu nu am nicio pretenție. Să se ocupe doamna Șercan, alții, nu eu. Să-și vadă omul de treaba lui. Cine se simte lezat poate să ceară... ce să ceară? Niște despăgubiri morale? Ce să îi spun eu lui Ciucă acum: 'Băi, de ce m-ai plagiat?' Haideți să fim serioși”, a mai spus fostul sef de Stat Major al Forțelor Terestre.

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia de onoare în urma acestui scandal de plagiat, Teodor Frunzeti a spus că aceasta nu ar fi o soluție.

„Eu zic să-și facă mea culpa. Dar ar trebui să nu i se accepte demisia, să-și vadă de treaba lui. Iar o luăm de la capăt, iar căutăm alt prim-ministru, am avut destul perioada aia de interimat”, a spus Frunzeti.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marți, că a respectat toate cerințele unei lucrări științifice de la vremea respectivă și a cerut analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare “Carol I” (UNAp).

La interval de câteva ore, UNAp a anunțat că a început verificarea lucrării prin Comisia de etică universitară. Nu a precizat cine face parte din această comisie.

CNATDCU nu se poate autosesiza

Lucrarea premierului poate fi verificată și la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), forul care are obligația să verifice suspiciunile de plagiat, dar pentru aceasta trebuie ca cineva să facă o sesizare. Legea nu prevede autosesizarea CNADTCU.

„Conform regulamentului, noi nu ne putem autosesiza. Prin urmare, a apărut astăzi articolul, trebuie să așteptăm ca cineva să depună o sesizare, ceea ce bănuiesc că se va întâmpla. Dacă nu, noi nu putem face nimic legal”, a spus academicianul Marius Andruh, vicepreședinte CNADTCU.

Marius Andruh a fost președinte al Consiliului CNADTCU care a verificat și lucrarea fostului premier Victor Ponta, în 2012, în urma căruia a dat verdictul că lucrarea este „plagiat de tip copy-paste”.

Profesorul spune că acum e la fel de grav dacă se adeverește că lucrarea generalului Ciucă e plagiată.

„Dacă este adevărat, e la fel de gravă ca și la celelalte. Ca atâtea alte cazuri pe care le-am avut”, a spus Andruh.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere despre acuzația adusă premierului Nicolae Ciucă și de la Ministerul Educației, însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG