Linkuri accesibilitate

Președintele Senatului, general în rezervă, nu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu


Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef Statului Major General al Armatei Române între anii 2015 și 2019. El este președintele Senatului din iunie 2023 și președintele PNL, partid aflat la guvernare.
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef Statului Major General al Armatei Române între anii 2015 și 2019. El este președintele Senatului din iunie 2023 și președintele PNL, partid aflat la guvernare.

Președintele Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, nu susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu, ci doar serviciul militar voluntar. Declarația sa a venit ca răspuns la interviul acordat de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la Europa Liberă.

„Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata. Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat, s-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000”, a spus Nicolae Ciucă într-un interviu acordat sâmbătă.

El a explicat că, în prezent, sunt 75.000 de militari activi, 15.000 reprezintă personal civil contractual.

„În momentul de faţă, să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fie o opţiune pentru cei care vor să facă Armata, dar nu obligatoriu”, a adăugat președintele Senatului la Prima TV, potrivit News.ro.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat la interviurile one2one de la Europa Liberă că ar fi nevoie de introducerea unui serviciu militar voluntar, pentru tinerii între 18 şi 35 de ani.

„Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a spus el, avetizând că Rusia nu se va opri dacă va câştiga în Ucraina, iar principala ţintă va fi Republica Moldova.

În ceea ce privește legea care să pregătească populația, menționată de asemenea de generalul Vlad, președintele PNL a spus că românii nu trebuie să se sperie.

„Nu trebuie să vă speriaţi. Şeful Apărării va trebui să detalieze un pic, nu a fost foarte bine înţeles. Eu am înţeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, care există deja, dar e vorba de una care să fie primenită şi adaptată la contextul şi la condiţiile actuale”, a susținut Ciucă.

„România are nevoie de tot ceea ce este necesar pentru a fi în măsură să se apere. De aceea, deciziile luate pentru un buget de 2,5% din PIB pentru Apărare au fost necesare, poate e nevoie de mai mult decât atât. Au fost ani de zile în care instituţia Armatei a fost undeva uitată în ceea ce priveşte alocările bugetare”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG