Linkuri accesibilitate

Civilii, victime colaterale, în timp ce Rusia încearcă să oprească ofensiva militanților din Siria


Oameni încearcă să stingă focul în urma unui atac aerian care a vizat Idlib, orașul din nordul Siriei controlat de rebeli, pe 2 decembrie. De la intervenția Rusiei în războiul civil din Siria, atacurile sale aeriene au jucat un rol crucial în susținerea lui Bashar al-Assad.
Oameni încearcă să stingă focul în urma unui atac aerian care a vizat Idlib, orașul din nordul Siriei controlat de rebeli, pe 2 decembrie. De la intervenția Rusiei în războiul civil din Siria, atacurile sale aeriene au jucat un rol crucial în susținerea lui Bashar al-Assad.

Imaginile - și cele din Siria, și cele din Ucaina - sunt izbitoare, dure .

În provincia Idlib din Siria, un bărbat stropește cu spumă un morman de resturi în flăcări, în timp ce alții aleargă pe o stradă plină de dărâmături și intră pe un coridor al unui spital grav avariat. Într-o tabără pentru persoane strămutate, un locuitor spune că a scos din moloz cadavrele a cinci persoane, care au murit în urma a ceea ce el afirmă că a fost un atac aerian rusesc.

„Dumnezeu să-i primească ca martiri,” spune el despre victime într-o înregistrare video făcută de Associated Press.

În 2015, când Rusia a intervenit în războiul civil din Siria, atacurile sale aeriene au fost elementul crucial al unei campanii care a împiedicat o potențială înfrângere a guvernului și l-a menținut pe președintele Bashar al-Assad la putere.

Pe lângă sprijinirea unui aliat, prima incursiune militară majoră a Rusiei în afara fostei Uniuni Sovietice, după decenii, a crescut influența Moscovei în Orientul Mijlociu și dincolo de acesta. A fost o lovitură pentru Statele Unite și Occident, care îl disprețuiau pe Assad pentru încălcările drepturilor omului și doreau înlăturarea lui.

Aceste câștiguri pentru președintele rus Vladimir Putin au avut un cost enorm pentru civilii sirieni, care au fost adesea victimele atacurilor aeriene devastatoare, în ciuda afirmațiilor Moscovei că vizează doar ceea ce numea „teroriști.” Estimările privind numărul total al morților civili de la începutul războiului, în 2011, variază între peste 300.000 și peste 600.000.

Acum se întâmplă din nou, în timp ce guvernul lui Assad și Rusia încearcă să oprească o ofensivă surpriză condusă de grupul militant Hayat Tahrir al-Sham (HTS), desemnat drept organizație teroristă de către SUA.

HTS și grupurile aliate au capturat cea mai mare parte a orașului Alep, al doilea oraș al Siriei, în cea mai mare ofensivă a oponenților guvernului de la încetarea focului intermediată de Rusia și Turcia în 2020, care a dus la o relativă acalmie a războiului.

„Rusia a provocat, în trecut, pagube civile numeroase în Siria, și nu există niciun motiv să credem că va fi diferit de data aceasta,” a declarat Jenny Mathers, expertă în politică și securitate rusă, lector la Universitatea Aberystwyth, într-un comentariu scris pentru RFE/RL.

Relatările și imaginile din Idlib – o fortăreață a rebelilor și militanților din nord-vestul Siriei – și din alte zone de la începutul ofensivei, la sfârșitul lunii noiembrie, par să confirme acest lucru.

Video geo-confirmat de RFE/RL

Atacurile aeriene rusești au avariat un grup de patru spitale și o clădire administrativă din Idlib pe 2 decembrie, conform Căștilor Albe, o organizație de salvare care operează în zonele controlate de opoziție din Siria.

Video geo-confirmat de RFE/RL

Fotografii și înregistrări video au arătat mașini în flăcări, nori de fum, clădiri avariate, atât în interior, cât și în exterior, și străzi pline de praf și moloz.

Video geo-confirmat de RFE/RL

„Majoritatea atacurilor par să fie direcționate către ținte considerate cruciale pentru obiectivele operaționale [ale Rusiei],” a spus Nicole Grajewski, cercetătoare la Carnegie Endowment for International Peace, într-un comentariu scris pentru RFE/RL.

„Cu toate acestea, Rusia nu a demonstrat niciodată o preocupare reală pentru victimele civile, mai ales în zonele controlate de rebeli,” a adăugat ea.

Parțial, acest lucru se datorează faptului că forțele aeriene ale Rusiei „nu excelează în lovirea țintelor aflate în mișcare,” a scris Grajewski.

Dar ea a sugerat că Rusia a demonstrat, de asemenea, o lipsă de preocupare pentru viețile civile prin „tacticile sale anterioare de asediu în Ghouta de Est și Alep în etapele timpurii ale campaniei – ca să nu mai vorbim de Ucraina.”

„Un răspuns Ad Hoc”

De la lansarea invaziei la scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022, forțele ruse au lovit frecvent clădiri de apartamente, locuințe private și locuri publice, precum supermarketuri și centre comerciale, în orașele și localitățile din întreaga țară. Atacurile cu rachete și drone au ucis și rănit zilnic civili.

Rusia a vizat, de asemenea,instalații civile esențiale, cum ar fi centralele electrice și alte infrastructuri energetice.

Mark Galeotti, expert în politică și securitate rusă, a spus că, în mare parte, Rusia „nici nu vizează în mod deliberat civili, nici nu îi evită: dacă sunt în calea unei lovituri considerate necesare din punct de vedere operațional, așa să fie.”

„Totuși, uneori, ei vizează în mod deliberat infrastructura civilă, precum spitalele, centralele electrice și stațiile de apă, pentru a forța oamenii să plece din zonele pe care doresc să le depopuleze,” a adăugat el.

Dar el a spus că, în ceea ce privește tacticile și scopurile, actualele bombardamente rusești din Siria diferă de campania aeriană împotriva Ucrainei.

În Siria, „este un răspuns ad-hoc la o criză, în timp ce în Ucraina, este o strategie deliberată de degradare a infrastructurii naționale critice,” a spus Galeotti.

„Totuși, ele reflectă cu siguranță o doctrină comună, un mod de război care consideră victimele civile inevitabile – și uneori necesare,” a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG