Linkuri accesibilitate

Refuzul României de a accepta identitatea transgender, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene


Înalta instanță a Uniunii Europene va judeca cazul unui transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, împotriva autorităților române pentru refuzul de a-i recunoaște identitatea de gen, a declarat vineri organizația ACCEPT pentru drepturile LGBTQ.

Cazul, care ridică semne de întrebare cu privire la libera circulație și drepturile cetățenilor conform legislației UE, a fost ridicat pentru prima dată la o instanță din România în 2021 și acum a fost sesizat Curții de Justiție a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Arian Mirzarafie-Ahi s-a născut pe teritoriul României, iar în 2008 a emigrat în Marea Britanie, obținând și cetățenia britanică, în 2016. Autoritățile britanice i-au dat un certificat de recunoaștere a sexului în timp ce țara făcea încă parte din Uniunea Europeană.

Revenit în România, în 2021, autoritățile române au refuzat să-i recunoască numele și schimbarea de gen, cerându-i să urmeze procedura națională de durată.

„Dreptul lui Arian de a călători liber în UE, ca orice cetățean al UE, a fost limitat în mod nejustificat, inclusiv capacitatea lui de a-i vizita pe membrii familiei din România, deoarece pașaportul său românesc prezintă o identitate greșită”, spune asociația.

Organizația a spus că acest caz ar putea crea un precedent pentru alte persoane transgender, cărora nu le este recunoscut genul și în alte zone ale UE, pentru că afectează capacitatea lor de a călători liber, de a locui, de a lucra, de a studia sau chiar de a vota în UE.

„Curtea va avea, de asemenea, ocazia să confirme că drepturile pe care cetățenii UE le-au dobândit în mod legal în Regatul Unit atunci când era încă tratat ca stat membru sunt portabile atunci când acei cetățeni doresc să își exercite drepturile de liberă circulație”, arată sursa citată.

În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că România a încălcat drepturile a două persoane transgender, refuzând să le recunoască identitatea pe motiv că nu au suferit și o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului.

România conservatoare a dezincriminat homosexualitatea abia în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât ​alte țări membre ale Uniunii Europene, dar interzice căsătoria și parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex.


Legea prin care se interzice referirea la identitatea de gen în şcoli a fost declarată neconstituţională de către CCR în 2020.

Curtea Constituţională a admis astfel o sesizare făcută de preşedintele Klaus Iohannis la legea pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzicea referirea la identitatea de gen în instituţiile de învăţământ.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG