Linkuri accesibilitate

Afară e Saligny, înăuntru e PNDL. 50 de miliarde de lei pentru primari înainte de congresul PNL


Deși adversari în lupta pentru putere din PNL, premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban se înțeleg atunci când e vorba de banii care trebuie dați primarilor.
Deși adversari în lupta pentru putere din PNL, premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban se înțeleg atunci când e vorba de banii care trebuie dați primarilor.

„Proiectul Anghel Saligny” este, de fapt, un Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) rebotezat, prin care se vor da 50 de miliarde de lei primarilor. Teoretic, banii nu trebuie alocați pe criterii politice, dar caracteristicile au fost mereu clientelismul, lipsa de transparență, chiar corupția.

Cei doi adversari la șefia PNL, premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban, au bătut palma pentru alocarea unor sume consistente pentru autoritățile locale înainte de congresul din 25 septembrie. În schimb, ministrul Finanțelor, Claudiu Năsui, este extrem de critic. Nu este singurul, mai multe voci din USR PLUS susțin că „PNDL a fost o sursă de corupție”.

Economiștii consultați de Europa Liberă spun că rezultatele PNDL-urilor nu se văd, fiind de preferat fondurile europene.

În loc de fonduri europene, bani de la buget

Faima proastă a Programului Național de Dezvoltate Locală a fost probabil motivul pentru care fost împachetat sub o altă denumire, deși pe fond este aproape același lucru: se dau bani autorităților locale pentru asfaltări, canalizare şi rețele de apă.

„Este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localităţile, să nu avem canalizare sau apă. Lucruri de bază, pe care trebuia să le facem sau puteam să le avem până acum. Trebuiau făcute acum 20, 10 ani de zile. Le vom face în acest mandat”, a spus premierul Câțu.

Este inadmisibil, într-adevăr, doar că toate se puteau și pot face cu bani europeni care sunt nerambursabili, spun economiștii consultați de Europa Liberă.

„Prioritatea trebuie să fie întotdeauna absorbția de fonduri europene, fiindcă sunt în primul rând bani nerambursabili, mare parte dintre ei, sunt bani cheltuiți foarte transparent, cu controale, adică suspiciunile de fraudă sunt mult mai mici sau aproape inexistente. Vedem exemple de succes din țară, autorități locale care s-au dezvoltat foarte bine cu fonduri europene. Fondurile europene sunt prioritate zero în loc de fonduri naționale, oricum le-am denumi, PNDL sau altfel”, declară Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal.

Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi capta bunăvoinţa primarilor, cele 2 aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu.

Ludovic Orban a declarat, joi, că trebuie pregătit de pe acum un PNDL 3, pentru care trebuie prevăzute cel puțin 40 de miliarde de lei pentru drumuri, gaz, apă și canal, sugerând astfel că proiectul „Anghel Saligny” nu are legătură cu PNDL. Ludovic Orban insista încă la începutul lui iulie asupra alocării unor bani pentru „obiective de investiții” locale.

„Ştiţi foarte bine că pentru mine, ca preşedinte al PNL, primarii partidului sunt cartea de vizită a partidului. În funcţie de modul în care ei conduc comunităţile locale este perceput PNL. Pentru mine, un nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală - PNDL 3 - e o necesitate şi o obligaţie pentru Guvernul PNL. Ce plan de dezvoltare a unei comunităţi locale poţi să pui în practică dacă nu tu nu ai infrastructura de bază? Or, pentru noi este vital să finanţăm aceste proiecte pentru realizarea infrastructurii, prin PNDL 3, prin CNI, prin PNRR, prin PNS (Planul Naţional Strategic), prin orice formă de finanţare posibilă, iar lucrul ăsta nu trebuie să se realizeze la calendele greceşti", declara Ludovic Orban.

Deși premierul Florin Cîțu s-a opus în primă fază și a anunțat că nu se va mai face un PNDL, întrucât, prin Compania Naţională de Investiţii, sunt proiecte de 7 miliarde de lei, în 10 iulie la Timișoara el a anunțat programul „Anghel Saligny". Mai mult, a spus că nu știe despre ce program vorbește Ludovic Orban și că: „Atunci când anunţi un program, e bine să anunţi şi sursa de finanţare”. A încercat astfel să-și aloce meritele pentru „Anghel Saligny”, astfel încât primarii să înțeleagă cui i se vor datora banii primiți.

Harta alocărilor din PNDL realizată de Expert Forum.
Harta alocărilor din PNDL realizată de Expert Forum.

Jurnalistul economic Constantin Rudnițchi amintește că premierul Florin Cîțu promitea că niciun ban nu se va da de la bugetul national dacă se pot accesa fonduri europene.

A fost uitată ideea aceasta. PNDL-ul a fost foarte criticat de actuala coaliție atunci când era în opoziție. Așteptările nu erau să repete modelul acesta, ci să se ducă spre lucruri mai complicate, e adevărat, cum ar fi fondurile europene, PNRR-ul, pentru că și acolo sunt bani pentru primari, comunitățile locale. Mi-e teamă că va fi dus tot spre un PNDL”, spune Rudnițchi pentru Europa Liberă și atrage atenția că principala caracteristică a acestui program era lipsa de transparența și alocarea clientelară a banilor.

Anghel Saligny, nou motiv de ceartă între PNL și USR PLUS

Vestea proiectului „Anghel Saligny” a fost întâmpinată de critici ale ministrului Finanțelor Claudiu Năsui, care a vorbit ironic despre „viitorul măreţ PNDL, care va fi tot din banii noştri”.

„Nu am susţinut niciodată PNDL. Ţara aceasta a trecut deja prin două valuri de PNDL: PNDL 1, PNDL 2 şi acum avem PNDL 3. Vedem exact primelor două PNDL-uri şi vedem toate problemele lor, vedem exact efectul pe care le-au avut în România. Niciodată nu am susţinut PNDL”, a spus Năsui.

Ministrul Economiei a menţionat că dezvoltarea locală se poate face prin proiecte derulate din fonduri europene, pentru că la PNDL „e vorba totuşi de un program din care s-a furat”, așa cum au arătat rapoartele Curții de Conturi, dar şi dezvăluirile făcute în presă.

Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, Cristina Prună (USR PLUS), spune că acest plan reprezintă un concept pesedist de cumpărat primari şi alimentat clientela politică cu banii noştri, ai tuturor”.

„A început să se vorbească din nou de PNDL-uri şi alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toţii aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). Ce reprezintă de fapt acest PNDL? Sume astronomice din taxele şi impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în şcoli sau becuri de 2.000 de euro.

Vă mai amintiţi de faimoasele investigaţii jurnalistice în faţa cărora ne-am crucit cu toţii? E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi”, a scris Prună, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Constantin Rudnițchi spune pentru Europa Liberă că noul program poate fi o sursă de bani pentru întreaga coaliție și că rămâne de văzut dacă USR PLUS nu o va folosi.

„E o măsură ajutătoare pentru toată coaliția, și UDMR va folosi din acest PNDL, și USR rămâne de văzut dacă îl vor folosi chiar dacă fac acum scandal. Dar principalii beneficiari vor fi cei care vor împărți banii din programul acesta, mă refer la guvern în primul rând”.

UDMR e mulțumită. Nu vor fi alocări politice

Nu toți sunt însă nemulțumiți de noul program destinat primarilor. UDMR, de exemplu, susține că nu este vorba de PNDL, deoarece „banii nu vor fi acordați politic”.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, garantează că banii din viitorul program național de investiții ”Anghel Saligny” nu vor fi acordați pe criterii politice. Ministerul Dezvoltării va primi doar 1,84 miliarde la rectificarea bugetară, în condiţiile în care nevoie de minimum 4 miliarde de lei până la finalul anului pentru achitarea facturilor pentru PNDL 1 şi 2 şi alte tipuri de lucrări începute, susţin surse din UDMR citate de ziare.com.

Cseke Attila a declarat joi că media returnării facturilor pentru PNDL 1 și 2 este de aproape 2%. „Nu plătim, acolo unde nu se justifică factura, unde nu se regăsește în practică ceea ce s-a facturat sau sunt alte tipuri de probleme, dar pe de altă parte și în PNDL sunt investiții și domenii care sunt de bun augur”.

PNDL, sursă de clientelism și ineficiență

Inițiat în mandatul Băsescu-Boc, programul prin care se alocau bani autorităților locale se numea Planul Național de Dezvoltare Infrastructură (PNLI) și a fost rebotezat de Liviu Drangea, și el fost ministru al Dezvoltării, în PNDL.

Alocările din PNDL, Expert Forum
Alocările din PNDL, Expert Forum

Așa cum arată mai multe rapoarte ale Expert Forum, care a realizat și o Hartă a clientelismul, în perioada 2014-2020 cea mai mare parte a banilor a ajuns la localități cu primari din partea PSD (52%), urmat de PNL (22%), PD/PDL (13%), UDMR (5.5%).

2% dintre bani au ajuns la independenți, aproape 1% la PPDD/UNPR și 2% la PUR/PC/PLR/ALDE. Restul de 2,6% sau împărțit între alte 26 de formațiuni politice”, mai arată raportul.

Pentru PNDL 2, cele mai multe proiecte au fost aprobate către Consiliul Județean Neamț, municipiile Târgoviște și Hunedoara, plus Consiliul Județean Vrancea. De asemenea, în top 10 mai sunt și sectoarele 3 și 4 din București. În top 10, trei sunt dominate de PNL, iar restul de PSD.

Primele 30 de firme ca valoare a contractului din achiziții prin Programul Național de Dezvoltare Locală au legături cu lumea politică.

Expert Forum a cerut astăzi guvernului Florin Cîțu să pună în dezbatere publică programul.

„Investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă în 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală.

Programul nu poate fi trecut pe repede înainte doar din motive de campanie internă, mai ales că trebuie pus în contextul mai larg și trebuie integrat strategic cu alte programe precum PNRR sau fondurile structurale”.

XS
SM
MD
LG