Linkuri accesibilitate

Clipurile separatiștilor pro-ruși prin care cer evacuarea „de urgență” au fost filmate cu două zile înainte


Metadatele dintr-un videoclip al liderului separatist Denis Pushilin publicat pe 18 februarie arată că filmarea a fost de fapt înregistrată cu două zile mai devreme.
Metadatele dintr-un videoclip al liderului separatist Denis Pushilin publicat pe 18 februarie arată că filmarea a fost de fapt înregistrată cu două zile mai devreme.

Videoclipurile separatiștilor susținuți de Rusia din estul Ucrainei prin care ordonă o evacuare „de urgență” și care au fost postate pe 18 februarie au fost de fapt filmate pe 16 februarie. Analiză a fost realizată de către Serviciul rus al RFE/RL pe metadatele din aplicația de mesagerie Telegram.

În videoclipul postat online și pe Telegram pe 18 februarie, Denis Pușilin, șeful de facto al regiunii Donețk ocupată de separatiști, susține că asistă la o creștere a numărului de militari ucraineni de-a lungul liniei de contact.

El a ordonat evacuarea, susținând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski avea să dea în curând un ordin de „invazie a teritoriului” controlat de separatiști din regiunea Donețk și Lugansk.

Un lider din regiunea Luhansk controlată de separatişti a emis un apel similar, bazat pe afirmaţii similare.

Liderii separatiști ucraineni Denis Pușilin (stânga) și Leonid Pasechnik (foto de fișier)
Liderii separatiști ucraineni Denis Pușilin (stânga) și Leonid Pasechnik (foto de fișier)

O investigație a Serviciului Rusia al RFE/RL arată că videoclipurile au fost realizate de fapt pe 16 februarie, ceea ce indică faptul că evacuarea bruscă a fost de fapt planificată dinainte.

Oficialii ucraineni au negat imediat orice plan de lansare a oricăror operațiuni militare în estul Ucrainei.

„Ucraina nu efectuează și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

„Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a scris el pe Twitter pe 18 februarie.

Liderii separatiști din estul Ucrainei au susținut, de asemenea, că regiunile rusești din apropiere sunt gata să accepte pe cei care părăsesc zona.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații despre situație și nu știe dacă sunt coordonați din Rusia, a informat Interfax.

Mai târziu, oficialii ruși au spus că se pregătesc tabere pentru cei care vin din zonă și președintele Vladimir Putin a promis fiecare câte 10.000 de ruble, aproximativ 130 de dolari.

Casa Albă a avertizat că separatiștii care controlează zonele din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei se pregătesc să inventeze un pretext pentru a invada Ucraina.

Rusia a adunat trupe la granițele de nord, est și sud ale Ucrainei, declanșând temeri de o nouă invazie.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG