Forțele coalizate împotriva ei sunt redutabile, de la posturile de televiziune arondate partidelor, care au desfășurat permanente campanii de presă, până la PSD și chiar PNL, partid din coaliție care, teoretic, ar trebui să fie de partea ei.
Nici nu s-a domolit bine criza gunoaielor, generată de contractul cu firma Romprest, că a fost repus pe tapet scandalul cu presupusele fraude de la alegerile din sectorul 1. Voturile se renumără de câteva luni, ca urmare a unei plângeri penale făcute de fostul primar PSD Daniel Tudorache la Secția Specială, poliția a cerut de două ori până acum prelungirea termenului de renumărare, dar PSD anunță periodic că victoria îi aparține de fapt lui Daniel Tudorache.
În acest context, un video prezentat de postul România TV, fondat de fugarul Sebastian Ghiță, a venit să întrețină scandalul. Televizunea menționată și PSD susțin că în imaginile din camera de numărare a voturilor apar ilegal Clotilde Armand, soțul acesteia și Dan Barna. Aceasta de dezmințit categoric, acuzând RTV și PSD de „manipulare grosolană” și a amenințat că îi va da în judecată.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut însă procurorilor DNA „să emită mandat de reținere” pe numele lui Clotilde Armand.
Procurorul de la Secția Specială, Sorin Iașinovschi, a declarat la Antena 3 că: „În momentul în care ai trecut de această fază vezi ce ai de făcut. Dacă trebuie cercetat sau nu. Dau o ipoteză. Să admitem ipoteza că totul o să fie perfect. Păi dacă totul o să fie perfect și totul a ieșit perfect, nu are rost să audiez pe nimeni, practic, că se clasează dosarul dacă totul e ok”.
Lui Sorin Iașinovici i-ar fi dificil să i se pară „ok" din moment ce acum un an declara că „alegerile de la sectorul 1 au fost fraudate”, motiv pentru care s-a ales cu două plângeri, fiind în momentul de față cercetat disciplinar.
Războaie pe toate fronturile, ostilitate transpartinică
Dar episodul așa-zisei fraude de la sectorul 1 este doar unul dintre războaiele în care este angrenată Clotilde Armand. Cel mai serios și cu conotații în zona corupției este cel împotriva Romprest și a „mafiei gunoaielor", așa cum e cunoscut fenomenul, unde a avut împotriva sa nu doar PSD, ci și pe liberali, care au atacat-o la scenă deschisă și cu greu au acceptat rezilierea contractului cu Romprest.
Premierul Florin Cîțu nu a ezitat nici el să trimită săgeți spre primărița sectorului 1. Ostil i-a fost și prefectul Bucureștiului, Alin Stoica care provine chiar din partidul lui Clotilde Armand, USR PLUS. Nici Nicușor Dan nu a fost prea amabil. A fost cea mai bună demonstrație a dimensiunii transpartinice a animozității pe care o are de înfruntat Armand.
Care sunt resorturile mai profunde ale acestei situații, dincolo de natura conflictuală a lui Clotilde Armand, pe care i-o reproșează analiștii consultați de Europa Liberă?
Sociologul Dumitru Borțun: lupta cu mafia și teama de pierderea electoratului
Armand ar trebui să comunice mai mult, nu doar pe Facebook, să iasă să explice ce face și de ce face.
„Prima explicație e că mafia care a fost învățată în trei decenii să-și aranjeze interesele e deranjată, pentru că dacă strici o rotiță strici un mecanism întreg și atunci s-au coalizat împotriva ei”.
„Duce o luptă care ține de interesul general, pe termen mediu și lung. Or, oamenii nu sunt receptivi la așa ceva, inclusiv oameni din PNL sau USR PLUS care nu sunt neapărat băgați în afaceri cu mafia. Le este frică că își pierd baza electorală și o vor lăsa singură”.
Analistul Andrei Țăranu: PSD are un avantaj de imagine de pe urma ei
„Marea problemă a lui Armand este că nu a reușit să-și fidelizeze USR și faptul că a fost totdeauna atât de vocală, că s-a luptat de multe ori cu morile de vânt și a intrat în conflict cu structuri care sunt osificate”.
Dacă va fi referendum îl vor sprijini cu toții cu mare bucurie.
„PSD nu va o răzbi atât de ușor și nici nu cred că vrea să o răzbească pentru că obține mult mai multe avantaje de imagine prezentând-o în buclă ca fiind cea care a furat alegerile de la sectorul 1, cea care a fost implicată în afacerea Bechtel împotriva statul român etc. Toate astea fiind în egală măsură dublate de xenofobia pe care majoritatea partidelor din România, dacă nu cumva chiar toate, o au puternic în interiorul lor, conduc la această antipatie.
Raluca Alexandrescu, politolog: erori de strategie și ideologia
Un electorat favorabil în principiu acțiunilor ei se regăsește pierdut în fața acestei proiecții conservatoare pe care a aruncat-o din vreme în vreme în spațiul public.
„Erorile de strategie și imagine pe care ea însăși le-a făcut de-a lungul timpului, care sunt combinate cu un conflict în interiorul propriului partid care durează de cel puțin trei ani de zile. USR o susține parțial, a fost în conflict deschis cu o bună parte din filiala sectorului pe care până la urmă a câștigat-o”.
”Și-a început mandatul cu umflarea cifrelor privind asistații sociali, care este marota discursul neoliberal românesc , cu măsuri de tăierea ajutoarelor, care vizează mascarea sărăciei nu ameliorarea ei. Ele vin pe fondul unei ideologii asumate de ea, una care combină neoliberalismul cu conservatorismul în accentele de cultură politică”.