Linkuri accesibilitate

Dosarul alegerilor de la Sector 1 | Procurorul de caz, cercetat disciplinar pentru un interviu televizat


Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a sesizat și ea Inspecția Judiciară privind declarațiile procurorului Sorin Iașinovschi.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a sesizat și ea Inspecția Judiciară privind declarațiile procurorului Sorin Iașinovschi.

Procurorul Sorin Iașinovschi, de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a fost reclamat la Inspecția Judiciară. Acesta va fi cercetat disciplinar după ce a susținut într-un interviu televizat că alegerile de la Primăria Sectorului 1 ar fi fost fraudate.

„În cursul zilei de 2 iunie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus la Inspecția Judiciară o sesizare pentru efectuarea verificărilor prealabile în materie disciplinară cu privire la interviul acordat de persoana la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră, interviu acordat fără respectarea normelor privind comunicarea publică”, se arată în răspunsul transmis de Parchetul General la solicitarea „Europa Liberă”.

În cadrul acordat televiziunii Kanal D, însă difuzat de Antena3, Iasinovschi a declarat că „la nivelul secțiilor există fraudă. Există, dar nu pot da cifre. Atâta vă zic: există. Deci din ce am văzut, există”.

A doua plângere

O sesizare similară a fost depusă la Inspecția Judiciară și de primarul în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială înființată de Dragnea și Tudorel Toader, procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1. Și ce să vezi? Respectiva declarație a procurorului din promo a dispărut imediat de pe toate site-urile PSD imediat după ce am depus sesizarea. Așa, că nu mor caii când vor câinii”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Deși are dosarul alegerilor din Sectorul 1 în lucru, la jumătatea lunii mai procurorul Iașinovschi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pensionarea.

Zvonuri că Iașinovschi este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară (IJ) au apărut dinainte de sesizarea Parchetului General, acesta fiind și motivul pentru care cererea sa de pensionare nu a fost aprobată de Secția pentru procurori a CSM. Astfel, aceștia au cerut lămuriri suplimentare din partea IJ.

Potrivit declarației de avere din 2020, procurorul Iașinovschi a câștigat cu un an în urmă 212.000 de lei din salariu, 60.000 de lei din hotărâri judecătorești definitive restante, și 115.000 de lei diurnă pentru că s-a mutat de la Parchetul Câmpulung Moldovenesc la București.

Un total de 387.000 de lei pe an, adică 32.000 de lei pe lună. Dacă CSM i-ar fi accepat cererea de pensionare, procurorul ar fi primit o pensie de 26.000 de lei, adică peste 5.000 de euro pe lună.

Omul bun la toate

Presa a relatat despre Iașinovschi că, la scurt timp după ce a fost admis în urma unui interviu ca procuror SIIJ, acesta a avut de soluționat mai multe plângeri penale formulate pe numele șefei sale, Adina Florea. Toate aceste dosare au fost clasate de Iașinovschi.

El a ajuns procuror de caz în dosarul alegerilor de la Sectorul 1 după ce fostul primar, Daniel Tudorache, a depus o plângere împotriva preşedintelui Biroului Electoral Sector 1, de profesie procuror. Social-democratul a susținut că plângerea sa vizează mai multe persoane care au intrat în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi. Tudorache a susținut că au fost sustrase buletine de vot și astfel a pierdut alegerile.

Potrivit CV-ului său, Iaşinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Atiaeriene și Radiolocație în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989–1994 Facultatea de Drept – Universitatea București. Între 2004-2006, actualul magistrat a urmat un masterat la Universitatea Română de Științe și Arte „Gh. Cristea” București, specialitatea Criminalistică, cu tema „Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei”.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG