Linkuri accesibilitate

Clotilde Armand, validată de instanță în funcția de primar al Sectorului 1


Clotilde Armand

Tribunalul Bucureşti a validat definitiv, marţi, mandatul de primar al Sectorului 1 al Capitalei obţinut de Clotilde Armand la alegerile locale din septembrie.

Clotilde Armand obţinuse o decizie asemănătoare şi pe 15 octombrie la Judecătoria Sectorului 1, însă hotărârea instanţei a fost contestată de 125 de persoane, printre care se află şi primarul în funcţie care a pierdut alegerile, Daniel Tudorache.

Luni, Tribunalul Bucureşti a luat în dezbatere cele 125 de apeluri, după care a amânat pronunţarea unei decizii pentru marţi, iar în final le-a respins pe toate, fiind validat definitiv mandatul de primar obţinut de Clotilde Armand.

Astfel, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de candidatul PSD Daniel Tudorache şi candidatul independent Tudor Helmut Costea. Celelalte apeluri au fost respinse ca fiind lipsite de interes.

În urmă cu o zi, Tribunalul București a amânat decizia.

„Tribunalul Bucureşti a amânat până mâine la ora 15.00 decizia definitivă legată de validarea mandatului meu. Până atunci, vă las aici numele persoanelor care au contestat validarea mea. 122. Majoritatea sunt din PSD, rudele acestora şi angajaţi ai Primăriei Sectorului 1. Eu cred că vor avea un şoc mâine”, este mesajul postat pe Facebook de Clotilde Armand.

Clotilde Armand, candidata PNL şi USR PLUS la Primăria Sectorului 1 a câştigat alegerile cu 36.455 (40,94%). Contracandidatul ei de la PSD, Daniel Tudorache, a obținut 35.451 voturi (39,81%).

Dan Tudorache a depus o plângere penală la SIIJ, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu buletine de vot.

Și preşedintele Biroului Electoral Municipal București a sesizat Parchetul Capitalei în legătură cu apariţia în spațiul public, înainte de încheierea procesului electoral, a imaginilor de pe camerele de supraveghere care arată persoane care umblă la sacii cu voturi de la biroul electoral sector 1.

Potrivit unor surse citate de News.ro, preşedintele BEM își argumentează solicitarea prin faptul că a existat o infracţiune de acces ilegal la camerele de supraveghere video ale biroului electoral Sector 1 şi distribuirea acestui filmuleţ către mass-media.

Este vorba de imaginile rostogolite de postul de televiziune Antena 3 și RTV în noaptea de miercuri spre joi, dar și de liderii PSD pe rețelele de socializare, pe baza cărora și-au fundamentat cererea de anulare a alegerilor din Capitală, pe motiv că astfel ar fi fost viciat inclusiv votul pentru Primăria Capitalei.

Distribuirea imaginilor a fost făcută, însă, înainte de încheierea procesului electoral, care nu se încheie odată cu terminarea exercitării votului.

Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 a intervenit joi în scandal și a limpezit lucrurile, explicând că imaginile surprindeau o renumărare și că niciun sac nu a părăsit imobilul. De asemenea, tot BES 1 explică faptul că persoanele din filmare sunt președintele Biroului Electoral, un angajat al Primăriei Sector 1 (prezentat de Dan Barna drept șoferul lui Tudorache), un președinte de secție de votare și reprezentanți ai USR-PLUS, prezența lor acolo având ca obiect doar ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmânat președintelui secției de votare.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci este un angajat al Primăriei Sectorului 1, primăria condusă până la alegeri chiar de Dan Tudorache. El a intrat deoarece este membru din personalul auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1.

Instituția mai subliniază că în fiecare secție de votare în care au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea.

Încă un dosar penal care vizează alegerile de la Sectorul 1 este deschis in rem după o sesizare a USR privind bărbatul care avea asupra lui peste 70% din totalul proceselor verbale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG