Linkuri accesibilitate

Clotilde Armand a depus jurământul de primar al Sectorului 1. „Vom face audit”


România - Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, București
România - Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, București

Clotilde Armand a depus joi jurământul de învestire în funcția de primar al Sectorului 1 din Capitală și a anunțat că va face un audit la primărie pentru a ști „de unde începem și unde ne situăm”.

„Vom face un audit pentru a şti de unde începem şi unde ne situăm. O curăţenie temeinică nu se face ascunzând gunoiul sub preş. Gunoiul trebuie aruncat la tomberon. Ne vom ghida după trei principii: Stop pilelor! Stop corupţiei! Stop birocraţiei! Am încredere că există oameni de bună credinţă în această instituţie care vor lucra alături de mine şi echipa mea. Împreună învingem şi împreună reconstruim Sectorul 1", a spus Clotilde Armand.

Noul primar a făcut un apel la abandonarea oricăror orgolii politice spunând că proiectele de investiții deja votate și aprobate trebuie îndeplinite.

„Am depus jurământul pentru funcţia de primar al Sectorului 1. De astăzi, noi toţi avem o datorie faţă de români, trebuie ca Primăria să funcţioneze 100% pentru cetăţeni. Cunosc problemele din Sectorul 1 şi cauzele acestei administraţii defectuoase. Am fost 3 ani consilier local şi m-am luptat să îndrept ceea ce era nedrept pentru democraţia noastră. Trebuie să lăsăm orgoliile politice la o parte şi să realizăm de îndată proiectele de investiţii deja votate şi aprobate. Cetăţenii s-au săturat de jaf, de combinaţii şi de promisiuni. Românii vor să vadă că taxele şi impozitele lor ajung acolo unde trebuie, nu în conturile unor firme de casă apropiate unor partide. Cetăţenii vor să vadă că Primăria lucrează pentru ei şi nu invers", a adăugat Clotilde Armand.

Prezent la ceremonie, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a dat asigurări că va sprijini autoritatea locală.

„Vreau să vă asigur, doamna primar, pe dumneavoastră şi pe consilierii din cadrul Consiliului care astăzi au depus jurământul că în mine şi în Instituţia Prefectului veţi avea un sprijin, vă vom ajuta atunci când veţi avea nevoie şi vă vom încuraja să vă duceţi la bun sfârşit proiectele, indiferent de formaţiunea politică ce v-a propulsat în funcţiile respective. (...) Aveţi o misiune grea şi sunt convins că o veţi îndeplini", a spus Traian Berbeceanu.

Tribunalul Bucureşti a validat definitiv, marţi, mandatul de primar al Sectorului 1 al Capitalei obţinut de Clotilde Armand la alegerile locale din septembrie.

Clotilde Armand obţinuse o decizie asemănătoare şi pe 15 octombrie la Judecătoria Sectorului 1, însă hotărârea instanţei a fost contestată de 125 de persoane, printre care se află şi primarul în funcţie care a pierdut alegerile, Daniel Tudorache.

Luni, Tribunalul Bucureşti a luat în dezbatere cele 125 de apeluri, după care a amânat pronunţarea unei decizii pentru marţi, iar în final le-a respins pe toate, fiind validat definitiv mandatul de primar obţinut de Clotilde Armand.

Astfel, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de candidatul PSD Daniel Tudorache şi candidatul independent Tudor Helmut Costea. Celelalte apeluri au fost respinse ca fiind lipsite de interes.

În urmă cu o zi, Tribunalul București a amânat decizia.

„Tribunalul Bucureşti a amânat până mâine la ora 15.00 decizia definitivă legată de validarea mandatului meu. Până atunci, vă las aici numele persoanelor care au contestat validarea mea. 122. Majoritatea sunt din PSD, rudele acestora şi angajaţi ai Primăriei Sectorului 1. Eu cred că vor avea un şoc mâine”, este mesajul postat pe Facebook de Clotilde Armand.

Clotilde Armand, candidata PNL şi USR PLUS la Primăria Sectorului 1 a câştigat alegerile cu 36.455 (40,94%). Contracandidatul ei de la PSD, Daniel Tudorache, a obținut 35.451 voturi (39,81%).

Dan Tudorache a depus o plângere penală la SIIJ, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu buletine de vot.

Și preşedintele Biroului Electoral Municipal București a sesizat Parchetul Capitalei în legătură cu apariţia în spațiul public, înainte de încheierea procesului electoral, a imaginilor de pe camerele de supraveghere care arată persoane care umblă la sacii cu voturi de la biroul electoral sector 1.

Potrivit unor surse citate de News.ro, preşedintele BEM își argumentează solicitarea prin faptul că a existat o infracţiune de acces ilegal la camerele de supraveghere video ale biroului electoral Sector 1 şi distribuirea acestui filmuleţ către mass-media.

Este vorba de imaginile rostogolite de postul de televiziune Antena 3 și RTV în noaptea de miercuri spre joi, dar și de liderii PSD pe rețelele de socializare, pe baza cărora și-au fundamentat cererea de anulare a alegerilor din Capitală, pe motiv că astfel ar fi fost viciat inclusiv votul pentru Primăria Capitalei.

Distribuirea imaginilor a fost făcută, însă, înainte de încheierea procesului electoral, care nu se încheie odată cu terminarea exercitării votului.

Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 a intervenit joi în scandal și a limpezit lucrurile, explicând că imaginile surprindeau o renumărare și că niciun sac nu a părăsit imobilul. De asemenea, tot BES 1 explică faptul că persoanele din filmare sunt președintele Biroului Electoral, un angajat al Primăriei Sector 1 (prezentat de Dan Barna drept șoferul lui Tudorache), un președinte de secție de votare și reprezentanți ai USR-PLUS, prezența lor acolo având ca obiect doar ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmânat președintelui secției de votare.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci este un angajat al Primăriei Sectorului 1, primăria condusă până la alegeri chiar de Dan Tudorache. El a intrat deoarece este membru din personalul auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1.

Instituția mai subliniază că în fiecare secție de votare în care au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea.

Încă un dosar penal care vizează alegerile de la Sectorul 1 este deschis in rem după o sesizare a USR privind bărbatul care avea asupra lui peste 70% din totalul proceselor verbale.

XS
SM
MD
LG