Linkuri accesibilitate

 
CNA interzice difuzarea reclamelor la jocuri de noroc în care apar persoane publice și limitează publicitatea la suplimente alimentare

CNA interzice difuzarea reclamelor la jocuri de noroc în care apar persoane publice și limitează publicitatea la suplimente alimentare


CNA interzice difuzarea reclamelor la jocuri de noroc în care apar persoane publice.
CNA interzice difuzarea reclamelor la jocuri de noroc în care apar persoane publice.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a introdus mai multe modificări semnificative ale Codului Audiovizualului care înăspresc regulile privind difuzarea reclamelor la jocurile de noroc, la suplimentele alimentare și combat pseudoștiința în mass-media.

Una dintre cele mai importante măsuri este interzicerea apariției personalităților publice – fie ele din sport, știință, mediul online sau alte domenii – în reclamele pentru jocuri de noroc.

Valentin Jucan, membru al CNA, spune că decizia a fost luată în urma numeroaselor solicitări din partea mass-mediei, ONG-urilor și mișcărilor civice, care au semnalat efectele negative ale acestor campanii.

„Ne-au explicat foarte clar care este impactul prezenței lor și cum se produce transferul de notorietate și de influență asupra publicului”, a precizat Jucan.

Chiar dacă multe reclame includ disclaimer-ul privind jocul responsabil, „transferul de notorietate și de validitate a persoanei publice se petrecea, se întâmpla și acest lucru era chiar măsurabil”, mai spune Jucan.

Oficialul CNA spune că scopul principal al acestei interdicții este protejarea minorilor, campaniile online fiind „extrem de bine organizate” și având un impact negativ asupra tinerilor.

„Targetarea foarte bine organizată, mai ales în zona online, influențează într-un mod negativ minorii și persoanele la modul general”, a adăugat Jucan.

Potrivit modificărilor aduse, CNA va putea solicita platformelor online, precum YouTube sau Facebook, să elimine campaniile care încalcă noile reguli.

În cazul televiziunilor și radiourilor, „dacă identificăm o astfel de reclamă, în primă fază vom adopta o decizie de intrare în legalitate. Dacă nu se respectă, sancționăm radiodifuzorul”, a explică Valentin Jucan, care precizează că amenzile pot ajunge până la 200.000 de lei, conform legii audiovizualului.

#Dependențe | Demonul jocurilor de noroc, hrănit de o industrie de miliarde de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:17 0:00

Suplimentele alimentare: restricții și mesaje de interes public

CNA a introdus reglementări stricte pentru a combate publicitatea înșelătoare la suplimente alimentare, mai ales a celor care sugerează beneficii medicale nefondate.

„Am avut foarte multe situații în care reclamele sugerau că te vindecă de cancer sau că pot înlocui tratamentele recomandate de medic”, spune Jucan, care adaugă că aceste practici au condus la situații în care publicul a renunțat la tratamentele prescrise de medici în favoarea suplimentelor.

„Rezultatul este că boala nu este tratată, din contră se agravează, iar costurile de tratament sunt mult mai mari”, a spus Jucan.

Mai mult, publicitatea făcută de farmacii bazată pe promoții la suplimente alimentare, dispozitive sau tratamente medicale a fost interzisă.

Suplimentele și dispozitivele medicale sunt acum supuse acelorași restricții publicitare ca medicamentele fără prescripție, a precizat fosta președintă a CNA, Monica Gubernat.

De asemenea, CNA a introdus un mesaj obligatoriu de interes public, care va fi difuzat zilnic pe posturile TV și radio: „Suplimentele alimentare nu vindecă și nu pot înlocui tratamentele medicale prescrise de medic”.

„Trebuie să ajutăm societatea să se îndrepte către elemente corecte și să combatem respingerea științei, contestarea medicinei ”, a declarat Jucan, care a precizat că există o categorie de public care este slab educat din punct de vedere sanitar și medical, vulnerabil la soluții nefundamentate științific

Combaterea pseudoștiinței: horoscop și numerologie

Pe lângă restricțiile privind reclamele, CNA a introdus reguli pentru emisiunile de tip horoscop, numerologie sau alte practici neștiințifice.

Acestea vor include un avertisment clar: „Această emisiune nu conține informații științifice”.

„Este foarte important să spui oamenilor că horoscopul, numerologia, vrăjitoria nu sunt elemente științifice după care tu să-ți ghidezi viața, economiile, relația cu alte persoane și așa mai departe”, spune Valentin Jucan.

Noul Cod de reglementare urmează să fie publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare și va fi disponibil pe site-ul CNA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG