Linkuri accesibilitate

CNA sesizează Parchetul General după ce Diana Șoșoacă a agresat o echipă a postului de televiziune Antena 3 în Parlament


Președinta SOS, Diana Șoșoacă
Președinta SOS, Diana Șoșoacă

CNA va sesiza Parchetul General cu privire la agresiunea comisă de președinta SOS, Diana Șoșoacă asupra unei echipe a postului de televiziune Antena 3.

„Doresc să informez că CNA - Consiliul Național al Audiovizualului sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Șoșoacă asupra echipei Antena 3, în incinta Palatului Parlamentului, exact în momentul în care jurnaliștii își exercitau profesia.

De asemenea, informez că solicităm Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecție jurnaliștilor, așa cum este prevăzut în Legea audiovozualului, la articolul 8, alineat 1 și 2”, a scris vineri seară pe pagina sa de Facebook vicepreşedintele CNA Valentin Jucan.

De asemenea, News.ro citează Antena 3 care spune că Parchetul General s-ar fi autosesizat şi deschis deja un dosar de cercetare penală după ce Diana Şoşoacă a agresat echipa postului de televiziune în Parlament.

Potrivit Antena 3, Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru infracţiunea de tulburare a ordinii publice şi purtare abuzivă, după ce Diana Şoşoacă şi oamenii ei au ameninţat, hărţuit şi jignit echipa postului de televiziune, în Parlamentul României.

Vineri dimineață, CNA a lansat pe un apel intitulat „Protejați jurnaliștii de mesaje agresive și de instigare la ură”, în care le cere „tuturor protagoniștilor spațiului de comunicare publică să se abțină de la orice formă de agresiune, în particular, agresiune verbală la adresa jurnaliștilor”.

„Convinși că libertatea de exprimare trebuie să fie protejată de acele forme de exprimare care sunt folosite pentru a intimida, amenința, descuraja vocile care exprimă opinii adverse, membrii CNA cer politicienilor, demnitarilor și jurnaliștilor să contribuie la eliminarea din discursul public a oricărei forme de agresiune și să evite exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, viața particulară a jurnaliștilor.

Solicităm, totodată, radiodifuzorilor, să cântărească cu responsabilitate mesajele pe care le preiau de pe platformele de comunicare digitale pentru a nu legitima forme de exprimare inacceptabile”, spune CNA în apelul său.

Noii parlamentari, agresivi cu jurnaliștii. Care sunt prioritățile pentru noul mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Makaveli, un influencer cu mai multe dosare penale, care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok, a însoţit-o, vineri, pe lidera partidului S.O.S. România, Diana Şoşoacă, în Parlament.

Împreună cu alţi parlamentari ai partidului, Şoşoacă şi Makaveli au întrerupt o transmisiune a postului Antena 3 din Parlament, în prima zi a noii legislaturi, și au strigat după jurnalistă care a fugit de agresiune: „De ce nu mai faceţi interviuri?”.

Parlamentarii S.O.S. România au făcut scandal pe holurile parlamentului, Makaveli şi Diana Şoşoacă ţipând după jurnalistă: „Unde e Gâdea?”, „De ce nu mai luaţi, doamnă, interviuri?”, ceilalţi parlamentari anunţând-o pe Şoşoacă că au întrerupt transmisiunea în direct a televiziunii.

Politiciană extremistă Diana Șoșoacă, căreia Curtea Constituțională a României (CCR) i-a interzis să participe la alegerile prezidențiale, a fost protagonista a nenumărate scandaluri în ultimii ani. Unele s-au transformat în dosare penale, însă asta nu a oprit-o să continue să țipe în Parlament sau să transmită mesaje antisemite.

Poliția și parchetele din țară au deschis pe numele politicienei proruse mai multe dosare penale pentru infracțiuni precum zădărnicirea combaterii bolilor sau propagarea unor mesaje antisemite.

Niciunul nu a ajuns în instanță.

La fel cum nici derapajele dese ale Dianei Șoșoacă din Parlament nu au fost stopate.

Mai mult, reprezentanții Parlamentului au dat uneori senzația că se tem de Diana Șoșoacă.

În octombrie 2023 s-a ajuns chiar la anularea de către autoritățile române a unui discurs în Parlament al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, de teamă că fosta senatoare ar putea provoca un scandal care ar risca să devină internațional.

În mandatul de senator (2020-2024) și în cele câteva luni de când este europarlamentar (iunie 2024 -prezent), Diana Șoșoacă s-a remarcat ca un susținător fățiș al Rusiei. De asemenea, a militat contra măsurilor de combatere a Covid și a promovat un discurs antisemit și de susținere a ideilor legionare.

Dacă pedepsele judiciare au lipsit, cele administrative – pentru derapajele din Parlament – au fost mai degrabă simbolice. Ea a fost sancționată de Biroul Permanent al Senatului cu avertisment.

După ce a ajuns la Bruxelles, în prima ședință a Parlamentului European, Șoșoacă a făcut scandal purtând o botniță și un sac despre care a spus că simbolizează persoanele ucise de Uniunea Europeană prin măsurile impuse în 2020-2021 împotriva Covid.

Din acest motiv, a fost exclusă de la lucrările Parlamentului European timp de șapte zile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG