Linkuri accesibilitate

CNA : Spotul președintelui pentru referendum nu poate fi difuzat în regim de interes public, ci doar în emisiunile electorale


Cu doar patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis că spotul președintelui Iohannis referitor la campania pentru referendum nu este de interes public și, prin urmare, va putea fi difuzat doar în emisiunile de tip dezbatere electorală.

Cererea președintelui Iohannis nu a întrunit numărul de voturi necesar- minimum 6.

Administrația Prezidențială a atras anterior atenția că, în lipsa unor reglementări clare și a unei decizii ferme a CNA, așa cum a fost în cazul alegerilor europarlamentare, reprezentanții televiziunilor și radiourilor nu vor da curs cererii de a informa cu privire la referendum.

Dorina Rusu, membră a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a declarat, pentru Europa Liberă, că marți, în ședința CNA, nu s-a luat o decizie referitoare la campania de informare pentru referendum.

„Nu a existat o decizie (a CNA privind normele și regulile privind reflectarea campaniei pentru referendum, n.r.) pentru că departamentul nostru juridic ne-a spus că nu există cele minim zece zile necesare pentru dezbatere publică potrivit Legii Transparenței. (...) A fost prea târziu, ar fi trebuit să se discute mai demult”, a explicat Dorina Rusu.

Potrivit reprezentantei președintelui Iohannis în CNA, printre motivele care au stat la baza acestei tergiversări referitoare la campania pentru referendum se numără și reglementările Guvernului privind organizarea consultării populare care au venit prea târziu.

În consecință, marți, membrii Consiliului au decis să retransmită recomandarea pe care au lansat-o și în urmă cu o săptămână potrivit căreia posturile de radio și TV pot desfășura campania pentru referendum „cu respectarea prevederilor legislației în vigoare”, adică chiar și în lipsa unei reglementări a CNA.

Nu a fost o decizie, a fost o recomandare. Nu a fost considerată suficientă și pe bună dreptate (de către radiodifuzori, n.r.). Dar radiodifuzorii puteau să desfășoare o campanie și în aceste condiții”, a mai punctat Dorina Rusu, precizând că nu existau interdicții în acest sens și să „unele televiziuni generaliste au făcut campanie în acest sens”.

Totuși, vidul legislativ și lipsa unei decizii ferme din partea CNA a fost un mod „de a face invizibil acest referendum”.

În ședința CNA, clipul referitor la campania pentru referendum propus de Administrația Prezidențială nu a fost considerat spot de interes național, fiind considerat unul electoral. De aceea, va putea fi difuzat doar în dezbaterile de tip electoral.

Spre deosebire de propunerea venită din partea președintelui, clipul propus de Autoritatea Electorală Permanentă, din care lipsesc însă întrebările care se vor regăsi pe buletinele de vot duminică și care prezintă concomitent și modul de desfășurare al alegerilor europarlamentare, a fost considerat de interes național.

Dorina Rusu a mai precizat anterior, pentru Europa Liberă, că a încercat, în mai multe rânduri, să impună pe ordinea de zi regulamentul de campanie pentru referendum, însă majoritatea PSD i-a respins solicitările.

La rândul său, inițiatorul referendumului, președintele Klaus Iohannis consideră un abuz lipsa de reglementare a CNA. În urmă cu o săptămână, Administrația Prezidențială anunța că a solicitat CNA să respecte „propria lege de funcționare” și să emită o decizie referiutoare la normele și regulile de reflectare a campaniei pentru referendum.

Duminică, 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare va avea loc și referendumul privind justiția, convocat de președintele Klaus Iohannis.

Pentru referendum se va putea vota în aceleași secții de votare organizate și pentru alegerile europarlamentare.

Alegătorii vor putea să își exercite dreptul de vot pentru unul dintre scrutine sau pentru ambele. Pentru referendum, ei vor primi două buletine de vot aferente fiecărei întrebări, la care vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

Cele două întrebări propuse de președintele Klaus Iohannis sunt:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG