Linkuri accesibilitate

Cum explică statul român că aștepți și șase luni pentru un RMN. Casa de Sănătate dă vina pe pacienți


CNAS susține că pacienții români preferă anumite clinici ca să își facă RMN - acesta ar fi motivul pentru care locurile se epuizează repede.
CNAS susține că pacienții români preferă anumite clinici ca să își facă RMN - acesta ar fi motivul pentru care locurile se epuizează repede.

România avea, la finalul anului 2023, 336 de aparate RMN în policlinicile din toată țara și 56 de astfel de aparate în spitalele de stat, spune CNAS într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Europa Liberă a scris la finalul lunii mai 2024 că un pacient român care are recomandare de examinare imagistică prin RMN (rezonanţă magnetică nucleară) de la medicul specialist este nevoit să aştepte chiar și șase luni pentru a găsi un loc la un laborator de stat sau privat care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Europa Liberă identifica atunci că sunt două cauze principale pentru care pacienții nu găsesc locuri la RMN.

Care sunt cauzele pentru care aștepți și șase luni luni pentru un RMN

Fondurile insuficiente decontate de CNAS. Fiecare laborator de imagistică ce are contract cu Casa de Asigurări primește un buget din care poate să facă decontări pentru RMN și alte investigații imagistice.

Lipsa medicilor radiologi, fie din clinici private, fie din spitale și clinici de stat. Unele spitale nu au suficienți medici sau asistente care să efectueze și să interpreteze rezultatele investigaților imagistice.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, CNAS arată că responsabilitatea programărilor la investigații precum RMN revine furnizorilor de servicii medicale paraclinice ( n.r. policlinici și clinici private).

CNAS susține că pacienții vor un anumit furnizor și din această cauză locurile se termină repede.

„În practică, s-a observat că mulți pacienți tind să se adreseze anumitor furnizori notorii de servicii paraclinice, fără a lua în considerare posibilitatea de a scurta timpul de așteptare adresându-se unui alt furnizor, ba chiar în unele cazuri insistând că numai un anumit furnizor este de încredere”, arată CNAS în răspunsul pentru Europa Liberă.

CNAS admite că există o limită a fondurilor disponibile aprobate pentru servicii paraclinice, dar că nu aceasta este problema.

„Faptul că la nivelul unei case de asigurări de sănătate precum cea a municipiului București (CASMB) s-au înregistrat, la finalul fiecărei luni din trimestrul I al anului 2024, fonduri neconsumate totalizând peste 3 milioane lei pentru serviciile paraclinice de radiologie-imagistică medicală arată însă că nu limita financiară este cea care duce la un timp lung de așteptare pe listele de programare”, spune CNAS.

De asemenea, există și o limită tehnică a numărului de investigații RMN pe care un furnizor le poate face cu aparatura din dotare, în timpul programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurări de sănătate, mai spune CNAS.

Persoanele asigurate care sunt nemulțumite de timpul lung de așteptare la o clinică sau policlinică pot căuta un alt funizor care mai are locuri libere, îi sfătuiește CNAS pe pacienții români.

„Pentru decontarea investigațiilor de tip RMN este obligatoriu ca acestea să fie efectuate în baza biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă (valabil 90 de zile), emis de medicul de specialitate din ambulatoriu, conform competenței sale, la care se atașează, acolo unde este cazul, rezultatele celorlaltor investigaţii efectuate anterior pentru stabilirea diagnosticului”, precizează CNAS.

În articolul publicat de Europa Liberă, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, spunea că are săptămânal solicitări de la pacienți care nu au unde să facă RMN.

„În România, ne lipsește de fapt lista de așteptare, în funcție de patologie și de alte situații. Fără o astfel de listă centralizată, cozi vor fi tot timpul. Plafoanele sunt limitate, iar pacienții sunt mulți”, spune Vasile Barbu.

CNAS precizează că nu știe câte RMN-uri se fac la privat și câte la stat, pentru că deconturile nu se fac după forma de proprietate (privat/public).

CNAS susține că decontarea serviciilor RMN se face prin casele de asigurări de sănătate județene, care, la rândul lor, fac plățile către furnizorii de servicii medicale cu care au relații contractuale.

Pentru pacienții care sunt asigurați și internați în spital, atât în spitalizare de zi cât și continuă, investigațiile RMN nu se decontează ca servicii de sine stătătoare, ci se decontează în funcție de tariful pe caz rezolvat/tarif mediu pe caz rezolvat/tarif pe zi de spitalizare/tarif pe serviciu medical, în funcție de tipul spitalizării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG