Linkuri accesibilitate

Angajații caselor de sănătate protestează pe o perioadă nedeterminată


Angajații caselor de sănătate nu mai au program de lucru cu publicul începând de joi - 2 noiembrie.
Angajații caselor de sănătate nu mai au program de lucru cu publicul începând de joi - 2 noiembrie.

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS) şi cei ai caselor judeţene de sănătate au întrerupt activitatea cu publicul de joi, 2 noiembrie, pe perioadă nederminată. Ei sunt nemulţumiţi de salarii.

Anunțul a fost făcut de Blocul Naţional Sindical (BNS), la care este afiliată Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Sindicaliştii susţin că decizia vine după mai multe luni de aşteptare, timp în care nu s-au găsit „soluţii satisfăcătoare şi imediate” pentru miile de salariaţi ai caselor de asigurări sociale.

Aceștia nu au mai beneficiat de majorări salariale din 2018, au mai arătat reprezentanții angajaților.

BNS și Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate susțin că au încercat rezolvarea problema salariilor printr-un proiect de lege, însă fără rezultat.

„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, explică sindicaliştii de la casele de sănătate.

Ei spun că, în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente, proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar la buget ar fi prea mare.

„În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră”, explică sindicaliştii.

Joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relaţii cu publicul, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi pentru programele naţionale de sănătate, a fost afectată de protest.

Reacția ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus miercuri seară că speră să existe înţelepciune atât din partea conducerii Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, cât și din partea salariaţilor.

Întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată, a adăugat ministrul.

„Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, dr. [Andrei] Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”, a spus Rafila.

Ministrul a afirmat că CNAS „este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.

„Sper să existe înţelepciune de ambele părţi să găsească o soluţie pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai spus Alexandru Rafila.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG