Linkuri accesibilitate

Concedii medicale de 100 de milioane de euro pe lună, fără minime verificări. Statul nu știe câți angajați bolnavi are


Casa Națională de Asigurări de Sănătate plătește anual miliarde de lei pentru milioane de concedii medicale recomandate de medici de familie sau specialiști, dar pe care nu le verifică nimeni. (imagine generică)

Statul nu reușește să plătească la termen milioanele de concedii medicale recomandate de medici. În același timp, Casa de Asigurări de Sănătate spune că nu știe câte concedii medicale a plătit instituțiilor de stat și câte angajaților din privat, iar premierul e șocat de amploarea fenomenului.

Numărul enorm de concedii medicale care trebuie plătite l-a uimit pe noul premier, Marcel Ciolacu.

„Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul, după participarea la un forum economic româno-francez.

Şeful Executivului a precizat că „ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”.

Numărul concediilor medicale fictive este o enigmă pentru statul român.
Numărul concediilor medicale fictive este o enigmă pentru statul român.

Europa Liberă solicitase deja date de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Am întrebat CNAS câte dintre cele 1,8 milioane de CM decontate în primele trei luni din 2023 au fost solicitate de angajați de la stat și câte de la cei care lucrează în sistemul privat.

În era digitalizării, instituția susține că acest lucru ar fi imposibil de aflat și explică de ce: „CNAS nu are evidențe defalcate pe tipuri de angajatori. Ca o paranteză, o asemenea evidență ar fi imposibil de realizat, deoarece există și situații intermediare – spre exemplu, o societate comercială poate avea acționariat minoritar, majoritar sau în totalitate public, caz în care casele de asigurări de sănătate ar trebui să cunoască situația acționariatului pentru a stabili dacă societatea respectivă este privată sau publică”, arată CNAS.

Ce se știe însă e că în primele trei luni ale anului 2023, „s-au depus la casele de asigurări de sănătate, în vederea decontării, un număr de 1.836.315 certificate de concedii medicale aferente trim. I al anului 2023”.

Dacă se menține tendința, rezultă că la finalul celor patru trimestre ale anului, instituția va avea de decontat 7,3 milioane de concedii medicale la o populație activă de 6 milioane de cetățeni.

300 milioane de euro în trei luni

Potrivit legii, primele cinci zile de concediu medical sunt suportate de angajator, iar următoarele de casele de asigurări de sănătate.

În aceste condiții, pe primele trei luni ale anului, „în vederea decontării sumelor aferente certificatelor de concediu medical s-au efectuat deschideri de credite bugetare în valoare de 1,51 miliarde lei”, mai susține CNAS.

Responsabilitatea gestionării numărului de zile de concediu medical /.../ este o obligație care revine plătitorilor de indemnizații.

Tot în primul trimestru, numărul de zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate a fost de 8.411.667, deci fără primele cinci zile din fiecare concediu medical, zile plătite de angajator.

Am mai întrebat instituția dacă are o statistică la nivel național cu medicii care au eliberat cele mai multe CM în primele 3 luni din acest an.

CNAS nu a răspuns și pretinde că un astfel de top nu ar fi relevant: „Un medic de familie care are în lista de pacienți preponderent pensionari și/sau copii va elibera inevitabil mai puține certificate de concediu medical decât un medic de familie cu același număr de pacienți, dar cu preponderența vârstei active”.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări nu cred că au vreo responsabilitate de a verifica dacă un concediu medical e acordat ilegal.
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări nu cred că au vreo responsabilitate de a verifica dacă un concediu medical e acordat ilegal.

Am mai întrebat ce instrumente are CNAS pentru a verifica veridicitatea acestor concedii medicale.

Instituția susține că „responsabilitatea gestionării numărului de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune este o obligație care revine plătitorilor de indemnizații”.

Problema concediului medical acordat fără un motiv real este una veche în România.

Din acest motiv, din 1 august 2021, legislația a fost înăsprită. Au apărut mai multe obligații și amenzi pentru medici și sancțiuni pentru pacienții cu mai mulți angajatori, dacă își continuă activitatea la unul dintre aceștia.

În ciuda sancțiunilor, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, declara în aprilie 2023 că „în doar două luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale”.

„Nu ar mai trebui să avem situaţii în care cineva îşi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie", a subliniat deputatul Raluca Turcan.

Fostul ministru Raluca Turcan anunța că promovează o lege pentru depistarea bolnavilor „închipuiți”.
Fostul ministru Raluca Turcan anunța că promovează o lege pentru depistarea bolnavilor „închipuiți”.

Ea anunța că a depus un proiect de lege care vizează oprirea fraudelor legate de concediile medicale fictive, concedii ce trebuie decontate de stat către angajatori.

Ani de zile întârzieri la plată. Patronii contrazic CNAS

Astfel, apare o altă problemă, respectiv întârzierile cu care CNAS plătește concediile medicale mai mari de 5 zile către angajatori.

Am de recuperat de la CNAS 26.500 de lei.
Mircea Vancea, patronul unei firme din Timișoara

CNAS nu admite că ar avea restanțe: „Noțiunea de restanță presupune depășirea termenului legal de plată, ceea ce nu este cazul. Valoarea totală a indemnizațiilor de concediu medical decontabile, la 30 aprilie 2023 era de 1,9 miliarde lei. Procesul de decontare este unul dinamic: permanent se decontează concedii medicale și tot permanent la casele de asigurări de sănătate se depun alte certificate de concediu medical în vederea decontării”, susține CNAS.

Nu de aceeași părere sunt patronii de firme. Mircea Vancea deține o firmă în Timișoara la care lucrează 74 de angajați.

„Termenul de decontare a acestor concedii medicale este de 60 zile de la depunere. Termenul de depunere a cererilor este 90 de zile, dar toate firmele depun cererea în 15-20 zile, cel mult. Cel puțin în Timiș și București, termenul real ajunge și la 2 ani, asta după ce i-am dat de două ori în judecată. Am câștigat de fiecare dată și acum sunt mai atenți”, ne-a declarat Vancea.

Concret, în prezent, „am de recuperat de la CNAS 26.500 de lei, după ce în primele cinci luni ale anului am depus deconturi de 20.200 de lei. Ultimile plăți sunt din septembrie 2022, deci 8 luni întârziere, asta după ce le trimitem periodic notificări prin avocați”, mai arată Vancea.

„O bătaie de joc”

Un alt antreprenor, Tudor Brânzan, are o firmă cu 50 angajați în București. Spune că dintre aceștia, 20 nu și-au luat niciodată concediu medical, iar 10 din total vin cu cereri de concedii medicale de două sau trei ori pe an.

Fără notificări, nu vezi banii de la CNAS
Tudor Brânzan, patronul unei firme din București

„Nu am primit încă banii de la CNAS. Alți patroni fac notificări lunare. Angajații cu probleme intră în concediu medical când este perioada de vârf. Cei mai mulți vin cu dureri de spate, răceli, iar medicii le prescriu, în 90 la sută dintre cazuri, 5 zile de concediu medical, asta ca să plătească angajatorul și nu statul. Doar concediile prenatale se plătesc. Altfel, fără notificări, nu vezi banii de la CNAS”, ne-a declarat Brânzan.

Întârzierile la plată concediilor este o realitate negată de Casa de Asigurări
Întârzierile la plată concediilor este o realitate negată de Casa de Asigurări

Acesta spune că nu există vreo verificare a concediilor medicale, care sune eliberate extrem de ușor de către medici.

„Este o mare bătaie de joc. Nu verifică nimeni dacă aceste diagnostice sunt sau nu reale. Dacă statul ar plăti și primele 5 zile de concediu medical ar fi problema statului dacă plătește cu întârziere, în condițiile în care aceste acte se eliberează cu foarte mare lejeritate de către medici. Un ginecolog mi-a spus că multe femei gravide vor să stea acasă încă din primele săptămâni de sarcină și le eliberează concedii medicale deoarece oricum nu-l costă nimic”, mai arată antreprenorul.

În aprilie 2022, fostul ministru al Muncii, deputatul Violeta Alexandru, a inițiat o lege prin care întreprinzătorii aveau posibilitatea să compenseze obligațiile de plată cu sumele pe care le au de recuperat de pe urma concediilor medicale, dar și decontarea din prima zi de concediu de către stat.

De atunci, proiectul zace în comisiile Parlamentului, fără a fi pus în dezbatere de actuala majoritate.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG