Linkuri accesibilitate

CNCD: Condiționarea continuării studiilor de media școlară reprezintă discriminare


Trei colegii din Brașov au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 2.000 de lei pentru fiecare unitate în parte pentru regulamentele școlare în care se condiționa continuare studiilor de obținerea unor medii minime.

CNCD a stabilit cu unanimitate de voturi că obligația impusă elevilor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă” și Colegiul Național „Grigore Moisil” prin regulamentele școlare reprezintă o discriminare.

„Prevederile din regulamentul unei unități de învățământ preuniversitar (public) prin care se condiționează continuarea frecventării cursurilor instituției de învățământ prin obținerea de către elevi a unor medii de promovare mai mari decât cele stabilite prin art. 126 alin. (1) și art. 127 alin. (1) din ROFUIP aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016 constituie o faptă de discriminare indirectă potrivit art. 2 alin. (1) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.

Prevederile declarate discriminatorii din regulamentele în cauză sunt următoarele:

„Elevii din învățământul gimnazial nu vor mai urma cursurile la Colegiul Național D.I.M în următoarele cazuri: media la purtare pe un semestru este mai mică de nota 8(opt), Media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de nota 7(șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7(șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență.” Sau

„Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, care la sfârșitul anului școlar nu obțin media generală de minimum 8.50, mediile la limba și literatura română și la matematică de minimum 8, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declarați necorespunzători cu standardele școlare asumat prin contractul educațional semnat de părinte în momentul înscrierii, și, în consecință, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligați să se transfere.”

Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei pentru fiecare unitate de învățământ în parte (Colegiul Național„Andrei Șaguna”, Brașov, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă”, Brașov, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Brașov).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi)", transmite CNCD.

DOCUMENTUL INTEGRAL CU DECIZIA CNCD

În februarie 2019, o asociație de elevi a depus o plângere în care reclamă că regulamentele interne ale colegiilor discriminează elevii.

Respectivele reguli erau în vigoare de mai mulţi ani, dar la începutului anului trecut au fost reclamate pe o pagină de Facebook a părinţilor şi ministrul Educaţiei a cerut Inspectoratului Școlar Judeţean să intervină.

Am solicitat reevaluarea condiţiilor din Regulamentul de Organizare. Eu consider că trebuie să existe, acolo unde există performanţă, poate exista şi o astfel de prevedere", spunea atunci Ariana Bucur, inspector şcolar judeţean Braşov.

Regulamentul Colegiului Naţional Andrei Şaguna din Braşov prevede că elevii trebuie să obţină media generală 8,50. Media la purtare nu poate scădea sub 9,50, în timp ce la materiile Limba Română şi Matematică trebuie să fie cel puţin 8. Cei care nu îndeplinesc aceste criterii trebuie să se transfere la alte şcoli.

Un regulament similar semnează şi părinţii ai căror copii învaţă la Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil. Iar la Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă, elevii de gimnaziu trebuie să aibă medii mai mari de 8 la purtare şi de 7 la Română şi Matematică.

Citește și:

XS
SM
MD
LG