Linkuri accesibilitate

CNCD se va autosesiza împotriva postării deputatului PSD Nicolae Bacalbașa


Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa
Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa

După ce a anunțat că se va autosesiza împotriva postării făcute de profesorul și politologul Vladimir Tismăneanu, în cazul în care nu va primi plângeri împotriva sa, Asztalos Csaba, președintele CNCD, a revenit cu un update și a anunțat, la distanță de câteva ore, că se va autosesiza și împotriva unei postări făcute de deputatul PSD Nicolae Bacalbașa încă din 7 aprilie.

”Update - am să inițiez autosesizare și pe postarea dl. deputat Bacalbașa!”, a scris Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, pe pagina sa de Facebook.

Pe șapte aprilie, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a preluat pe pagina sa de socializare o postare cu următorul conținut:

„No!...Să vă fie clar!!!Chinezii au luat virusul de la liliecii lor. Noi o să-l luăm de la ciorile noastre!” cu îndemnul „#staiacasă!”

***

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării a anunțat sâmbătă că „în situația puțin probabilă în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu”.

De asemenea, președintele CNCD a anunțat că va trimite „speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor”, pentru a-i cere „Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică.”​

Vineri, profesorul Tismăneanu a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a preluat o imagine cu niște ciori pe un gard pe care era inserată mențiunea „Aeroportul Țăndărei/Toate zborurile sunt anulate” și cu comentariul politologului „Super tare, mulțumesc Denisa Comănescu”.

Ulterior, postarea a fost ștearsă iar politologul a scris că a primit poza pe messenger care „se voia haioasă”.

„Nu-i deșlusisem implicațiile rasiste. Nu trăiesc în Romania, nu cunosc o mulțime de detalii”, a scris acesta, citat de Hotnews.ro.

„Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a scris Vladimir Tismăneanu pe o altă postare. Și pe aceasta a șters-o ulterior.

Și Institutul Elie Wiesel a reacționat:

„Aseară în mediul online. Rasism în elita culturii!
Astăzi, cetățenii României așteaptă de la Denisa Comănescu (Raftul Denisei) și Vladimir Tismăneanu (University of Maryland), cel puțin, SCUZELE Dvs!”, a scris institutul pe pagina sa de Facebook.​

XS
SM
MD
LG