Linkuri accesibilitate

CNSU permite reluarea zborurile între România și Marea Britanie


Zborurile dintre România și Marea Britanie au fost anulate după 21 decembrie
Zborurile dintre România și Marea Britanie au fost anulate după 21 decembrie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat duminică o hotărâre prin care permite reluarea zborurile care leagă România de Marea Britanie în urma actualizarea listei statelor şi zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic.

Zborurile dintre România și Marea Britanie au fost oprite din 21 decembrie ca urmare a răspândirii unei noi tulpini de coronavirus cu un grad mult mai mare de transmisibilitate. Măsura a fost luată de majoritatea statelor europene după ce Regatul Unit a pus Londra și sud-estul Angliei în carantină ca urmare a unui număr mare de cazuri de Covid-19 cu noua tulpină depistată pentru prima dată în septembrie în Marea Britanie.

Deși decizia CNSU se aplică de luni, 4 ianuarie, Tarom a anulat cursa Londra -București - Londra din această zi. Pasagerii vor fi reprogramați pentru cursa de marți.

"Având în vedere deciziile autorităţilor, TAROM va suspenda operarea zborurilor comerciale spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 2 zile, începând cu data de 02.01.2021, ora 21:20, conform NOTAM în vigoare. Astfel, zborul din data de 4 ianuarie 2021, Bucureşti OTP - Londra LHR - Bucureşti OTP (RO391/2 OTP-LHR-OTP) va fi anulat. Toţi pasagerii posesori de bilete pe cursa din 4 ianuarie 2021 vor fi reprotejaţi pe cursa din ziua următoare, 5 ianuarie 2021 Bucureşti OTP - Londra LHR - Bucureşti OTP (RO391/2 - 5 ianuarie)", a anunţat TAROM.

Hotărârea prevede că toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au obligaţia prezentării la intrarea în ţară a certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în ţară.

Excepţiile de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se aplică doar pentru: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; conducătorii auto prevăzuţi anterior care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din statul de rezidenţă al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidenţă, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu; piloţii de aeronave şi personalul navigant; persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării; membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora.

Numărul țărilor care au raportat o nouă tulpină a coronavirusului depistat pentru prima dată în Marea Britanie a crescut la cel puțin 33, ceea ce sugerează că tulpina este deja răspândită la aproape trei săptămâni de când oficialii britanici au tras primele semnale de alarmă.

Lista țărilor care au identificat infecții cu noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, a crescut rapid și începând de vineri include - pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Turcia - Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Emiratele Arabe Unite, precum și Taiwan.

În Africa de Sud, a apărut o versiune similară a virusului, cunoscută sub numele de 501.V2, care a fost găsită în până la 90% din probele ale căror secvențe genetice au fost analizate acolo de la mijlocul lunii noiembrie. Statul african a fost inclus pe lista actualizată a CNSU.

XS
SM
MD
LG